6 πράγματα που δεν ξέρετε για τα νεογέννητα!

πράγματα που δεν ξέρετε για τα νεογέννητα

Συγχαρητήρια – μετά από μήνες αναμονής, μπορείτε τελικά να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας! Το μωρό θα σας φέρει μεγάλη χαρά, ένα εκατομμύριο στιγμές γεμάτες υπερηφάνεια – και μερικές εκπλήξεις. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όσα δεν ξέρατε!

1Τα νεογνά είναι αστεία!

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας δεν φαίνεται να μοιάζει όσα βλέπατε στις υπέροχες φωτογραφίες νεογέννητων. Όχι, δεν συμβαίνει κάτι με το παιδί σας. Απλά τα μωρά που βλέπετε δεν είναι νεογέννητα!

Αυτό βγάζει νόημα, δεδομένου ότι το “νεογέννητο look ” είναι – για να το θέσω ομαλά – λίγο περίεργο. Σκεφτείτε τα μεγάλα κεφάλια, τα λοξά άκρα και το λείο δέρμα.

“Βασικά μοιάζουν με εξωγήινους”, λέει ο παιδίατρος και συγγραφέας Gwenn O’Keeffe.

Η ίδια η διαδικασία γεννήσεων αποτελεί μέρος της περίεργης εμφάνισης. Το μωρό θα πρέπει να συμπιεστεί για να βγεί από τον κόλπο, και έτσι το κεφάλι του συνήθως είναι “πατημένο”

Επιπλέον, λέει ο O’Keeffe, επειδή το μωρό σας επιπλέει σε υγρό για εννέα μήνες, δεν είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τους μύες του. Αυτό προσδίδει στα χαρακτηριστικά του προσώπου μια ορισμένη χαλάρωση.

Το δέρμα του μωρού σας μπορεί επίσης να σας εκπλήξει. Αν το μωρό σας είναι τελειόμηνο, το δέρμα του μπορεί να φαίνεται ζαρωμένο και να καλύπτεται από την ουσία vernix.

Πολλές φορές , τα νεογέννητα είναι καλυμμένα απο τρίχες, αλλά επίσης δεν υπάρχει κανενας λόγος για να ανησυχείτε.

2Τα μωρά βγάζουν συνέχεια γουλίτσες

Σε μια πρόσφατη έρευνα του BabyCenter, το 41% των νέων μαμάδων δήλωσε ότι οι γουλίτσες ήταν η μεγαλύτερη ενόχληση τους στη σίτιση. “Ήμουν έκπληκτη από το πόσες φορές έπρεπε να αλλάξω τα ρούχα μου”, λέει η μαμά 2 παιδιών Rachel Teichman.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλή φυσιολογία. “Ο μικροσκοπικός μυς που λειτουργεί ως βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου είναι ανώριμος στα νεογέννητα, οπότε είναι εύκολο για τα τρόφιμα να επιστρέφουν στο στόμα“, λέει ο O’Keeffe.

3Λερώνουν συνέχεια την πάνα

Θα τρομάξετε από το πόσα κακάκια μπορούν να βγουν απο ένα τόσο μικροσκοπικό μωρό που τρώει ελάχιστα!

Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να τα κάνουν πάνω σας – θα το συνηθίσετε όμως!

4Τα μωρά είναι απροσδόκητα χρονοβόρα

Είναι το βασικό ερώτημα της πρώιμης γονιμότητας: Πώς μπορεί η φροντίδα αυτού του σαν κούκλα, νυσταγμένου πλάσματος, να φάει τόσο τεράστιο χρονικό διάστημα; Αντί για τις παραγωγικές που μπορεί να έχετε οραματιστεί ενώ ήσασταν έγκυος, οι ημέρες μετά τον τοκετό γεμίζουν με θηλασμούς και ταίσματα, αλλαγές πάνας, ατελείωτα πλυντήρια και πολλά νανουρίσματα!

5Το δέσιμο με το μωρό ακολουθεί το δικό του χρονοδιάγραμμα

Για μερικές μητέρες – συμπεριλαμβανομένου του 34% των ερωτηθέντων στην έρευνα – το μεγαλύτερο σοκ της νέας γονικής ηλικίας ήταν η άμεση αγάπη που ένιωσαν την πρώτη φορά που είδαν ή κράτησαν το μωρό τους. “Με χτύπησε σαν ένας τόνος τούβλων”, λέει μια μαμά.

Άλλοι βρήκαν το ακριβώς αντίθετο: η μεγαλύτερη έκπληξή τους ήταν ότι δεν ερωτεύτηκαν αμέσως το μωρό (το 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα έπεσε σε αυτή την κατηγορία). Για αυτούς τους γονείς, το δέσιμο αναπτύχθηκε σταδιακά. “Η κόρη μου είναι ηλικίας 3 1/2 εβδομάδων και την αγαπώ μέχρι θανάτου”, λέει μια μαμά. “Αλλά δεν ήταν αυτή η συντριπτική μαγική στιγμή.

Όπως στην εγκυμοσύνη έτσι και στον τοκετό, η εμπειρία του δεσμού ποικίλλει από τον γονέα στον γονέα. Εάν αισθάνεστε άγχος επειδή δεν είστε τόσο συνδεδεμένοι με το νεογέννητο όσο νομίζατε ότι θα είστε, δώστε του χρόνο και θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει “σωστός τρόπος” για να γίνει ο δεσμός.

6Θα είσαι διαφορετικός γονέας από ό, τι περίμενες

Η γονική μέριμνα έρχεται με πολλά μαθήματα και η ταπεινοφροσύνη μπορεί να είναι από τις μεγαλύτερες.

Ίσως σκεφτήκατε ότι ποτέ δεν θα δώσατε στο μωρό σας πιπίλα και τώρα το σπίτι και το αυτοκίνητό σας είναι γεμάτα από αυτές. Ή σκεφτήκατε ότι δεν θα ανησυχούσατε ποτέ για τα μικρόβια και τώρα συναντάτε τους επισκέπτες στην πόρτα με ένα μπουκάλι απολυμαντικό χεριών. Ή νομίζατε ότι θα χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες αλλά σας φαίνεται εξουθενωτικό το να τις πλένετε.

“Όλοι περάσαμε από αυτό”, λέει ο O’Keeffe. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε όπως το ονειρευόμασταν, και τότε συνειδητοποιούμε ότι πρέπει απλά να κάνουμε ό,τι δουλεύει για το δικό μας παιδί».

Μια μαμά λέει: “Πάντα σκεφτόμουν ότι ήταν αηδιαστικό όταν οι γονείς καθάριζαν τη μύτη του παιδιού τους με τα χέρια τους, αλλά τώρα είμαι ένας από αυτούς τους γονείς!”

Και η Melissa Byers γράφει στην ιστορία της “Η πριγκίπισσα και η πιπίλα”: “Όταν ο μικρός γιος μου ήταν μωρό, δεν ήθελα να δώσω πιπίλα … Αυτό το πράγμα δεν θα με κατάφερνε.. Αχ όχι, ήμουν πιο έξυπνη από αυτό. Σκέφτηκα … Μετά από λίγες εβδομάδες, το κλάμα ήταν τόσο πολύ, και έδωσα πιπίλα και ησύχασα. ”

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή