Μπορεί να είναι μια απλή βασική λειτουργία κάθε οργανισμού, όμως η σημασία του για τη ζωή μας είναι τρομερά σημαντική και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Ο λόγος για τον ύπνο που είναι απαραίτητος για την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες και γιατί τις περισσότερες φορές τα παιδιά δυσκολεύονται τόσο να πάνε στο κρεβάτι τους (ή να μείνουν εκεί όλη τη νύχτα); Τα στοιχεία από τις πιο σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πολλά και να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη που μπορεί να κάνουμε με τον ύπνο των παιδιών μας.
Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία
Μάλιστα, το 2015 το Εθνικό Ίδρυμα για τον Ύπνο των ΗΠΑ (National Sleep Foundation- NSF), ανακοίνωσε τις ανανεωμένες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Για να τις δείτε, κάντε κλικ εδώ…
Ο αριθμός των παιδιών που κοιμούνται λιγότερο από όσο πρέπει είναι τεράστιος
Ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία, τα παιδιά κοιμούνται όλο και πιο λίγες ώρες από όσες έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια με τη συμμετοχή 270.000 εφήβων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη ύπνου είναι το πιο συχνό πρόβλημα που διαπιστώνουν σε σχέση με τον ύπνο στα παιδιά -κάτι που σχεδόν πάντα μεταφράζεται σε εκνευρισμό ή υπερκινητικότητα. Μερικές από τις αιτίες που ευθύνονται για την έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι το στρες, το ροχαλητό ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
Αυτά τα σημάδια μπορεί να μαρτυρούν ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά
- Μήπως δυσκολεύεστε πολύ να το ξυπνήσετε το πρωί;
- Κοιμάται τουλάχιστον δύο ώρες παραπάνω τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές;
- Μήπως το παιδί αποκοιμιέται μόλις μπει στο αυτοκίνητο ή στο όταν κάθεται στο θρανίο ή σε άλλα μέρη όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να κοιμάται;
- Έχετε διαπιστώσει ότι τις ημέρες που έχει κοιμηθεί καλά είναι πιο χαρούμενο και πιο δραστήριο;
Εάν η απάντησή σας είναι «ναι» σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε εάν το παιδί κοιμάται λιγότερο από όσο θα έπρεπε σε καθημερινή βάση.
Εάν το παιδί έχει πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορεί να μην κοιμάται καλά
Μήπως το παιδί σας έχει μαθήματα μουσικής μετά το σχολείο και αργά το απόγευμα πηγαίνει κολυμβητήριο ή μπαλέτο; Οι υπερβολικές αθλητικές ή όχι δραστηριότητες είναι πιθανό να επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου του. Όταν μάλιστα το φορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού σημαίνει ότι δεν επιστρέφει στο σπίτι πριν τις 8 ή 9 το βράδυ, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να μη φορτώνουν τα παιδιά με πάρα πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και να φροντίζουν να τις έχουν ολοκληρώσει μέχρι το απόγευμα. Το ίδιο ισχύει και για τις υποχρεώσεις που έχει για το σχολείο.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ο λόγος που εκείνο το κρυολόγημα δεν λέει να του περάσει!
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να παράγει κυτοκίνες -πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις λιγότερες από τις δέουσες ώρες ύπνου και τη συχνότητα που τα παιδιά στην εφηβεία αρρωσταίνουν. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες την νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη έγινε με τη συμμετοχή ενηλίκων, σύμφωνα με τον επιστήμονα που τη διενέργησε Aric Prather τα συμπεράσματα ισχύουν και για τα παιδιά.
Το να πηγαίνουν αργά για ύπνο επηρεάζει τους βαθμούς στο σχολείο
Όπως διαπίστωσε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Journal of Sleep Research, τα παιδιά που έπεφταν νωρίς για ύπνο είχαν και τους καλύτερους βαθμούς ανάμεσα στους συμμαθητές τους.
…και το βάρος των παιδιών στην εφηβεία
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Sleep έδειξε ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις ώρες ύπνου και το αυξημένο βάρος κατά την εφηβεία. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι για ώρα που κοιμάται λιγότερο από όσο χρειάζεται για την ηλικία του, αυξάνεται κατά 2,1 ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ευθύνονται για κακή ποιότητα ύπνου
Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να παρασυρθούν και να επιλέξουν να χάσουν ύπνο προκειμένου να προχωρήσουν στην επόμενη πίστα. Ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών είναι πολύ πιο σύνθετος. Το φως που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι απαραίτητη για τη σωστή ρύθμιση των κύκλων του ύπνου αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο φως αυτό σε σχέση με τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να μην επιτρέπουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν πέσουν τα παιδιά στο κρεβάτι -και σε καμία περίπτωση στο κρεβάτι. Αν θέλουν να απασχοληθούν με κάτι μπορούν να επιλέξουν ένα βιβλίο ή μια χαλαρή συζήτηση.