8 Πανεύκολα Επιστημονικά Πειράματα που Μπορείτε να Κάνετε Μαζί με τα Παιδιά Σας

8 Πανεύκολα Επιστημονικά Πειράματα που Μπορείτε να Κάνετε Μαζί με τα Παιδιά Σας

[babyPostAd]Τα παιδιά αγαπούν να κάνουν διασκεδαστικά επιστημονικά πειράματα! Αλλά μην ανησυχείτε, το να κάνετε μόνοι σας τα πειράματα που σας προτείνουμε είναι πολύ εύκολο. Πιθανόν να έχετε ήδη όλα τα υλικά που χρειάζονται και τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν!

Σας προτείνουμε τα οχτώ καλύτερα πειράματα, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες ή χρήματα. Ρίξτε μια ματιά!

1. Πύραυλος με σακουλάκι τσαγιού

 

Θα χρειαστείτε:

Ένα σακουλάκι τσαγιού Έναν αναπτήρα ή μερικά σπίρτα Ένα δίσκο ανθεκτικό σε φωτιά

Το πείραμα: Προσεκτικά κόψτε το σακουλάκι τσαγιού στη μία πλευρά και αδειάστε το περιεχόμενο. Φτιάξτε το σακουλάκι σε σχήμα κυλίνδρου, και τοποθετήστε το σε δίσκο. Ο πύραυλός μας είναι έτοιμος! Ανάψτε με αναπτήρα τη κορυφή και παρακολουθήστε το να απογειώνεται!

Η επιστημονική εξήγηση: Εξαιτίας της μικρής μάζας από το σακουλάκι, η ροή του ζεστού αέρα το κάνει να ανεβαίνει στον αέρα.

2. Παγωμένες σαπουνόφουσκες


Θα χρειαστείτε:

Λίγο υγρό σαπούνι Καιρός, όπου υπάρχει δημιουργία παγετού

Το πείραμα: Όταν η θερμοκρασία πέσει υπό του μηδενός, πάρτε ένα μπουκάλι με υγρό σαπούνι, βγείτε έξω και ξεκινήστε να κάνετε σαπουνόφουσκες. Θα δείτε να σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι σε διαφορετικά σημεία στην επιφάνεια της σαπουνόφουσκας. Στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα συνενωθούν μεταξύ τους.

Η επιστημονική εξήγηση: Όταν κάνει πολύ κρύο έξω, ξεκινάει αμέσως η διαδικασία κρυσταλλοποίησης. Γι” αυτό παγώνει η φούσκα.

3. Ψάρεμα πάγου


Θα χρειαστείτε:

Ένα μπολ με νερό Μερικά παγάκια Λίγο αλάτι Μια κλωστή ή σπάγκο

Το πείραμα: Βάλτε ένα παγάκι σε ένα μπολ με νερό. Βάλτε μια κλωστή έτσι ώστε η μία άκρη να ακουμπάει στο παγάκι και η άλλη να κρέμεται έξω από το μπολ. Ρίξτε λίγο αλάτι στο παγάκι και περιμένετε 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε το άλλο άκρο της κλωστής και τραβήξτε το παγάκι έξω.

Η επιστημονική εξήγηση: Όταν το αλάτι ακουμπήσει το παγάκι, το ζεσταίνει εν μέρει. Μέσα σε 5-10 λεπτά, το αλάτι διαλύεται μέσα στο νερό, κάνοντας τη κλωστή να ενσωματωθεί με τον πάγο.

4. Σπιτικό ηφαίστειο


Θα χρειαστείτε:

Λίγη μαγειρική σόδα Λίγη κόκκινη μπογιά Νερό Υγρό πιάτων Ξίδι Ένα χαρτόνι Πηλό

Το πείραμα: Φτιάξτε ένα κώνο από το χαρτόνι και κόψτε ένα άνοιγμα στη κορυφή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα άδειο μπολ μέσα στον κώνο και εφαρμόστε εξωτερικά του κώνου πηλό για να δείχνει σαν ένα αληθινό βουνό. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί ή ένα δίσκο, για να αποφύγετε τυχόν ζημιές, όταν θα αρχίσει να ρέει το ηφαίστειο. Στο μπολ, ρίξτε μαγειρική σόδα, κόκκινη μπογιά και νερό. Μετά προσθέστε μια σταγόνα υγρού πιάτων. Ανακατέψτε καλά, και πείτε στα παιδιά σας να προσθέσουν λίγο ξίδι στο μείγμα και απολαύστε το θέαμα!

Η επιστημονική εξήγηση: Όταν η μαγειρική σόδα και το ξίδι έρχονται σε επαφή, γίνεται μια χημική αντίδραση, που παράγει νερό, αλάτι και διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο που δημιουργείται σπρώχνει το μείγμα προς τα έξω, δημιουργώντας μια «ηφαιστειακή έκρηξη».

