9 τρόποι για να χαλαρώσεις πραγματικά στις διακοπές σου

Όσες εκκρεμότητες και να έχεις είναι σημαντικό για την ψυχική σου υγεία, για τον ίδιο σου τον εαυτό, το να κάνεις διακοπή από όσα κάνεις, να ξεκουραστείς και να γεμίζεις τις μπαταρίες σου.

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Δείτε σε ποια μέρη δικαιούστε 10ήμερες διακοπές.

Γιατί είναι σημαντική η χαλάρωση;

Η πίεση της καθημερινότητας είναι μεγάλη, άσχετα από το αν πηγαίνεις στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή εργάζεσαι. Πολύ μεγάλη τις περισσότερες φορές! Το να διαθέσεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, για να ξεκουραστείς είναι σημαντικό ώστε το μυαλό και το σώμα σου να αποφορτιστεί.

Πολλά ψυχικά προβλήματα, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν να προκληθούν από την “πολλή δουλειά και την λίγη απόλαυση”. Και αν δεν διαθέσουμε χρόνο για ξεκούραση αυτά μεγεθύνονται!

Η ξεκούραση  είναι σημαντικός παράγοντας διατήρησης της ψυχικής υγείας μας.

Τα τονωτικά δεν βοηθούν

Πολλές φορές αναζητούμε την τόνωση σε ένα τσιγάρο, ένα ποτήρι κρασί και πολλά άλλα για χαλάρωση. Αυτές όμως οι μέθοδοι τονώνουν μεν, αλλά δεν βοηθούν στην ξεκούραση του οργανισμού. Ας μην αναφερθούμε σε ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσουν.

Γιατί διακοπές;

Οι διακοπές, όπως λέει και η λέξη, είναι διακοπή από την καθημερινότητα. Στα αγγλικά τις λένε holidays (Holy Days) ή Άγιες μέρες, που πιθανόν να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ουσία αυτών την ημερών! Και ναι, είναι άγιες. Αυτές οι μέρες είναι η ευκαιρία που δίνουμε στον εαυτό μας να διακόψει κάθε σκέψη από όσα βασανίζουν το μυαλό μας τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού “απουσιάζει” τον Αύγουστο, είναι πραγματικά η ευκαιρία μας στην ξεκούραση. Και αν αυτό το θεωρούμε ακατόρθωτο, κυρίως αν κάποιος έχει μικρά παιδιά ακόμα και λίγες στιγμές χαλάρωσης μετράνε στο να γεμίσουν οι μπαταρίες.

Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές

9 τρόποι για να ξεκουραστείτε

1Σβήστε τις οθόνες

Για όσες περισσότερες ώρες μπορείτε, σβήστε το κινητό, το τάμπλετ, τον υπολογιστή, την τηλεόραση και κάντε κάτι χωρίς αυτά. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι είναι σβηστά, όχι στο αθόρυβο ή αφημένα κάπου, σβηστά! Αν τα σβήσετε εσείς οι ίδιοι, δίνετε συνειδητή εντολή στον εαυτό σας να ξεκουραστεί. Και ύστερα από λίγο, θα δείτε ότι το κινητό θα φύγει εντελώς από το μυαλό σας!

2Κάντε μια βόλτα

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα, να βγείτε σε κάποιο μαγαζί ή να φάτε για να ξεκουραστείτε. Αντιθέτως, οι έξοδοι αυτοί δεν ξεκουράζουν, απλά τονώνουν! Μια βόλτα στο χωριό, στην εξοχή ή στην παραλία θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην ξεκούρασή σας.

3Κάνετε ένα νέο χόμπι

Ότι νέο και να διαλέξετε να κάνετε θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε. Ναι, ναι. Ακόμα και κάποιο άθλημα, surfing, κολύμπι να κάνετε θα είναι ξεκούραση. Δεν εννοούμε να… ξεκινήσετε προπονήσεις, αλλά να αφεθείτε στο χόμπι που επιλέξατε… έτσι, επειδή σας αρέσει! Μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποιον πολιτιστικό σύλλογο αν θέλετε, αρκεί να είναι δική σας επιλογή και όχι κάτι που πρέπει να κάνετε καθώς βρίσκεστε στο χωριό!

