Μαμά, Μπαμπά θέλω να κοιμηθώ στο… κρεβάτι σας!

Sleeping-girl-teddy-bear

Τι ήταν αυτό;

Μια μικρή πατούσα κλώτσησε το κεφάλι μου!

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή την θέση με το παιδάκι μας να καταλήγει στο κρεβάτι μας. Εγώ βέβαια το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο επειδή είχα δίδυμα!

Όπως και να χει υπάρχει λύση και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Επιλέξτε μια καλή μέρα για να ξεκινήσετε. Αν θέλετε να ξεκινήσετε την μετάβαση φροντίστε να μην δουλεύετε την επόμενη μέρα γιατί θα κουραστείτε αρκετά και την επόμενη μέρα θα χρειάζεστε ξεκούραση!

Εξηγήστε του τι πρόκειται να συμβεί. Πριν ετοιμαστείτε για ύπνο, εξηγήστε του πως η μαμά και ο μπαμπάς έχουν το δικό τους κρεβάτι και εκείνο το δικό του. “Εσύ θα είσαι εδώ και εμείς εκεί.”

Πάντα να είστε συνεπείς στο πρόγραμμά σας. Το καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσετε λίγο νωρίτερα την διαδικασία του ύπνου για να μην περάσουν ώρες προσπαθώντας  να το βάλετε για ύπνο.Δεν χρειάζεται να του πείτε καληνύχτα αν δεν έχει πάει βράδυ ακόμη.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ρουτίνα. Για παράδειγμα μετά το φαγητό ακολουθεί μπάνιο και μετά θα πάει στο κρεβάτι του, θα διαβάσετε μια ιστορία και θα κοιμηθεί στο κρεβάτι του.Κάντε πάντα τα ίδιο και αφήστε το παιδί σας να σας κατευθύνει έτσι ώστε να νιώθει ότι είναι ο αρχηγός της διαδικασίας.

Βάλτε το παιδί σας στο κρεβάτι του ξύπνιο. Μην το βάλετε ενώ κοιμάται. Πρέπει να καταλάβει πως τώρα η μαμά θα κοιμηθεί στο κρεβάτι της και εκείνο στο δικό του. Αγκαλιά, φιλί ένα σ’αγαπώ και μετά φεύγετε από το δωμάτιο χωρίς πολλά πολλά.Βάλτε του ένα φωτάκι για το βράδυ για να νιώθει ήρεμο.

Εννοείται πως δεν πρέπει να ενδώσετε. Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε όταν είστε εξαντλημένοι. Έτσι δεν είναι; Πρέπει να επιμείνετε. Ακόμη και αν έρθει στο δωμάτιό σας μην μιλήσετε και οδηγήστε το στο δωμάτιό του.Εννοείται πως θα συνεχίσει να έρχεται αλλά εσείς θα πρέπει να κάνετε ξανά το ίδιο χωρίς να μιλάτε.Ούτε αγκαλιές ούτε φιλιά.

Όσο κουρασμένοι και να είστε , πείτε στο παιδί σας πως είστε περήφανοι για εκείνο που προσπάθησε να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και για αυτό θα το ξανακάνετε μαζί σήμερα!Κάντε μια κατασκευή, χορέψτε ένα συγκεκριμένο χορό ή δημιουργήστε ένα prοject σχετικά με τον ύπνο ή δώστε του ένα βραβείο ή μια λιχουδιά.

Επίσης να περιμένετε το…κλάμα!Όμως να θυμάστε πως κάθε μέρα θα ελαττώνεται το κλάμα σιγά σιγά.

Τέλος ακόμη και να μην έχετε κάνει σημαντική πρόοδο χτυπήστε τον εαυτό σας συμπονετικά στον ώμο και προσπαθήστε ξανά. Τι να κάνουμε, σε όλους μας έχει συμβεί..

babyradio.gr- Άννα Κ.

Η σειρά γέννησης και η θέση του παιδιού στην Οικογένεια

O μπαμπάς που θα μπορούσες να γίνεις…

Πώς τσακώνονται τα ευτυχισμένα ζευγάρια