8 πράγματα της ζωής που δίνουν δύναμη

Τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής δεν τα μαθαίνουμε στο σχολείο, αλλά από την ίδια τη ζωή. Πολλές φορές μπορεί να μας πονάνε, αλλά μας βοηθάνε στο να χειριζόμαστε πιο εύκολες καταστάσεις στο μέλλον, με λιγότερο πόνο.

Βρήκαμε τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή και τις βάλαμε σε ένα άρθρο, ώστε να μην πιαστούμε απροετοίμαστοι.

1Το να είσαι γονιός δεν είναι παίξε-γέλασε

Όταν είσαι γονιός έχεις την αίσθηση ότι για πάντα θα μπορείς να προσέχεις τα παιδιά σου. Και μπορεί να είναι αλήθεια αυτό μέχρι κάποια στιγμή. Όταν μεγαλώσουν αρκετά δεν θα θέλουν να είσαι συνέχεια δίπλα τους, και τότε αυτή η σχέση θα αλλάξει.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλλαγή είναι με το να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας. Ας τους δείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, αντί να είμαστε ο εκνευριστικός γονιός. Θα μπορούσαμε να είμαστε η συντροφιά που τους συμπαραστέκεται;

2Σταμάτα να περιμένεις τη σωστή στιγμή

Οι ήρωες της ταινίας Bucket List, με τον Τζακ Νίκολσον και τον Μόργκαν Φρίμαν, ξεκίνησαν να ακολουθούν τα πιο τρελά τους όνειρα στη ζωή, όταν έλαβαν άσχημα νέα για την υγεία τους. Για να μην γίνουνε σας εκείνους, ας σταματήσουμε τις δικαιολογίες που μας αποτρέπουν από το να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Το να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις μπορεί να είναι τρομακτικό. Γι αυτό και ασυνείδητα τις αναβάλουμε, λέγοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή. Όμως, ποτέ δεν θα υπάρξει η σωστή στιγμή. Αν θέλουμε να αλλάξουμε δουλειά, να ταξιδέψουμε τον κόσμο, τώρα είναι η ώρα. Όσο πιο πολύ περιμένουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται και τόσο περισσότερους λόγους βρίσκουμε στο να μην κάνουμε την αλλαγή μας.

3Ζήσε τη στιγμή για να μην το μετανιώσεις μετά

Όσο είμαστε νέοι νομίζουμε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας. Έτσι, αντί να κάνουμε όσα θέλουμε και ονειρευόμαστε, κάνουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Πάμε στο σχολείο, τελειώνουμε μια σχολή, ξεκινάμε καριέρα, αλλά ξεχνάμε το να είμαστε χαρούμενοι. Στο τέλος, μπορεί να μεγαλώσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι χάσαμε την ευκαιρία μας στη χαρά της ζωής.

Το καλό είναι ότι η νέα γενιά των millennials, σύμφωνα με μελέτες, αναζητούν μια ισορροπημένη ζωή όσον αφορά στα χρήματα, και επιλέγουν την ουσία στη ζωή. Σίγουρα είναι καλύτερο να είμαστε από αυτή τη μεριά των στατιστικών που είναι οι millennials, αντί για τη μεριά εκείνων που δεν προσπάθησαν καν να είναι χαρούμενοι.

4Ας μη φοβόμαστε τα λάθη

Έχουμε μάθει από το σχολείο ότι το κάθε μας λάθος το ακολουθεί και μια τιμωρία. Άσχετα με το τι λάθος ήταν, αν κάναμε για παράδειγμα κάτι που δεν έπρεπε, πήραμε χαμηλούς βαθμούς ή μας απέβαλαν. Δεν ξέραμε τότε, όμως, ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα έρχονται μέσα από τα λάθη που κάναμε. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των λαθών, πολλές φορές, λάβαμε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή μας αργότερα. Ας μην μας παίρνει από κάτω, λοιπόν. Ας αναγνωρίσουμε όσα μάθαμε από τα λάθη μας, ας τα αποδεχτούμε, για να προχωρήσουμε.

