Σήμερα θα μιλήσουμε για τα συναισθήματα…παίζοντας!

Τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά για όλους μας και ειδικά για τα παιδιά.

Είναι αρκετά δύσκολο να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για αυτό που αισθάνονται. Κατά καιρούς θα σας πουν αρκετούς τρόπους αλλά λίγοι από αυτούς είναι αποτελεσματικοί.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να βρείτε ένα διαφορετικό τρόπο που να είναι πιο προσιτός στα παιδιά. Μια υπέροχη και αποτελεσματική ιδέα είναι οι μαριονέτες.

Αρχικά δημιουργούν ένα παιχνιδιάρικο περιβάλλον και είναι απόλυτα ασφαλείς για τα παιδιά.  Είναι από τα παιχνίδια που  που δεν χρειάζεται συνεχώς να επιτηρείτε το παιδί σας για να μην κινδυνεύσει. Τα παιδιά   δυσκολεύονται να ξεχωρίζουν τα συναισθήματά τους , να τα εκφράσουν αλλά  και να καταλάβουν τι ακριβώς τους συμβαίνει.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν περισσότερο τα συναισθήματά τους.

Για ένα παιδί είναι πιο εύκολο να μιλήσει για τα συναισθήματά του μέσα από το παιχνίδι παρά μέσα από μια συζήτηση.

Πάρτε λοιπόν μαριονέτες και επιλέξτε ποια μαριονέτα θα είναι η χαρά, η λύπη, ο θυμός , ο φόβος και η απέχθεια. Σκοπός σας  λοιπόν να διαλέγει μια μαριονέτα για να εκφράσει αυτό που νιώθει.

Για να το βοηθήσετε ξεκινήστε μια ιστορία διαλέξτε εσείς την πρώτη μαριονέτα. Για παράδειγμα πείτε: ” Είμαι ο θυμός και πραγματικά θυμώνω όταν δεν μου δίνεις ζαχαρωτά για μεσημεριανό.”

Μετά δείξτε συμπάθεια λέγοντας: “Το καταλαβαίνω ότι νιώθεις θυμωμένος.”

Χρησιμοποιήστε λοιπόν την μαριονέτα για να επιτρέψετε στο παιδί  σας να συζητήσει  μαζί σας.

Ρωτήστε τα παρακάτω:

Εξηγήστε του ότι είναι καλό να έχουμε συναισθήματα ακόμη και όταν νιώθουμε άβολα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματά του και να καταλάβει πως επηρεάζονται οι υπόλοιποι από αυτά.  Εννοείται πως θα πρέπει να ξέρει πως να αντιδρά όταν βιώνει κάποιο από αυτά τα συναισθήματα.

Στο τέλος κάθε ιστορίας να συζητάτε με το παιδί σας σχετικά με τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε συναίσθημα. Για παράδειγμα όταν νιώθει θυμωμένο πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 3 αναπνοές. Όταν λυπάσαι δεν είναι κακό να κλάψεις κλπ.

Ακόμη πρέπει να ξέρουν πως όταν χαιρόμαστε, γελάμε δυνατά. Όταν είμαστε θυμωμένοι πρέπει να αναπνέουμε βαθιά. Αν λυπόμαστε κλαίμε. Αν φοβόμαστε αγκαλιάζουμε κάποιον που αγαπάμε πολύ.

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Έλεγα πως δεν θα κάνω ότι η μαμά μου. Πόσο λάθος έκανα!

Τα «καλά » διαζύγια υπάρχουν, και εγώ είμαι η ζωντανή απόδειξη!

Το να χτυπάς δημόσια το παιδί σου, είναι υπόθεση όλων μας…