5. Χάρτινο κάλυμμα


Θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι Νερό Χαρτί

Το πείραμα: Πάρτε ένα τετράγωνο χαρτί, βάλτε το στο χείλος από ένα ποτήρι με νερό και αναποδογυρίστε το σιγά σιγά. Θα δείτε ότι το φύλλο χαρτιού έχει κολλήσει στο ποτήρι. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν!

Η επιστημονική εξήγηση: Όταν καλύπτουμε ένα ποτήρι με νερό με ένα χαρτί και το αναποδογυρίζουμε, το νερό αρχίζει να σπρώχνει το χαρτί από τη μια πλευρά και ο αέρας το σπρώχνει από την άλλη μεριά (από κάτω). Η πίεση του αέρα είναι υψηλότερη από την πίεση του νερού στο ποτήρι, γι” αυτό και το χαρτί δεν πέφτει.

6. Μπαλόνια που γεμίζουν μόνα τους


Θα χρειαστείτε:

Μερικά μπαλόνια 1 άδεια μπουκάλι του 1 ή 1,5 λίτρου Ένα κουταλάκι Ένα χωνί Ξίδι Μαγειρική σόδα

Το πείραμα: Γεμίστε το μπουκάλι με ένα τρίτο ξίδι. Ρίξτε 2-3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας στο μπαλόνι με τη βοήθεια χωνιού. Βάλτε το μπαλόνι στο στόμιο του μπουκαλιού, και αφήστε να πέσει η μαγειρική σόδα μέσα στο ξίδι. Το μπαλόνι θα αρχίσει να φουσκώνει με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά δε θα μπορέσει να ανυψωθεί στο ταβάνι. Για να γίνει αυτό, τρίψτε το με κάποιο συνθετικό ύφασμα για να παραχθεί στατικός ηλεκτρισμός. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κοντά στο ταβάνι.

Η επιστημονική εξήγηση: Η αλληλεπίδραση της σόδας και του ξιδιού παράγει διοξείδιο του άνθρακα που γεμίζει το μπαλόνι. Και χάρη στον στατικό ηλεκτρισμό, το μπαλόνι μπορεί να κολλήσει στο ταβάνι μέχρι για 5 ώρες.

7. Μαλακό Γυμνό Αυγό

Θα χρειαστείτε:

2 αυγά 2 γυάλινα βάζα Λίγο νερό Ξίδι

Το πείραμα: Βάλτε ένα ωμό αυγό σε ένα βάζο με σκέτο νερό, και βάλτε το άλλο αυγό σε ένα άλλο βάζο με ξίδι. Τα αυγά μοιάζουν ολόιδια σωστά; Αφήστε τα για λίγες ώρες. Θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματος σε 5-6 ώρες. Σε 7-10 μέρες, το δεύτερο αυγό θα γίνει τελείως μαλακό, και το κέλυφός του θα εξαφανιστεί. Τα παιδιά σας θα εκπλαγούν!

Η επιστημονική εξήγηση: Το αυγό στο ξίδι έχει υποστεί μια χημική αλλαγή. Το κέλυφος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο, και το ξίδι, επειδή είναι οξύ, θα το διαλύσει εξ ολοκλήρου. Αυτή η χημική διαδικασία ανάμεσα στο αυγό και το ξίδι αποκαλείται απασβέστωση. Γίνεται σε δύο στάδιο: πρώτα το κέλυφος γίνεται μαλακό, και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

8. 3 Επίπεδα Υγρού


Θα χρειαστείτε:

Λίγο χυμό Σπορέλαιο Αλκοόλ Ένα διάφανο δοχείο

Tο πείραμα: Ρίξτε το χυμό στο δοχείο, και στη συνέχεια ρίξτε απαλά το λάδι από τα τοιχώματα. Αν θέλετε χρωματίστε το αλκοόλ με λίγη κόκκινη μπογιά, αν είναι διάφανο, και σιγά σιγά ρίξτε το στο λάδι. Τα υγρά θα χωριστούν το ένα από το άλλο, δημιουργώντας 3 διαφορετικές στρώσεις.

Η επιστημονική εξήγηση: Αυτές οι ουσίες έχουν διαφορετική πυκνότητα: η λιγότερο πυκνή ουσία ανεβαίνει πάνω αυτή που είναι περισσότερο πυκνή. Μπορείτε να χρωματίσετε τα υγρά, για να κάνετε πιο χρωματιστά και φωτεινά.

Θα δοκιμάσετε κάποιο πείραμα; Αφήστε μας τα σχόλιά σας και μοιραστείτε αυτές τις φανταστικές ιδέες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας!

Πηγή: tv100.gr

Διαβάστε ακόμη:

Φτιάξτε μόνες σας φυσική πλαστελίνη μέσα σε δέκα λεπτά!

Πειράματα με τα παιδιά : Πώς μπορούμε να χρωματίσουμε τον πάγο!

Εσείς ακόμα βράζετε το αυγό του μωρού σας? Δείτε έναν άλλο τρόπο…