Η μαγειρική είναι και αυτή κάτι που χαλαρώνει, εκτός και αν είναι κομμάτι της υπόλοιπης καθημερινότητας!

4Διαβάστε ένα βιβλίο

Το διάβασμα είναι ξεκούραση, κυρίως αν δεν το κάνετε τον υπόλοιπο καιρό. Ιδανικά διαλέξτε κάτι “χαλαρωτικό”, μια ιστορία, ένα μυθιστόρημα και αποφύγετε την εφημερίδα, βιβλία της δουλειάς ή οτιδήποτε άλλο δεν αφήνει το μυαλό να ξεφύγει από αυτά που συνήθως τα απασχολεί.

5Βρεθείτε με κόσμο

Οι νέοι γονείς κυρίως το χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα! Μια κουβέντα με κάποιον “μεγάλο” ή μια συζήτηση που να μην αφορά τα παιδιά! Μπορείτε να κάνετε βάρδιες οι γονείς ώστε και οι δύο να έχετε το χρόνο σας αν δεν μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά κάπου.

6Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Πολλοί το θεωρούμε πολυτέλεια, αλλά… ας είναι! Κακό είναι να επιτρέπουμε λίγη πολυτέλεια στον εαυτό μας; Μας το προτείνουν και οι ψυχολόγοι, άλλωστε. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, είναι όντως… χαλαρωτικό! Ιδανικά κάντε το πριν τον ύπνο… μην σας πω πριν ζητήσετε από το σύντροφό σας να σας κάνει ένα μασάζ πρώτα. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που ζητήσατε κάτι τέτοιο από τον ή την σύντροφό σας;

7Mindfulness

Πολύς κόσμος δεν είναι συνηθισμένος με αυτή τη λέξη (στα ελληνικά είναι η ενσυνειδητότητα), τη θεωρεί ξενόφερτη, κάτι το μοντέρνο, ίσως και τρομακτικό! Είναι η τέχνη όμως του να αφήνεσαι, να παίρνεις αναπνοές και να προσπαθήσεις να εστιάσεις σε ένα μέρος του σώματός σου ή σε ένα συναίσθημά σου ή σε μια αίσθησή σου! Καθίστε, για παράδειγμα, σε μια καρέκλα, ιδανικά κλείστε τα μάτια σας για να μην έχετε τα οπτικά ερεθίσματα σε όσα συμβαίνουν γύρω σας και συγκεντρωθείτε μόνο στον ήχο τον τζιτζικιών! Μπορείτε να το κάνετε για 5 λεπτά; Πώς αισθάνεστε;

8Βρεθείτε στη φύση

Μια βόλτα μακρυά από τον τεχνητό θόρυβο, σε ένα δάσος, στο βουνό, στην παραλία, στον αγρό. Κάπου που να ακούτε τα τζιτζίκια, το θρόισμα του νερού, τα κλαδιά των δέντρων. Ας μην πω ότι και στη σκέψη μόνο ξεκουράζεστε. Φανταστείτε να δώσετε στον εαυτό σας στιγμές σε τέτοια μέρη!

9Άσκηση

Καταλαβαίνω, τι σας λέω τώρα! Ξεκούραση με άσκηση; Δοκιμάστε όμως το πρωί καθώς ξυπνάτε, αν καταφέρετε να ξυπνήσετε 10 λεπτά πριν τα παιδιά, να κάνετε λίγο stretching, να ξεκλειδώσουν οι κλειδώσεις για λίγο. Ιδανικά αναπνέετε βαθιά και απλά κουνήστε λίγο όλα τα μέρη το σώματός σας από κάτω προς τα πάνω. Πρώτα τα δάχτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους, τα γόνατα, το γοφό… όλες τις κλειδώσεις. Στο τέλος κάνετε τις κλειδώσεις στα χέρια και το κεφάλι. Προσπαθείστε να τεντώσετε όλο σας το σώμα μετά, όσο σας το επιτρέπει.

Αν το κάνετε 3 ημέρες συνεχόμενα για 5 λεπτά, στείλτε μου μήνυμα με το πώς αισθάνεστε. Θα το κάνετε;