Για να καθαρίσουμε τους λεκέδες από καφέ και τσάι πλένουμε αμέσως το ύφασμα με νερό και σαπούνι και ξεπλένουμε.
Αν ο λεκές παραμείνει, τρίβουμε με γλυκερίνη ή με λεμόνι ή με νερό και ξύδι ή με νερό ή με οξυζενέ ή ακόμα με νερό και αμμωνία.
Επίσης λεκέδες από αυτά τα δύο ροφήματα σε ύφασμα που πλένεται, φεύγουν όταν τα πλύνουμε με κρύο νερό, τα μουλιάσουμε σε βιολογικό απορρυπαντικό και έπειτα τα πλύνουμε με το συνηθισμένο απορρυπαντικό μας. Αν όμως οι λεκέδες έγιναν σε ύφασμα που δεν πλένεται, φτιάχνουμε ένα διάλυμα με βόρακα και νερό (ίδιες αναλογίες) και ταμπονάρουμε. Ξεπλένουμε το λεκέ με καθαρό νερό. Στεγνώνουμε με στυπόχαρτο.
Σε χαλί, στεγνώνουμε καλά το στυπόχαρτο και ταμπονάρουμε με ζεστό νερό. Αν το ρόφημα είχε γάλα, χρησιμοποιούμε σαμπουάν για χαλιά.
Επίσης σκουπίζουμε το λεκέ με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και κατόπιν σκουπίζουμε καλά με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό. Όταν στεγνώσει το σημείο του λεκέ, χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για φύγουν και τα τελευταία σημάδια.
Τα φλιτζάνια και τα πιατάκια μας καθαρίζουν αν το τρίψουμε με λίγο αλάτι και ξύδι. Θα λάμψουν!
Λεκέδες από καφέ ή τσάι σε φλιτζάνια και πιατάκια φεύγουν αν στο σφουγγαράκι μας με το απορρυπαντικό προσθέσουμε μερικές σταγόνες χλωρίνης.
Λεκέδες από καφέ στα ρούχα τους αφαιρούμε, χωρίς να καθυστερήσουμε, με διάλυμα βόρακα και νερού σε αναλογία 1:1. Μουλιάζουμε το ρούχο, ξεπλένουμε και συνεχίζουμε το πλύσιμο κανονικά.
Τους παλιούς λεκέδες από καφέ τους μαλακώνουμε με γλυκερίνη και στη συνέχεια βάζουμε επάνω ταλκ και χωρίς προσθήκη σαπουνιού, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
TIP: Στους λεκέδες από καφέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αμμωνία για να τους απομακρύνουμε, γιατί στερεοποιούνται επάνω στο ύφασμα.