5 Υπέροχες συνταγές για γεύματα χωρίς γλουτένη!

Αν ο οργανισμός σας είναι ευαίσθητος στην γλουτένη, τότε πρέπει να προσαρμόσετε την διατροφή σας ανάλογα.

Κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς πολλά προϊόντα διαφημίζονται ψευδώς ότι δεν την περιέχουν. Ας δούμε λοιπόν πέντε υπέροχες συνταγές χωρίς γλουτένη που θα σας χορτάσουν.

Σαλάτα του Καίσαρα

Μια παραλλαγή της κλασικής σαλάτας, που συνήθως είναι φορτωμένη με περιττά λιπαρά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε την παχυντική μαγιονέζα με άπαχο γιαούρτι. Σερβίρει τέσσερα άτομα, και μία μερίδα αυτής της πεντανόστιμης σαλάτας μας προσφέρει 321 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ με το ελαιόλαδο και τον μισό χυμό λεμονιού (αν θέλουμε και κάποιο μπαχαρικό, ή πολύ λίγο αλατοπίπερο) και το αφήνουμε για λίγο. Ζεσταίνουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε το κοτόπουλο για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει—φροντίζουμε να το γυρίσουμε μία φορά. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το κόβουμε σε φέτες. Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε το μαρούλι, το κάρδαμο και τα αυγά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και αναμειγνύουμε την παρμεζάνα, τις κομμένες αντζούγιες, το γιαούρτι και τον άλλο μισό χυμό λεμονιού, βάζουμε μπαχαρικά ή λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε την σαλάτα. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες αντζούγιες πάνω από κάθε πιάτο.

Ταμπουλέ με κινόα

Αυτή η δροσιστική σαλάτα θα μας γεμίσει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι με περιττές θερμίδες. Σερβίρει δύο άτομα, και κάθε μερίδα προσφέρει 284 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

Μαγειρεύουμε την κινόα, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Φτιάχνουμε το dressing, συνδυάζοντας το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, την βανίλια και το σιρόπι, το αλάτι και το σκόρδο σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την κινόα, ανακατεύουμε, κι έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε πάνω στα φύλλα της πράσινης σαλάτας.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά, κινόα και τυρί φέτα

Δεν θα αρνηθούμε ότι, εδώ στο iatronet, αγαπάμε την κινόα. Και γιατί όχι; Μας χορταίνει, μας γεμίζει πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους γεύμα. Όπως αυτή η σαλάτα, που σερβίρει τέσσερα άτομα και μας δίνει 404 θερμίδες ανά μερίδα.
Θα χρειαστούμε:

Μαγειρεύουμε την κινόα, την σταγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και κάποιο μπαχαρικό της αρεσκείας μας, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Έπειτα, τοποθετούμε στον φούρνο τα κολοκυθάκια και το σκόρδο, και ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά. Βγάζουμε την φλούδα του σκόρδου και το λιώνουμε με μπαχαρικά. Ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, και ρίχνουμε πολύ λίγη ζάχαρη. Περιχύνουμε την κινόα με το μείγμα, και αναμειγνύουμε την σαλάτα με τα ψητά λαχανικά. Προσθέτουμε το τυρί, θρυμματισμένο σε μεγάλα κομμάτια, ανακατεύουμε ξανά, και σερβίρουμε.

Σαλάτα με καρότο, φιστίκια και τυρί φέτα

Μια υπέροχη σαλάτα που συνδυάζει διαφορετικές γεύσεις λαχανικών. Σερβίρει έξι άτομα, και περιέχει 307 θερμίδες ανά μερίδα.

Θα χρειαστούμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετούμε σε ένα ταψί το μισό λάδι, τα καρότα, τα ρεβίθια και το κύμινο. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αναμειγνύουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι και το υπόλοιπο λάδι και περιχύνουμε με το μείγμα τα ψημένα λαχανικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε μαζί με την μέντα, το σπανάκι και τα φιστίκια, τοποθετούμε την φέτα και σερβίρουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Σαλάτα με γαρίδες

Μια σαλάτα εμπνευσμένη από βιετναμέζικη κουζίνα, με πολύ λίγα λιπαρά αλλά μεγάλη διατροφική αξία. Σερβίρει δύο άτομα και κάθε μερίδα περιέχει 579 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

Για να φτιάξουμε το dressing της σαλάτας, λιώνουμε το σκόρδο, το τσίλι και την ζάχαρη σε ένα γουδί. Προσθέτουμε τον χυμό των lime και τρεις κουταλιές της σούπας νερό, και ανακατεύουμε. Μαγειρέψτε τα noodles, κι έπειτα στραγγίστε τα και χωρίστε τα σε δύο μπολ. Ανακατέψτε τις γαρίδες και τα λαχανικά, και χωρίστε τα επίσης στα δύο μπολ. Τελειώστε προσθέτοντας λίγα φύλλα μέντας και φιστίκια πάνω από κάθε σαλάτα, περιχύστε με το dressing και σερβίρετε.

www.iatronet.gr