7 λόγοι που επιβάλουν Γέννα με καισαρική:

Τα τελευταία χρόνια οι γέννες με καισαρική τομή έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο στην Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις τοκετούς γίνεται πλέον με καισαρική, ενώ πρόσφατη μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου London School of Economics, έδειξε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 47,3%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί τοκετοί στην Ελλάδα γίνονται με καισαρική.

Η ελλιπής ενημέρωση και η εσφαλμένη αντίληψη που έχουν οι γυναίκες για τα οφέλη της καισαρικής, τις οδηγούν να την προτιμούν έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Σε σύγκριση ωστόσο με τον κολπικό τοκετό, η καισαρική τομή ενέχει διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα.

Πότε όμως η καισαρική είναι επιβεβλημένη ανάγκη;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Γυναικολόγων-μαιευτήρων (FIGO), υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν την καισαρική τομή.

Όταν το έμβρυο δεν «κατεβαίνει» σωστά

Για να υπάρξει κολπικός τοκετός, το έμβρυο θα πρέπει να έρχεται με το κεφάλι προς τα κάτω και την πλάτη του προς την κοιλιά της μητέρας. Καισαρική θα πρέπει να γίνει όταν το έμβρυο:
1. «Κατεβαίνει» με τα πόδια (ισχιακή προβολή) και δεν γυρίζει το κεφάλι προς τα κάτω.
2. «Έρχεται» με το πρόσωπο προς τα κάτω (προσωπική προβολή) και την πλάτη προς την πλάτη της μητέρας.
3. Βρίσκεται ξαπλωμένο κατά μήκος της μήτρας (εγκάρσια προβολή).

Όταν υπάρχει πολύδυμη κύηση

Επειδή σε αυτή την περίπτωση οι πιθανότητες επιπλοκών κατά τον κολπικό τοκετό είναι αυξημένες, ο γιατρός προχωρεί σε καισαρική. Επίσης, επειδή συνήθως η κύηση μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύδυμη (δίδυμα, τρίδυμα κλπ.) και η ηλικία των περισσότερων γυναικών που υποβάλλονται σε αυτήν είναι πάνω από τα 30-35 έτη, η κύησή τους θεωρείται «πολύτιμη» και ο γυναικολόγος επιλέγει την καισαρική ως την ασφαλέστερη λύση.

Αν η μητέρα έχει προβλήματα υγείας

Παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης αποκλείουν τον κολπικό τοκετό, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο. Επίσης, απαγορευτικός είναι ο κολπικός τοκετός αν η γυναίκα πάσχει από έρπητα των γεννητικών οργάνων, επειδή το έμβρυο μπορεί να μολυνθεί περνώντας από το γενετικό σωλήνα.

Αν η γυναίκα εμφανίσει ξαφνική αιμορραγία πριν ή κατά τον τοκετό

Αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από αποκόλληση του πλακούντα ή από την ανάπτυξή του χαμηλά στη μήτρα (προδρομικός πλακούντας, επιπωματικός πλακούντας). Στις περιπτώσεις αυτές, η καισαρική είναι μονόδρομος.

Αν η έγκυος είναι πάνω από 40

Μια γυναίκα που μένει έγκυος μετά τα 40 έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, οπότε συνήθως επιλέγεται η καισαρική ως πιο ασφαλής λύση.

Όταν το έμβρυο είναι ελλιποβαρές

Στην περίπτωση που το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από όσο θα έπρεπε μετά από ορισμένες εβδομάδες κύησης, συνήθως μετά την 27η-28η εβδομάδα, ο γιατρός θα προτιμήσει την καισαρική.

Αν έχει προϋπάρξει γέννα με καισαρική τομή

Oι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η μήτρα κατά τον κολπικό τοκετό μπορούν να προκαλέσουν ρήξη της μήτρας στην ουλή της προηγούμενης καισαρικής. Ωστόσο, ορισμένοι γυναικολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ύστερα από καισαρική, να γίνει κολπικός τοκετός.

Αν έχει γίνει πρόσφατα αφαίρεση ινομυωμάτων

Οι ουλές της μήτρας εξαιτίας της εγχείρησης για την αφαίρεση ινομυωμάτων δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που δέχονται κατά τον κολπικό τοκετό. Με την καισαρική αποφεύγεται ο κίνδυνος ρήξης των ουλών και αιμορραγίας.

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.
Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε…Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!