-“Μαμά για ποιον λόγο λέμε τα μέρη του σώματος ιδιωτικά και απόκρυφα;”
Με ρώτησε το παιδί μου ενώ το έκανα μπάνιο.
-“Επειδή είναι μόνο δικά σου και απαγορεύεται κάποιος άλλος να τα αγγίξει.
-” Και αν τα αγγίξει;”
-“Πες το στην μαμά και στον μπαμπά ακόμη και αν σου πουν να μην το πεις.”
Κάπως έτσι ξεκινά μια συζήτηση για την προστασία από την σεξουαλική κακοποίηση. Σαν γονείς προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί μας για την σεξουαλική κακοποίηση επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες φράσεις, μιλώντας για τα ιδιωτικά μέρη του σώματος και πως δεν είναι υποχρεωμένο να αγκαλιάζει τους ανθρώπους με τους οποίους δεν νιώθει άνετα ακόμη και αν είναι συγγενείς.
Όμως αυτά ήδη τα ξέρετε όπως και τις στατιστικές που έχουν να κάνουν με τα θύματα παρενόχλησης και για αυτό δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρω. Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι πιο δραστικό;
Αρχικά δεν πρέπει να αφήνετε κάποιον έφηβο ή κάποιον ενήλικα για πολλή ώρα ολομόναχο με τα παιδιά σας. Ακόμη και αν πρόκειται για το άτομο που θα προσέχει το παιδί σας, καλό θα ήταν να βάλετε μια κάμερα στο σπίτι σας για να έχετε τον έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για εξόδους ή εκδρομές με κάποιον ενήλικα. Πάντα θα πρέπει να είστε παρόντες.
Φυσικά μην έχετε στο μυαλό σας πως μόνο ένας άντρας μπορεί να κακοποιήσει ένα παιδί λόγω των στατιστικών ή των κακοποιήσεων παιδιών που έχουν να κάνουν κυρίως με άντρες.
Μια γυναίκα μπορεί επίσης να βλάψει ένα παιδί. Το ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προστατέψετε το παιδί σας.
Οι άνθρωποι που μπορεί να βλάψουν ένα παιδί μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Δεν τους καταλαβαίνουμε επειδή θα έρθουν με ζαχαρωτά για να δελεάσουν ένα παιδί ή επειδή θα είναι ανατριχιαστικοί . Μπορεί να είναι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας όπως φίλοι ή συγγενείς και άνθρωποι που μας καλωσορίζουν στο σπίτι τους εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βλέπετε τους πάντες καχύποπτα; Όχι, αλλά να έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτό το ενδεχόμενο.
Εννοείται πως δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε λεπτό της ζωής των παιδιών μας. Ούτε αυτή η στρατηγική μπορεί να μας εγγυηθεί πως το παιδί μας δεν θα πέσει θύμα κακοποίησης. Όμως όσο είναι μικρό ακόμη ,και δεν ξέρει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση ή να πει καθαρά αυτό που συνέβη, εσείς πρέπει να κάνετε τα πάντα για να το προστατεύσετε. Μην φοβάστε να αρνηθείτε σε κάποιον να μείνει μόνος με το παιδί σας ακόμη και αν δυσαρεστηθεί εσείς πρέπει να θυμάστε τον σκοπό σας ως γονείς.
Όταν μεγαλώσει θα έχει ήδη μάθει πως να προστατευθεί ή πως να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
babyradio.gr- Κατερίνα Π.
Όσο καλός γονιός και να είσαι θα κάνεις τα παρακάτω λάθη…
Η δεύτερη εγκυμοσύνη μου είναι το ίδιο σημαντική με την πρώτη…
-Ε, καλά τι θα γίνει και αν χάσει τον ύπνο του και μια μέρα;