5Ας λύνουμε τα δικά μας προβλήματα

Όσο και να μπορούμε να στηριχθούμε σε φίλους ή στην οικογένειά μας, το να λύνουμε μόνοι μας τα θέματά μας είναι πιθανόν μονόδρομος. Δεν είναι εφικτό να περιμένουμε πάντα τη βοήθεια των άλλων. Κι εκείνοι έχουν τα δικά τους θέματα να λύσουν.

Θυμάστε όταν ήμασταν μικροί που δυσφορούσαμε όταν μαζεύαμε το πιάτο μας από το τραπέζι ή τα πράγματά μας από όλο το σπίτι, ενώ μπορούσε η μαμά μας να το κάνει; Τώρα που μεγαλώσαμε δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ότι κάποιος άλλος θα τα κάνει αυτά για μας, σωστά; Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιο σοβαρά ζητήματα. Αν το σκεφτείς, με τον ίδιο τρόπο που χειριζόμαστε τα μικρά πράγματα, χειριζόμαστε και τα μεγάλα.

6Ζήσε τις δυσκολίες για να πετύχεις

Η ταινία “Το κυνήγι της ευτυχίας” (The Pursuit of Happyness) με τον Ουιλ Σμιθ είναι ένα καλό παράδειγμα. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι πίκρες στη ζωή. Παρόλα αυτά, όταν μπούμε στη διαδικασία να τις ξεπεράσουμε, αναπτύσσουμε τέτοιες δεξιότητες που μας βοηθούν να πετυχαίνουμε, σύμφωνα με μελέτες. Όσοι ξεπέρασαν πολύ δύσκολες καταστάσεις δείχνουν να είναι πιο ευέλικτοι και χαρούμενοι στη ζωή.

7Έχε μικρές προσδοκίες για να μην απογοητεύεσαι

© Eddie the Eagle / Twentieth Century Fox

Αυτό που μας πονάει περισσότερο είναι οι προσδοκίες μας που δεν εκπληρώνονται. Όσο καλό είναι να ονειρευόμαστε μεγαλεία, ορισμένες φορές καλό είναι να αναζητούμε και την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να σκαρφαλώσουμε το Έβερεστ αν έχουμε υψοφοβία. Θα μπορούσαμε, όμως, αντί γι αυτό, να μάθουμε ποδηλασία και να γυρίσουμε την Ελλάδα;

8Η αξία της υπομονής στην επίτευξη μεγάλων στόχων

© I, Tonya / LuckyChap Entertainment

Η υπομονή είναι αρετή, λέει ο λαός, και σίγουρα είναι δύσκολο να περιμένει κανείς ένα αποτέλεσμα, χωρίς να χάνει την υπομονή του. Το να αναπτύξουμε, όμως, αυτή την ικανότητα μπορεί να μας βοηθήσει ποικιλότροπα. Μας διδάσκει τη συνεργασία, το πώς να αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και το πώς να αναζητούμε καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι, αντί να επικεντρωνόμαστε στις αποτυχίες, ας σκεφτούμε ότι κάθε λάθος μας μας φέρνει πιο κοντά στο αποτέλεσμα που αναζητούμε.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες στη ζωή; Τι δεν μπορείτε να δεχθείτε; Δώστε μας την απάντησή σας με σχόλιο από κάτω.

brightside.me

Ο Μιχάλης Χριστοδούλου είναι σύζυγος και πατέρας 2 παιδιών στο Δημοτικό. Είναι υπεύθυνος του Κέντρου Ανθρωποκεντρικής Ενδυνάμωσης "Βάλε Χρώμα στη Ζωή" και ασχολείται με πολλά projects που βοηθούν τους ανθρώπους να εξελίξουν τις ικανότητές τους σε διάφορους τομείς της ζωής.