7 απορίες για την πρώτη βδομάδα ζωής του μωρού σας

7 απορίες για την πρώτη βδομάδα ζωής του μωρού σας

Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε το μωρό στο σπίτι

Διαβάστε 7 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε εύκολα και ευχάριστα το ταξίδι της ζωής με το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

[babyPostAd]Πώς θα δεθείτε περισσότερο
Η σχέση που αναπτύσσετε με το παιδί σας είναι η καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχει ένας γονιός. Για να έρθετε πιο κοντά, αφού δώσετε στο μωρό αλλά και στον εαυτό σας χρόνο να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να έχετε επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας, κρατώντας το πάνω σας, είτε θηλάζετε είτε όχι. Κάντε του ελαφρύ μασάζ και χαϊδέψτε το. Μιλήστε του. Λατρεύει τη φωνή σας και την αναγνωρίζει γιατί την έχει μάθει ήδη από τον καιρό που ήταν στην κοιλιά σας. Κοιτάξτε το στα μάτια και χαμογελάστε του. Όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσει να μιμείται τις εκφράσεις σας.

Πόσο θα κοιμάται
Στην αρχή πολύ, περίπου 16 ώρες την ημέρα. Αλλά όχι συνεχόμενα. Τα νεογέννητα κοιμούνται συνήθως 1 με 2 ώρες συνεχόμενα, αφού ενδιάμεσα γίνονται τα ταΐσματα. Σε ηλικία 6 μηνών θα μπορεί να κοιμάται σχεδόν 6 ώρες συνεχόμενα τη νύχτα. Για να βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί, κάντε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα τα νυχτερινά ταΐσματα και προσπαθήστε να παίζετε και γενικά να κάνετε δραστηριότητες τις ώρες που είναι ξύπνιο στη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να κοιμάται πάντα ανάσκελα ή στο πλάι με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού και γενικά αποφύγετε τη στάση μπρούμυτα που εμποδίζει την αναπνοή του.

Πόσο θα τρώει
Στην αρχή θα θηλάζει κάθε 2 περίπου ώρες και είναι καλό να θηλάσετε χωρίς χρονικό περιορισμό και από τους δύο μαστούς για να πάρει το πρωτόγαλα. Σταδιακά θα βρείτε το ρυθμό και τις συνήθειές σας, ενώ για να σιγουρευτείτε ότι παίρνει όσο γάλα του χρειάζεται, θα υπολογίζετε με το γιατρό σας το βάρος που παίρνει, ενώ μπορείτε να μετράτε και τις πάνες που αλλάζετε. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι από την 4η μέρα και μετά θα πρέπει να έχει σχεδόν 6 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες και σχεδόν 3 με κόπρανα μέσα σε ένα 24ωρο. Να είστε προετοιμασμένη ότι θα χάσει λίγο βάρος την πρώτη εβδομάδα, ενώ από τη δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσει να παίρνει. Για οποιαδήποτε ανησυχία σε σχέση με το βάρος του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πώς να φροντίσετε τον αφαλό του
Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος κρατήστε το δέρμα στην περιοχή εκείνη καθαρό και στεγνό. Μην βάζετε το μωρό στο νερό πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος και καθαρίστε το με πανάκια. Διπλώστε την πάνα κάτω από τον αφαλό του για να αποφύγετε την υγρασία. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε, όπως κοκκινίλα στην περιοχή, κίτρινο υγρό, περίεργη μυρωδιά ή να πονάει το μωρό σας όταν το αγγίζετε σε εκείνο το σημείο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς είναι συμπτώματα μόλυνσης.

Πώς θα αποφύγει τον ερεθισμό από την πάνα
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κρατάτε την περιοχή που καλύπτει η πάνα όσο πιο καθαρή και στεγνή γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε άμεσα τις λερωμένες πάνες, αφού το δέρμα των νεογέννητων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά αλλά απαλά.
Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και ένα μαλακό ύφασμα ή βαμβάκι και στεγνώστε ταμποναριστά. Διαλέξτε μωρομάντηλα που δεν περιέχουν οινόπνευμα ή άρωμα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του. Προσπαθήστε να μην κλείνετε πολύ σφιχτά την πάνα και αν γίνεται να αφήνετε μερικά λεπτά χωρίς πάνα το δερματάκι του.

Πόσο συχνά θα κάνει μπάνιο
Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος περιοριστείτε σε τοπικό καθάρισμα με ειδικά μαντηλάκια. Μετά, μέχρι 3 μπάνια την εβδομάδα (ή και λιγότερα) είναι αρκετά, προκειμένου να μην προκληθεί ξηρότητα στο δέρμα του μωρού.

Τι άλλο πρέπει να κάνω
Να το απολαύσετε! Κάθε στιγμή με το μωρό σας είναι μοναδική για αυτό ζήστε το σήμερα!

Πηγή:  childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Η ηλικία των 3 είναι η χειρότερη και θα σας εξηγήσω το γιατί!»

O μικρός μαχητής της ζωής! Γεννήθηκε 650 γραμμάρια αλλά επέζησε!

Δείτε πώς μπορεί ένας μπαμπάς να βάλει το μωρό για ύπνο σε 6 δευτερόλεπτα!