7 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση του αυτιστικού φάσματος και τον αυτισμό ΔΑΔ

7 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση του αυτιστικού φάσματος και τον αυτισμό ΔΑΔ

Ο αυτισμός είναι μια συχνή διαταραχή της πρώτης νηπιακής ηλικίας  και όλοι οι γονείς με μικρά παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένοι σωστά και υπεύθυνα. Η πρώιμη διάγνωση παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαταραχής. Ο αυτισμός είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται σε κάθε παιδί  με διαφορετικό τρόπο και βαθμό. Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, υπάρχουν σημαντικά σημεία που πρέπει να ξέρουμε σχετικά με την διάγνωση. Συγκεκριμένα θα αναφέρουμε 7 από αυτά:

[babyPostAd]Ο αυτισμός και οι διαταραχές που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι μια σπάνια παιδική διαταραχή

Τα τελευταία  χρόνια υπάρχει μια επιδημιολογική έξαρση με τον αυτισμό. Μελέτες δείχνουν ότι 1 παιδί στις  150 γεννήσεις μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και για αυτό το λόγο όλοι οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα των παιδιών με διαταραχή

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που δεν θεραπεύεται

Ο αυτισμός αποτελεί μια χρόνια διαταραχή με σοβαρές συνέπειες τόσο για το παιδί όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια. Η θεραπεία βοηθά στην μείωση των αυτιστικών συμπεριφορών και στην ομαλή ένταξη του  παιδιού στη κοινωνία.

Με τον όρο αυτιστικό φάσμα εννοούμε συμπτωματολογία που είναι σχετική με τον  αυτισμό  αλλά συνήθως είναι σε ήπια μορφή.

 Κανένα παιδί που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. κάθε παιδί έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία και φυσικά την δική του εξέλιξη.

Συνήθως η αρχική διάγνωση γίνεται σε δύο στάδια

Η αρχική διάγνωση δίνεται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 4 χρονών. Η διάγνωση μπορεί να είναι διαταραχή επικοινωνίας ή διαταραχή στο αυτιστικό φάσμα. Την τελική διάγνωση τη δίνουμε συνήθως μετά την ηλικία των 5 χρονών  αφού το παιδί έχει ενταχθεί σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα  και συνεχίζει να έχει αυτιστικές συμπεριφορές.

Ένας έμπειρος ειδικός μπορεί μετά από τον πρώτο χρόνο της αρχικής διάγνωσης, σε  ένα παιδί με αυτισμό,  να γνωρίζει την μελλοντική εξέλιξη του παιδιού.

 Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο οι ειδικοί και κυρίως οι γιατροί να αποφεύγουν να παρουσιάσουν την αληθινή κατάσταση της εξέλιξης του παιδιού με αυτισμό. Οι Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν οι γονείς μάθουν την πραγματική κατάσταση του παιδιού τους,  αυτό θα τους κλονίσει. Έτσι αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για την μελλοντική εξέλιξη της διαταραχής θεωρώντας ότι με τον καιρό θα το αποδεχτούν από μόνοι τους και με αυτό τον τρόπο δεν χαλάνε την πελατειακή σχέση μαζί τους.

Στα  παιδιά που υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχουν κάτι που να σχετίζεται με τον αυτισμό και το αυτιστικό φάσμα αρχίζουν θεραπεία άμεσα.

Στην Αμερική που έχει γίνει μεγάλη ενημέρωση των γονέων θεωρούν ότι η  θεραπευτική παρέμβαση  πρέπει να αρχίζει άμεσα ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της διάγνωσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στον περιορισμό των συμπτωμάτων πριν ακόμα μονιμοποιηθούν και γίνουν διαταραχή.

Οι γονείς συνήθως που ανησυχούν, στο 90% των περιπτώσεων έχουν δίκιο.

Είναι συχνό οι γονείς να εντοπίζουν κάποιες παράξενες συμπεριφορές στα παιδιά τους μεταξύ 15 και 30 μηνών.  Όταν το συζητάνε με τους παιδιάτρους αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις τους καθησυχάζουν προτείνοντας τους να αφήσουν λίγο χρόνο ώστε να μεγαλώσει το παιδί. Στο 90% των περιπτώσεων αυτή είναι μια  λανθασμένη αντιμετώπιση με φοβερές συνέπειες για την εξέλιξη του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει  να εμπιστεύονται  το ένστικτο τους  γιατί αυτοί γνωρίζουν το παιδί τους καλυτέρα από τον καθένα, να κλείνουν ένα ραντεβού για μια αναπτυξιακή εκτίμηση με  μια επίσκεψη σε ένα  Αναπτυξιακό Κέντρο για πάρουν μια σωστή και υπεύθυνη διάγνωση.

Η συμβουλή του Ειδικού:

Είναι  σημαντικό και απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα νήπια να γνωρίζουν υπεύθυνες πληροφορίες για τον αυτισμό. Μόνο έτσι θα συμβάλουμε όλοι στον περιορισμό του αυτισμού.

Πηγή:  mandou.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διαφορετικά στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια εκδηλώνεται ο αυτισμός!

Αυτισμός: Διάγνωση σε μόλις 15 λεπτά

Ο αυτισμός δεν πρέπει να θεωρείται αναπηρία ή διαταραχή