Όχι, δεν θα πιέσω την κόρη μου να γίνει όσα δεν έγινα…

Sad-Kids-Girl-Face-pictures

Περνάω μια νέα φάση στην ζωή μου μεγαλώνοντας μια κόρη. 

Μια κόρη είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή σας που αργότερα θα χρειαστείτε την συμβουλή της και την γνώμη της.

Το να μεγαλώνεις μια κόρη δεν είναι πάντα γεμάτο “καρδούλες και λουλουδάκια.” Υπάρχουν και δύσκολες στιγμές που δυστυχώς θα πρέπει  να αντιμετωπίσετε και πολλά λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε:

Ακόμη και αν η κόρη σας μοιάζει με εσάς δεν σημαίνει ότι είναι σαν εσάς. Μην απαιτείτε να κάνει τα ίδια πράγματα που κάνετε και εσείς ή να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα. Αν λοιπόν είναι διαφορετική από εσάς αποδεχτείτε αυτό που είναι.  Προσπαθήστε να συμμετέχετε στον κόσμο της όσο περισσότερο μπορείτε διαπαιδαγωγήστε την προσωπικότητά της και αποδεχτείτε αυτό που είναι.

Επειδή η κοινωνία εστιάζει στην εμφάνιση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο με τις κόρες μας. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσετε πως υπάρχουν διάφοροι τύποι σώματος και πολλά παιδιά δεν θα έχουν ποτέ μια αδύνατη εμφάνιση.  Αν λοιπόν η κόρη σας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα μην κατακρίνετε συνεχώς αυτά που τρώει και της επιβάλλετε δίαιτες και διατροφές που μπορεί να μην χουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι σαν να της δίνετε την εντύπωση πως δεν είναι αρκετά καλή  και πως πρέπει να μισεί το σώμα της και την εμφάνισή της.  Φροντίστε λοιπόν τα σχόλια για τα μαλλιά της, τα ρούχα της κλπ να είναι διακριτικά και να της δώσετε να καταλάβει πως πιστεύετε σε εκείνη και δεν προσπαθείτε να την αλλάξετε συνεχώς.

Μην αποφεύγετε να μιλήσετε για θέματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Η εφηβεία, το σεξ, τα αγόρια είναι κάποια θέματα που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Όμως είναι καλύτερα να το μάθει από εσάς παρά από κάποιον άλλο.  Επίσης καλό είναι να της μιλήσετε για τις δικές σας αρχές σχετικά με αυτό το θέμα και να της πείτε τι θα πρέπει να σκεφτεί όταν προκύψει το θέμα του σεξ. Ακόμη εξηγήστε της πως το σεξ δεν είναι μόνο μια σωματική πράξη αλλά και μια πιο συναισθηματική και πνευματική ανάγκη.

Πολλά κορίτσια υποθέτουν πως το να έχεις ένα αγόρι σου δίνει αξία.  Πρέπει η κόρη σας να ξέρει πως αυτό δεν ισχύει και πως  θα πρέπει να ψάχνει συγκεκριμένα πράγματα σε ένα αγόρι.  Μια σχέση είναι δέσμευση  και πρέπει να γνωρίσεις πολύ καλά κάποιον μέχρι να τον εμπιστευτείς απόλυτα.

Όποια και να είναι η σχέση του πατέρα με την κόρη του (είτε κοντινή είτε όχι) η συμμετοχή του στην ζωή της κόρης του είναι πολύ σημαντική. Ενθαρρύνετε λοιπόν τον μπαμπά να συζητάει μαζί της και βοηθήστε την να εντοπίσει τα καλά στοιχεία  και να νιώσει ασφάλεια σε μια τέτοια σχέση.

Τέλος, μην ανησυχείτε για λάθος πράγματα.  Σκοπός σας είναι να καθοδηγείτε και να συμβουλεύετε τις κόρες σας. Πρέπει να τις προετοιμάζετε για την ενήλικη ζωή και να σκεφτείτε πως φαντάζεστε την κόρη σας όταν γίνει γυναίκα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την πιέζετε να γίνει κάτι που δεν γίνατε εσείς…

babyradio.gr– Κατερίνα Π.

Δεν χρειάζεται να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή για να είσαι καλή μητέρα…

Ωχ, σταματήστε να δίνετε συμβουλές σε γονείς όσοι δεν έχετε παιδιά…

Το ημερολόγιο μιας μαμάς με καρκίνο στη λατρεμένη της κόρη