Πότε πρέπει να λέμε στα παιδιά μας “να τα παρατήσουν”;

Ο χειρότερος φόβος των γονιών είναι  να παραπονεθεί ένα παιδί για τα μαθήματα ή μια εξωσχολική δραστηριότητα και να μην θέλει να ξαναπάει.

Έτσι λοιπόν όταν δεν θέλει να πάει σε μια δραστηριότητα εμείς σαν γονείς τα πιέζουμε και προσπαθούμε να τα πείσουμε να συνεχίσουν ελπίζοντας πως θα εκτιμήσουν τις προσπάθειες μας στο μέλλον.

Σαν γονείς λοιπόν τα στέλνουμε σε διάφορες δραστηριότητες όπως μαθήματα πιάνου,  ξένες γλώσσες, ποδόσφαιρο, μπαλέτο, κλακέτες, χορό, καράτε, κολύμβηση και πολλά άλλα πράγματα. Το πρόγραμμά τους μετά το σχολείο γεμίζει με πολλές δραστηριότητες και ασχολίες.

Είναι λογικό να θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν πολλές εμπειρίες  και να δοκιμάσουν πολλά πράγματα και να βρουν την κλίση τους.

Όμως πολλές φορές τα παιδιά θέλουν να τα παρατήσουν και να σταματήσουν μια δραστηριότητα . Τι κάνουμε τότε; Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μην σταματήσουν και τα μαλώνουμε;

Αν είναι μια πολύ σημαντική ομαδική δραστηριότητα ίσως  θα πρέπει να τους πείτε κάτι για να  μην αφήσουν την δραστηριότητα στην μέση και να στηρίξουν το ομαδικό πνεύμα. 

Είναι όμως φορές που πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να τα παρατήσει. Πώς θα το καταλάβετε όμως ότι πρέπει να τα παρατήσει για το δικό του καλό και όχι επειδή απλά τεμπελιάζει;

Αρχικά πρέπει να το είστε αντικειμενικοί και να παραδεχτείτε το γεγονός ότι το παιδί σας δεν είναι ακόμη έτοιμο για μια δραστηριότητα. Μπορεί να μην είναι έτοιμο ηλικιακά ή ψυχολογικά και να χρειάζεται λίγο χρόνο για να ωριμάσει η σκέψη μέσα του για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα.

Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσετε το γεγονός πως όλα τα παιδιά δεν μπορούν να καταφέρουν τα ίδια πράγματα με όλους. Δεν είναι όλα τα παιδιά φτιαγμένα για να γίνουν ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ή μπαλαρίνες και καθηγητές. Αν βλέπετε ότι προσπαθεί πολύ αλλά δεν τα καταφέρνει τότε θα πρέπει να σταματήσει. Μην αναγκάζετε το παιδί σας  να κάνει κάτι στο οποίο δεν τα καταφέρνει επειδή είναι τελείως άσκοπο να κάνει κάτι το οποίο δεν αγαπά.

Μην φορτώνετε λοιπόν τα παιδιά σας με πάρα πολλές δραστηριότητες. Βρείτε μια ισορροπία  και επιλέξτε λίγες δραστηριότητες και σωστές.

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Γιατί δεν θα πάω στην Ανάσταση με τα παιδιά μου…

Αγαπητές φίλες μαμάδες, αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνω babysitting στα παιδιά σας…

Τον νονό μας δεν τον διαλέγουμε εμείς!