8 εκφράσεις του μωρού μας και η σημασία τους

8 εκφράσεις του μωρού μας και η σημασία τους

εκφράσεις του μωρού

Τι θέλει να πει ο μικρός ποιητής;

Καλό το μητρικό ένστικτο, αλλά ακόμα καλύτερο να ξέρεις ακριβώς τι σου γίνεται! Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις που παίρνουν όλα τα μωρά και τη σημασία τους, για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά με το μωράκι μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του.

babyface1

Αναστάτωση

Τι κάνει το μωρό: Οι γωνίες του στόματός του γυρνάνε προς τα κάτω, το σαγόνι και τα χείλη του τρέμουν, και τα φρύδια του υψώνονται και ενώνονται στο κέντρο.

Μετάφραση: «Με άφησες υπερβολικά πολλή ώρα με τον παππού και τη γιαγιά, ή γενικά έχω δεχτεί υπερβολικά ερεθίσματα. Αν δεν με πάρεις αγκαλιά να με πας κάπου ήσυχα, λέγοντας μου «σσσςςς» και χτυπώντας με ρυθμικά στον ποπό, θα πάθω κρίση».

babyfaceangry

Θυμός

Τι κάνει το μωρό: Μισοκλείνει τα μάτια, κλαίει και πιθανότατα γίνεται κατακόκκινο. Μπορεί να προσπαθήσει να σας χτυπήσει το χέρι αν πάτε να το ακουμπήσετε.

Μετάφραση: «Είμαι έξω φρενών και δεν αντέχω άλλο. Μπορεί να φταίει που παίζεις με το αδελφάκι μου, ή μπορεί απλώς να πεινάω ή να είμαι κουρασμένος. Ένα σνακ ή/και ένας υπνάκος είναι η καλύτερη λύση».

babyfacehungry

Πείνα

Τι κάνει το μωρό: Ανοίγει το στόμα του, βάζει τα χέρια κοντά στα χείλη του και βγάζει τη γλώσσα.

Μετάφραση: «Τάισέ με!»

playfulnessbabyface

Παιχνιδιάρικη διάθεση

Τι κάνει το μωρό: Σουφρώνει τα χείλη σαν να λέει «Ουουουου», με το πρόσωπό του στραμένο προς τα εσάς και μάτια διάπλατα ανοιχτά.

Μετάφραση: «Είμαι έτοιμος για δράση. Άντε, πότε θα παίξουμε κούκου-τσα;»

babyface5

Στρες

Τι κάνει το μωρό: Γυρνάει το πρόσωπό του από την άλλη.

Μετάφραση: «Χρειάζομαι ένα λεπτό για να το επεξεργαστώ αυτό – είτε είναι το φαγητό που έχω στο στόμα μου, είτε το καινούργιο περιβάλλον είτε την παιδική χαρά που είναι γεμάτη με άλλα παιδιά που ουρλιάζουν. Σε παρακαλώ, άσε με να ηρεμήσω για ένα λεπτό – ή για είκοσι».

babyface6

Ενόχληση

Τι κάνει το μωρό: Τραβάει τα αυτάκια του.

Μετάφραση: «Δεν είναι βέβαιο ότι έχω ωτίτιδα, αλλά σίγουρα κάτι με ενοχλεί. Μπορεί να είναι ο λαιμός μου, η κοιλίτσα μου (βάλε με να ρευτώ) ή, ξέρεις, το γεγονός ότι βγάζω ένα σωρό δόντια».

babyface7

Παρηγοριά

Τι κάνει το μωρό: Χαϊδεύει και στριφογυρίζει τα μαλλιά του.

Μετάφραση: «Προσπαθώ να ηρεμήσω μόνος μου, και αυτή είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα. Άσε με να κάνω αυτό που θέλω, εκτός αν προκαλώ πόνο στον εαυτό μου, οπότε δώσε μου μια απαλή κουβερτούλα ή ένα λούτρινο ζωάκι να χαϊδέψω».

babyface8

Μικρός κωμικός

Τι κάνει το μωρό: Ανοίγει τα ρουθούνια του, σουφρώνει τα χείλη του και ρουθουνίζει.

Μετάφραση: «Μπορεί να μοιάζω θυμωμένος ή να νομίζεις ότι κάτι μου μυρίζει άσχημα, αλλά στην πραγματικότητα θέλω να σου τραβήξω την προσοχή. Ξέρω ότι αυτή η φάτσα σε κάνει να γελάς, μαμά, και θα την κάνω ξανά και ξανά, μέχρι να εξαντληθώ».

Πηγή:  familyinaction.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να καταφέρετε το παιδί σας να φάει, σε 10 βήματα!

Πώς να βάλεις τα παιδιά στο κάθισμα του αυτοκινήτου σε 49 «εύκολα» βήματα

Γίνε καλύτερη μαμά σε πέντε βήματα!