Τα λόγια ορισμένες φορές πονάνε, ενώ στην παιδική ηλικία ενδέχεται να χαραχθούν στην ψυχή του παιδιού. Κανένας γονέας δεν έχει γεννηθεί τέλειος, ούτε διαθέτει εγχειρίδιο για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο παιδί του και τι να λέει.
Όλοι οι γονείς βιώνουν στιγμές απογοήτευσης με το παιδί τους. Όταν του ζήτησες τρεις φορές να φορέσει παπούτσια και τα παπούτσια δεν ήταν πουθενά. Όταν του είπες να κάνει κάτι και σε παράκουσε. Η απογοήτευση είναι λογική, ωστόσο τα λόγια που προκύπτουν απ΄ αυτήν ενδέχεται να βλάψουν την ψυχούλα του.
Τα παιδιά εσωτερικοποιούν τα λόγια και τα συναισθήματα των γονέων τους και η αρνητική ανατροφοδότηση ενδέχεται να προκαλέσει αισθήματα θλίψης και άγχους. Ενδέχεται, επίσης, να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
Τα παιδιά χρειάζονται άνευ όρων αγάπη. Χρειάζονται να τα καταλαβαίνουμε. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν μερικές φράσεις, που καλύτερα θα ήταν να αποφύγεις να του πεις.
«Γίνε μεγάλο αγόρι/κορίτσι»
Οι γονείς χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη φράση για να μεγαλώσουν τα παιδιά, για να τα βοηθήσουν στην ηλικιακή τους μετάβαση. Η πρόθεση είναι καλή, φυσικά. Μόνο που τα παιδιά κατακλύζονται από ποικίλα συναισθήματα κατά τη διάρκεια ημέρα. Άλλες φορές αισθάνονται μεγάλα, άλλες πολύ μικρά. Πότε θέλουν να μείνουν μόνα τους, πότε επιζητούν την αγκαλιά σου. Το να του λες να γίνει «μεγάλο παιδί», αν δεν νιώθει μεγάλο τη δεδομένη στιγμή, δεν το βοηθά. Άφησέ του περιθώριο να είναι μικρό ορισμένες φορές.
«Μην κλαις»
Φράση που μπορεί να πεις στα νεύρα ή σε μια προσπάθεια να το ηρεμήσεις. Κάποιες, ωστόσο, φορές χρησιμοποιείται για να απορρίψει ένα γεγονός ως σημαντικό, στέλνοντας ένα λάθος μήνυμα στα παιδιά.
Είναι ΟΚ το κλαίει και να νιώθει αναστατωμένο. Όταν του λες «μην κλαις» είναι σαν να απορρίπτεις τα συναισθήματά του. Αυτό που πρέπει να διδαχθεί είναι ότι όλα τα συναισθήματα έχουν σημασία και το κλάμα είναι μια αποδεκτή έκφρασή τους.
Προτιμήστε να του μιλήσετε για τους τρόπους που θα το κάνει να αισθανθεί καλύτερα και δείξτε κατανόηση.
«Δεν υπάρχει κάτι για να φοβάσαι»
Αν χρησιμοποιείς αυτή τη φράση, τότε το παιδί είναι ήδη φοβισμένο. Οι φόβοι της παιδικής ηλικίας είναι απολύτως φυσιολογικοί και αλλάζουν, καθώς μεγαλώνουν. Λέγοντας του ότι δεν υπάρχει λόγος φόβου, δεν εξαλείφεται κανένας φόβος. Αντ’ αυτού προσπαθήστε να μιλήσετε για τον φόβο του.
«Είσαι μια χαρά»
Παραπλήσια φράση είναι τα «δεν αιμορραγείς». Για σένα δεν είναι τίποτα αυτό το μικρό γδάρσιμο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το παιδί. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς αισθάνεται το παιδί σου αυτή τη στιγμή. Κουρασμένο ; Αμήχανο; Απογοητευμένο; Δείξε του αγάπη.
«Γιατί το λέω εγώ»
Σε μια απλή μετάφραση η φράση σημαίνει «είμαι υπεύθυνος και δεν έχεις κάποιο δικαίωμα». Πρόκειται για μια κενή φράση, που δεν δίνει εξήγηση, οπότε δεν καταλαβαίνουν τον λόγο για να σταματήσουν κάτι.
«Θα το κάνω εγώ»
Οι μικροί μας φίλοι δεν τα καταφέρνουν όλα με την πρώτη προσπάθεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Στην περίπτωση αυτή καλοπροαίρετα θα προσπαθήσεις να το βοηθήσεις και να διορθώσεις το λάθος. Και όμως, το μήνυμα που του στέλνεις είναι «μπορώ να το κάνω, εσύ δεν μπορείς».
«Δοκίμασε καλύτερα το «πώς μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό;»
«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν…;»
Είναι δελεαστικό να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ αδελφών, ξαδελφών και φίλων. Εσύ, ενδεχομένως, το κάνεις για να εμπνεύσεις το παιδί σου. Αυτό όμως αντιλαμβάνεται τη φράση σου ως εξής: «Δεν είσαι καλός. Μοιάσε περισσότερο με αυτό το άτομο και θα σε αγαπώ περισσότερο».
Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά, με διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικές ανάγκες. Οι συγκρίσεις είναι άχρηστες και μπορεί να το πληγώσουν.
«Ξεπέρασέ το και ηρέμησε»
Έχεις προσπαθήσει να το ηρεμήσεις λέγοντάς του αυτή τη φράση; Όταν οι άνθρωποι απορρίπτουν τα συναισθήματά μας, αυτό μας κάνει πιο αναστατωμένους!
Βοήθησε το παιδί να ηρεμήσει, μιλώντας του ή προτρέποντάς το να πάρει ανάσες για να χαλαρώσει. Μιλήστε γι’ αυτό που του προκαλεί απογοήτευση και βοήθησέ το να εργαστεί με τα συναισθήματά του.
Πηγή: everydayfamily.com