Πώς να απαντήσετε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών σας…

Δεν έχω συνηθίσει να χάνω τα λόγια μου αλλά υπάρχουν στιγμές που τα παιδιά μου με αφήνουν άφωνη.

Ενθουσιάζομαι που παρατηρούν με περιέργεια τον κόσμο και πάντα τους ενθαρρύνω να μοιράζονται μαζί μου τα συναισθήματά τους και να με ρωτάνε ότι θέλουν. Τι γίνεται όμως όταν μου κάνουν δύσκολες ερωτήσεις για συνήθως αφορούν θέματα που προσπαθώ να αποφύγω εδώ και καιρό.

Ξεκινάμε λοιπόν;

Ερώτηση νούμερο 1: “Μαμά γιατί πρέπει να πας στην δουλειά;” 

Δεν χρειάζεται να πείτε πως χρειάζεστε τα χρήματα  να αγοράσετε φαγητό  για να ζήσετε. Πείτε πως ούτε εσείς θέλετε να πάτε στην δουλειά για να καταλάβουν πως πολλές φορές κάνουμε κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πως μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, όπως το να είστε μαμά, σύζυγος, εργαζόμενη κλπ και για αυτό χρειάζεστε χρόνο για να τα κάνετε όλα αυτά.

Ερώτηση νούμερο 2: Όλοι έχουν ένα/μια/ ένα….. Εμένα γιατί δεν με αφήνεις;

Τα παιδιά είναι σκληροί διαπραγματευτές. Πρέπει να τους εξηγήσετε πως αυτό που ζητάει θα προσπαθήσετε να του το πάρετε στα γενέθλιά του ή αν δεν μπορείτε να του το πάρετε πείτε του πως κάθε οικογένεια παίρνει διαφορετικές αποφάσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι και οι άλλοι.

Ερώτηση νούμερο 3: Γιατί δεν με συμπαθούν;

Είναι πολύ δύσκολο να  ακούσετε κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς συμβαίνει.  Μην αντιδράτε υπερβολικά λέγοντάς του πως όλοι το συμπαθούν. Ρωτήστε το πως νιώθει και τι σκέφτεται. Βρείτε μαζί λύσεις για να γίνει πιο συμπαθής και βοηθήστε το να καταλάβει τα λάθη του. Επίσης φροντίστε να μάθετε και από άλλους τι συμβαίνει πραγματικά προκειμένου να το βοηθήσετε καλύτερα.

Ερώτηση νούμερο 4: Θα πεθάνει η γιαγιά;

Δεν είναι ποτέ καλό να κρατάτε μια αρρώστια μυστική επειδή θεωρείτε το παιδί σας πολύ μικρό για να ακούσει δυσάρεστα νέα. Ένα παιδί καταλαβαίνει πότε είστε στεναχωρημένοι ή λυπημένοι και αν δεν του πείτε τι συμβαίνει, μπορεί να νομίζει ότι είναι δικό του το φταίξιμο. Όταν λοιπόν του μιλήσετε φροντίστε να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και να του πείτε πως αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αλλά όλοι ευχόμαστε να γίνει καλά.  Αν δεν λυθεί το πρόβλημα ίσως και να μην τα καταφέρει. Μετά θα σας ρωτήσει αν θα πεθάνετε και εσείς. Τότε πρέπει να του πείτε πως θα είστε κοντά του για πολύ πολύ καιρό ακόμη επειδή είστε υγιείς και φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ερώτηση νούμερο 5:  Θα πάρετε διαζύγιο εσύ και ο μπαμπάς;

Αν το διαζύγιο δεν είναι στα σχέδιά σας παρά τις διαφωνίες σας, τότε θα πρέπει να του διαβεβαιώσετε πως δεν θα χωρίσετε επειδή προσπαθείτε να βρείτε μια λύση. Ευχαριστήστε το παιδί σας για το ενδιαφέρον του και πείτε του πως το αγαπάτε πολύ. Αν τελικά το διαζύγιο είναι στα σχέδιά σας πρέπει να του εξηγήσετε πως δεν βρήκατε κάποια λύση και πως είναι καλύτερα να μην ζείτε πια μαζί. Εννοείται πως πρέπει να ξέρει πως δεν φταίει το παιδί σας για ότι έγινε και πως πάντα θα είστε κοντά του σε ότι χρειαστεί.

babyradio.gr –Γκαλίτσιου Μαριάννα

Ωχ, σταματήστε να δίνετε συμβουλές σε γονείς όσοι δεν έχετε παιδιά…

Τεστ για τον εθισμό του παιδιού στο διαδίκτυο – Ερωτηματολόγιο για τους γονείς

Από οποιονδήποτε άλλο περίμενα αυτή την αντίδραση αλλά όχι από μια μαμά…