6 tips για τις ανησυχίες που έχουμε στην εγκυμοσύνη

6 tips για τις ανησυχίες που έχουμε στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη, ορμόνες, κυκλοθυμία. Είναι λογικό με όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα και στην ψυχολογία σας το άγχος να χτυπάει κόκκινο ακόμα και για τα πιο απλά θέματα. Παρακάτω θα βρείτε τους 6 πιο συνηθισμένους φόβους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβουλές για την καταπολέμηση αυτών.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]1. Γενετικές ανωμαλίες. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους της μέλλουσας μητέρας είναι μήπως το παιδί της γεννηθεί με κάποια γενετική ανωμαλία. Εάν δεν είστε σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου, οι πιθανότητες να έχετε ένα μωρό με εκ γενετής ελάττωμα είναι ακόμη χαμηλότερη. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γενετικής ανωμαλίας περιλαμβάνουν το διαβήτη, την επιληψία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την παχυσαρκία, αν και για το 70% του συνόλου των γενετικών ανωμαλιών η αιτία είναι άγνωστη.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σε περίπτωση που είστε υγιής και εφόσον ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας, μην επιτρέψετε στον φόβο να σας κυριέψει και αν σας καταβάλλει. Σε περίπτωση προβλήματος υγείας των γονιών η επίσκεψη πριν τη σύλληψη και αναμφισβήτητα μετά, κρίνεται απαραίτητη.

2. Αποβολή. Ο φόβος της αποβολής επισκιάζει κάθε νέα έγκυο. Η πιθανότητα αποβολής σε υγιές άτομο είναι πολύ μικρότερη από όσο πιστεύουμε. Για τις γυναίκες μικρότερες των 35χρόνων είναι 10%-12%, για άνω των 35 με 39 18%, ενώ αυξάνεται για εκείνες άνω των 40, που και πάλι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική εφόσον η εγκυμονούσα είναι υγιής.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Με προσοχή, σωστή διατροφή και άσκηση και ακολουθώντας τις υποδείξεις του γιατρού σας, όλα θα παν καλά! Μην αγχώνεστε χωρίς λόγο.

3. Υπερβολικό άγχος. Δε χρειάζεται να είσαι έγκυος για να προσέξεις το υπερβολικό άγχος, μιας και αυτό είναι βασική αιτία σοβαρών προβλημάτων σε όλος τους ανθρώπους. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως οποιοσδήποτε εκνευρισμός είναι αποτέλεσμα άγχους και με τη σειρά τους οιωνός κακών μαντάτων.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην ταράζεστε με το παραμικρό, επικεντρωθείτε στο να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας και να τον κακομαθαίνετε και σε περίπτωση άγχους και κατάθλιψης αναζητείστε τη βοήθεια ειδικού

4. Πρόωρος τοκετός. Άλλος ένας φόβος που κατακλύζει τη μέλλουσα μητέρα. Παρόλο που ο αριθμός των πρόωρων βρεφών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως το βρέφος και η μητέρα διατρέχου κίνδυνο.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και ο διαβήτης αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Προσέξτε την υγεία σας και ακολουθείτε ευλαβικά τις συμβουλές του γιατρού σας.

5. Πόνοι γέννας. Ίσως ο νούμερο 1 φόβος όλων των γυναικών ανεξαιρέτως. Και δικαιολογημένα μιας και η γέννα είναι μια επίπονη διαδικασία. Το πόσο επίπονη ή μη ποικίλλει ανάλογα την κάθε περίσταση. Αλλά γι΄ αυτό υπάρχουν τα σχετικά φάρμακα! Τώρα αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που επιθυμούν να νιώσουν το κάθε λεπτό χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων… κουράγιο και με έναν πόνο!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην επηρεάζεστε από την ιστορία της κάθε γυναίκας, κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Ζητείστε από τον γιατρό σας, να σας πει τις επιλογές που έχετε και μην είστε τόσο αρνητικές στη βοήθεια των φαρμάκων.

6. Χάνοντας τα κιλά της εγκυμοσύνης. Ο τρόμος και ο φόβος τωνπερισσότερων γυναικών, ειδικά όσων είχαν ήδη παραπάνω κιλά πριν την εγκυμοσύνη. Είτε είστε έγκυο, είτε όχι τα παραπάνω κιλά οδηγούν σε μιαπληθώρα προβλημάτων πρακτικών και ψυχολογικών. Από την έλλειψηευκινησίας, αντοχών έως την θλίψη, την κατάθλιψη, την αποχή από το σεξ αμέσως μετά τη γέννα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προσέξτε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν είστε ήδη υπέρβαρες και εντάξτε την άσκηση στο πρόγραμμα σας. Αμέσως μετά τη γέννα συμβουλευτείτε τους αρμόδιους γιατρούς και ξεκινήστε ένα ακόμα πιο εντατικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Όσο περισσότερο αργήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα ανάκαμψης, τόσο απομακρύνεστε από την πιθανότητα να φτάσετε στα σωστά κιλά.

Πηγή:   mothersbird.gr