Διδάξτε τα παρακάτω στο παιδί σας πριν την ηλικία των 12!

Ποιος είναι ο σκοπός σας ως γονείς;

Πριν πείτε οτιδήποτε πρέπει να θυμάστε ότι ο σκοπός σας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Ο σκοπός σας είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας προκειμένου να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες όταν φύγουν από εσάς.

Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι η μετάβαση από την προεφηβεία στην εφηβεία. Τα χρόνια πριν την ηλικία των 13 είναι βασικά επειδή μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χτίσουν μια ηθική παρακαταθήκη, την οποία χρειάζονται όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και τα διάφορα διλήμματα.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να τους διδάξετε τα παρακάτω πριν γίνουν 12:

Πρέπει να ξέρουν πως να κάνουν σοφές επιλογές.Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους ή τις συνέπειες μιας κακής επιλογής. Σε αυτό θα τους βοηθήσετε εσείς με διάφορα παραδείγματα μέσα από την καθημερινότητα και ερωτήσεις που θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν με σοφία και όχι με βιασύνη και παρορμητικότητα.

Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν από νωρίς να ξεχωρίζουν το σωστό και το λάθος. Πρέπει πάντα να θυμούνται πως πολλές φορές μπορεί κάτι να φαίνεται σωστό ενώ δεν είναι . Για αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να σκέφτονται καλά πριν πάρουν μια απόφαση. Μια λάθος απόφαση συνήθως έχει να κάνει με το αν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Όταν νιώθουμε ότι κάτι μας προσβάλλει ή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, τότε είναι λάθος.

Πρέπει να γνωρίζουν τα πιστεύω σας αλλά και τα δικά τους πιστεύω. Σαν γονείς εσείς θα τους μάθετε τις αρχές στις οποίες πιστεύετε  και θα τους κάνετε να δουν τον κόσμο με τα δικά σας μάτια. Πάντα να τους υπενθυμίζετε πως πρέπει να στηρίζουν τα πιστεύω τους και να μην τα ξεπουλάνε επειδή κάποιος τους κατέκρινε.

Πρέπει να μάθουν την ικανοποίηση της χαράς. Η χαρά βρίσκεται στην ζωή μας. Χωρίς την χαρά θα νιώθεις ότι ποτέ δεν έχει τίποτα. Η χαρά βρίσκεται στους ανθρώπους, στην καθημερινότητα και στα μικρά πράγματα. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αναζητήσουμε.

Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας. Πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους στους άλλους ανθρώπους και να αναζητούν την αγάπη. Χωρίς την αγάπη η ζωή μας δεν θα είχε κανένα νόημα.

Η υπομονή θα τους βοηθήσει να κάνουν και σωστές επιλογές. Κανείς δεν αποφάσισε σωστά χωρίς υπομονή. Η υπομονή είναι το θεμέλιο της μετέπειτα ικανοποίησης αλλά και της αποδοχής μας απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να έχουμε υπομονή σε ότι κάνουμε ακόμη και αν είναι μια απλή ζωγραφιά.

Η υπευθυνότητα έχει να κάνει με την ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σωστά. Η υπευθυνότητα συνυπάρχει με την ωριμότητα και αυτό θα πρέπει να γίνει πριν αρχίζει να ωριμάζει και να μεγαλώνει το παιδί σαν έφηβος. Μπορείτε λοιπόν να του αναθέτετε μικρές δουλειές και καθήκοντα προκειμένου να ενεργεί υπεύθυνα.

Τέλος , η συγχώρεση πρέπει να μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή.  Δεν χρειάζεται να κρατάμε πικρία στους ανθρώπους γιατί απλά θα κάνουμε κακό στον εαυτό μας. Πάντα πρέπει να συγχωρεί και να κοιτά μπροστά χωρίς να βλέπει μόνο τα λάθη αλλά και τα προτερήματα.

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα! 

babyradio.gr– Γεωργία Τ.

6 Πράγματα που δεν θα πρέπει να κάνει το 6χρονο παιδί μου…

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»

6-8 μηνών: Τα ιδανικά παιχνίδια