Στον γιο μου που είναι ο μικρότερος αδερφός….

Αγόρι μου, 

Θα σου το πω μια και έξω: Μερικές φορές δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό να είσαι μικρότερος αδερφός. Δεν μπορώ να πω πως ξέρω ακριβώς πως νιώθεις επειδή ήμουν το πρώτο παιδί της οικογένειας και ποτέ δεν ήμουν στην θέση σου.

Όμως θυμάμαι πως συμπεριφερόμουν στον αδερφό μου και πραγματικά δεν θα άλλαζα ποτέ θέση με εκείνον για κανέναν λόγο.

Ως μαμά όμως σπάει η καρδιά μου κάθε φορά που η αδερφή σου σε πληγώνει και σε αφήνει έξω από το παιχνίδι επειδή είσαι μικρός. Μου υπενθυμίζει καθημερινά πως συμπεριφερόμουν στον θείο σου και πόσο λάθος έκανα.

Ξέρω πως θες να είσαι συνεχώς με την αδερφή σου. Ξέρω πως θέλεις την αποδοχή και την επιβεβαίωσή της.  Βλέπω τις καλές μέρες που είναι καλή μαζί σου και περνάτε ωραία μαζί και είμαι πολύ χαρούμενη. Όμως βλέπω και τις όχι και τόσο καλές μέρες που λέει ότι θα παίξει μαζί σου και μετά αλλάζει γνώμη. Εκείνη την στιγμή βλέπω την απογοήτευσή σου. Άλλες φορές σε λέει ενοχλητικό. Ακόμη και όταν την ρωτάς κάτι απλό και εκείνη αποφασίζει να μην σου δώσει σημασία, βλέπω ότι στεναχωριέσαι.

Εκείνες τις στιγμές εύχομαι να μπορούσα να σου εξαφανίσω την στεναχώρια με ένα μαγικό ραβδάκι, όμως μόνο η αδερφή σου έχει αυτή την μαγική ικανότητα.

Δεν λέω ότι είσαι και εσύ τελείως αθώος. Μερικές φορές κάνεις περίεργους ήχους και τόση φασαρία που τεντώνεις τα νεύρα όλων. Άλλες φορές κάνεις κατά λάθος άσχημα σχόλια για την αδερφή σου. Για παράδειγμα της λες ότι είναι χοντρούλα ή ότι πρέπει να ξυρίσει τα φρύδια της επειδή είναι πολύ μεγάλα!

Τότε η αδερφή σου έχει το ίδιο βλέμμα απογοήτευσης με εσένα. Είδες που τελικά λαβαίνει υπόψη της την γνώμη σου ακόμη και όταν είναι αρνητική;

Για αυτό τον λόγο σου γράφω αυτό το γράμμα παιδί μου. Θέλω να σου πω πως δεν πρέπει να αφήνεις  την αδερφή σου να σε καθορίζει. Δεν είσαι ενοχλητικό παιδί επειδή την ενοχλείς μερικές φορές. Είσαι αστείος, γενναιόδωρος και οι άνθρωποι γύρω σου σε αγαπούν πολύ.

Δεν είσαι ανόητος επειδή δεν ξέρεις τα ίδια πράγματα με εκείνη.  Μην αφήνεις να σου μειώνει την αυτοπεποίθησή σου.  Έχεις εκατομμύρια λόγους για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Τα καλά νέα είναι ότι κάποια στιγμή εσύ και η αδερφή σου θα μεγαλώσετε και θα χτίσετε τις ζωές σας. Τότε θα καταλάβει πόσο καλό παιδί είσαι. Θα καταλάβει πως όλα αυτά τα έκανε όχι επειδή δεν σε αγαπούσε αλλά επειδή ήταν η μεγάλη σου αδερφή.

Όταν συμβεί αυτό θα θέλει να περνάει συνεχώς χρόνο μαζί σου.   Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να έχει μεγαλώσει μαζί σου όπως η  αδερφή σου. Έχετε το ίδιο αίμα και τις ίδιες αναμνήσεις και αυτό δεν αλλάζει. Μια μέρα θα γίνουν όλα όπως τα ονειρεύεσαι. Για αυτό κάνε υπομονή παιδί μου. Όλα θα αλλάξουν μια μέρα.

Με αγάπη

Η Μαμά.

babyradio.gr– Κατερίνα Π.

«Ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη: Συγγνώμη που δεν σε ήθελα…

Κάνατε λάθος σας γονείς; Ε, και; Διορθώστε το!

Η τιμωρία του παιδιού με βια και ξύλο είναι απαγορευτική και επικίνδυνη – Τι εναλλακτικές υπάρχουν;