9 tips από μαμάδες που είναι και δασκάλες για να είναι η φετινή σχολική χρονιά όντως καλή!

Κατατροπώστε όλους τους φόβους και τις ανησυχίες του παιδιού αλλά και τις δικές σας για το σχολείο με εύκολους τρόπους που προτείνουν γυναίκες που διαχειρίζονται παιδιά καθημερινά τόσο στην τάξη λόγω του επαγγέλματός τους, όσο και στο σπίτι τους…

Φωτό: Shutterstock

1Βοηθήστε τα να κάνουν φίλους

Φωτό: Roger Tully

Αν το αγγελούδι σας, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη του σχολείου, σας λέει ότι δεν έχει κανένα φίλο να παίξει στο διάλειμμα, χαμογελάστε του και παρακινήστε το να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει πρώτο από κάποιον συμμαθητή ή συμμαθήτριά του να παίξουν και όχι να περιμένει το αντίθετο. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε όλα να πάρουν το δρόμο τους.

2Βοηθήστε τα να διατηρήσουν τους φίλους τους

Φωτό: South Moon Photography

Κάποιες φορές η κακή επικοινωνία μεταξύ των παιδιών μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στη φιλία τους. Και αυτό συμβαίνει συχνά, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ενισχύσετε τους φιλικούς δεσμούς του παιδιού σας προσκαλώντας τους φίλους του με τις οικογένειές τους στο σπίτι σας για καφέ και παιχνίδι, διοργανώνοντας μονοήμερες εκδρομές ή δραστηριότητες, για παράδειγμα πικ νικ στο πάρκο της γειτονιάς, ή -σε περίπτωση που τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα- προτείνοντας βραδιά ταινίας με ποπ κορν και sleep over. Επίσης συστήνεται να κάνετε εξάσκηση με το παιδί σας σχετικά με το τι πρέπει να λέει στους φίλους του όταν θυμώνει μαζί τους ή νιώθει άσχημα λόγω κάποιας συμπεριφοράς τους. Μην ξεχάσετε να συζητήσετε και το ενδεχόμενο να πρέπει να ζητήσει το ίδιο συγγνώμη για κάτι που έκανε ή είπε. Το να μάθετε στα παιδιά να είναι πολύ συγκεκριμένα όσον αφορά το λόγο για τον οποίο ζητάνε συγγνώμη είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τα βοηθάει να επικεντρώνουν την προσοχή τους σ’ αυτό που πραγματικά προκάλεσε την ασυνεννοησία και να αισθάνονται άσχημα για ειδικό λόγο και όχι γενικά.

3Μετριάστε το άγχος του αποχωρισμού με ένα μικρό δωράκι

Τα παιδάκια που ξεκινάνε το δημοτικό, αλλά και αυτά που είναι πιο ευαίσθητα από τη φύση τους ίσως νιώθουν έστω και ανεπαίσθητα το άγχος του αποχωρισμού. Κάντε στο μικρό σας αγγελούδι ένα αντικείμενο που ξέρετε ότι του αρέσει και επιτρέψτε του να το φυλάει στην τσάντα του σχολείου. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερο μολύβι ή μια ωραία γόμα ή ένα πολύχρωμο σημειωματάριο.

4Κάντε τους δώρο ένα ρολόι

Δίνοντας στο παιδί σας ένα ρολόι χειρός, συμβάλλετε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του αισθήματος υπευθυνότητας. Το κάνετε να νιώσει μεγάλο!

5Στρέψτε την προσοχή τους στα θετικά

Φωτό: churchleaders.com

Βάλτε ένα φρένο στην καθημερινή και απίστευτα αναμενόμενη και πολυακουσμένη ερώτηση: «Πώς ήταν η μέρα σου;». Σκεφτείτε κάτι άλλο, κάτι που θα το κάνει να σκέφτεται μόνο θετικά πράγματα για το σχολείο, όπως: «Πες μου κάτι που έκανες σήμερα και σε έκανε πραγματικά να ενθουσιαστείς».

6Ξυπνήστε τα λίγο πιο νωρίς το πρωί από αυτό που προγραμματίζετε

Φωτό: childrensbedshop.co.uk

Διαφορετικά δεν θα είναι λίγα τα πρωινά που θα χάσετε την υπομονή σας καθώς αυτά θα χουζουρεύουν ή θα ψάχνουν τι ρούχα να βάλουν ή θα παλεύουν να φορέσουν τα παπούτσια τους. Μην τα αναγκάζετε να βιάζονται να τελειώσουν την πρωινή τους ιεροτελεστία ή μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε εσείς τις δικές τους δουλειές. Απλώς ξυπνήστε δέκα λεπτά νωρίτερα και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

7Ξυπνήστε τα διαδοχικά

Φωτό: additudemag.com

Αν έχετε δύο ή παραπάνω αγγελούδια να ξυπνήσετε το πρωί, κάντε το διαδοχικά και αφιερώστε λίγο χρόνο στο καθένα ξεχωριστά. Καθίστε λίγο στο κρεβάτι του καθενός με τη σειρά, αγκαλιαστείτε, μιλήστε για το πρόγραμμα της ημέρας. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξετε μια δίοδο επικοινωνίας με τα παιδιά σας, να αναπτύξετε το δεσμό σας και να ξεκινήσετε όλοι τη μέρα σας με καλή διάθεση.

8Αφήστε τα να κάνουν ένα διάλειμμα πριν το διάβασμα

Φωτό: novakdjokovicfoundation.org

Είστε από τους γονείς που μόλις μπαίνετε στο σπίτι, τους βάζετε γρήγορα φαγητό και τα στέλνετε για διάβασμα στο καπάκι; Καλό θα ήταν να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα μισάωρο διάλειμμα πριν ξεκινήσουν να κάνουν τις εργασίες τους για την επόμενη μέρα. Το να ξεκουραστούν λίγο κάνοντας κάτι που τους αρέσει τους φτιάχνει τη διάθεση και τα βοηθάει να είναι πιο συγκεντρωμένα αργότερα όταν κάτσουν στο γραφείο τους να μελετήσουν.

9Προγραμματίστε πού και πού έξοδο μέσα στη μέση της εβδομάδας

Φωτό: todaysparent.com

Μέχρι και οι δάσκαλοι συμφωνούν ότι το να αργήσουν τα παιδιά μια φορά στο τόσο να πέσουν για ύπνο μέσα στην εβδομάδα δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου. Ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα φορτίζει τις μπαταρίες τους. Και τις δικές μας βέβαια. Οπότε μη φοβάστε να προτείνετε ένα απογευματινό σινεμά την Τετάρτη ή μια μέρα της εβδομάδας που δεν έχουν κάποια δραστηριότητα. Θα περάσετε όλοι καλά και θα σας λατρέψουν που ξέρετε πώς να ξεφεύγετε και λίγο από το αυστηρό πρόγραμμα!