9+1 αποτελεσματικές μέθοδοι για να κάνετε το μωρό σας να σταματήσει να κλαίει!
Κάθε νέος γονιός βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση: το μωρό να κλαίει ασταμάτητα και ενώ εσείς αισθάνεστε ότι έχετε κάνει τα πάντα για να το ηρεμήσετε, αυτό δεν σταματά το κλάμα. Αυτό πράγματι είναι κάτι απογοητευτικό και φυσικά πολύ κουραστικό για όλους τους γονείς και όλοι θα ήθελαν εκείνη τη στιγμή μία χείρα βοηθείας που θα λύσει μαγικά το πρόβλημα του μωρού και θα το κάνει να σταματήσει το γοερό κλάμα.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα μωρό δεν είναι το ίδιο και αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι μία, αλλά καθένας πρέπει να βρει τι λειτουργεί στο δικό του παιδί. Πολλοί είναι οι ειδικοί που ασχολήθηκαν με το θέμα και το all4mama συγκέντρωσε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να κάνετε το μωρό σας να ηρεμήσει και να σταματήσει να κλαίει. Τις δοκιμάσαμε και είμαστε σίγουροι ότι μία από αυτές θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο δικό σας παιδί και θα σας σώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Από το μασάζ μωρών μέχρι Άντε λοιπόν μην χάνετε χρόνο, δοκιμάστε τις!
Αρχίστε το χορό
Ναι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ότι καλύτερο να πούμε σε κάποιον που είναι τόσο εξαντλημένος ότι για να ηρεμήσει το παιδί του πρέπει να σηκωθεί και να αρχίσει το χορό αλλά είναι ένας σίγουρος τρόπος να κάνεις το μωρό σου να σταματήσει να κλαίει. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο , έτσι και σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να κουραστείτε λίγο παραπάνω αλλά η μέθοδος αυτή πετυχαίνει.
Κρατήστε λοιπόν στην αγκαλιά σας το μικρό σας και αρχίστε να κινήστε σε ένα ρυθμό, αυτό θα ηρεμήσει το μωρό σας πολύ γρήγορα. «Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών, παρατηρήθηκε ότι όταν ήταν σε κίνηση, μαζί με τη μητέρα τους, σταματούσαν να χτυπιούνται κλαίγοντας και έριξαν ταυτόχρονα τους καρδιακούς παλμούς τους» αναφέρει μία έρευνα για την ανακούφιση των βρεφών του 2013. Οι ερευνητές εξήγησαν αυτή τη αντίδραση, γιατί το μωρό, όταν η μαμά βρίσκεται σε όρθια στάση, νιώθει πιο ασφαλές, αφού η μαμά μπορεί να προστατευτεί καλύτερα σε τυχόν κίνδυνο. Για περισσότερα, δείτε το παραπάνω βίντεο, όπου η καρδιά του μωρού ηρεμεί όταν η μητέρα κινείται, ίσως ενστικτωδώς, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να τρέχετε στο γυμναστήριο.
Ένας μάρσιπος θα δώσει τη λύση!
Μία άλλη μέθοδος που μειώνει το κλάμα του μωρού και είναι πολύ απλή είναι να βάλετε στο μάρσιπο το παιδί σας και κινήστε το σιγά σιγά δεξιά αριστερά. Μία μελέτη έδειξε ότι «τα μωρά που κινούνταν με το μάρσιπο, έκλαιγαν και φώναζαν κατά 43% λιγότερο συνολικά και κατά 51% λιγότερο τα βράδια». Και αν ακόμα δεν πειστήκατε, η έρευνα συμπέρανε ότι το να «φορά» η μαμά το μωρό στην αγκαλιά της μπορεί να μειώσει την συχνότητα του κλάματος τους 3 πρώτους μήνες του μωρού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ίσως η πολύ στενή σχέση του μωρού με τη μητέρα, το κάνει να νιώθει ότι νιώθει και η μητέρα, όπως όταν ήταν στην κοιλιά της, και έτσι όταν η μητέρα ηρεμεί, ηρεμεί και το μωρό.
Η τεχνική «the hold»
Αυτός που ξέρει καλά να χειρίζεται ένα μωρό που κλαίει είναι φυσικά ο παιδίατρος. Ένας παιδίατρος λοιπόν στη Σάντα Μόνικα ανέπτυξε μία τεχνική που χαλαρώνει τα μωρά πολύ γρήγορα. Το ονόμασε «The hold» και στην τεχνική αυτή ο γονιός ξεκινά να έχει το παιδί στην αγκαλιά του και τελειώνει κάνοντας το μία περιστροφή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο που ακολουθεί. Αυτή η τεχνική με βάση τον Dr. Hamilton, που τη δημιούργησε, κρατά σε ηρεμία τα παιδιά.
Ενώ εσύ κοιμόσουν…
Μπορεί η πιπίλα να είναι το πρώτο που σκέφτεστε όταν το παιδί σας κλαίει, δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι είναι μία εθιστική συνήθεια για τα μωρά που μόνο έτσι μαθαίνουν να ηρεμούν. Αν λοιπόν είστε από αυτούς που το παιδί τους λατρεύει την πιπίλα του, η Jennifer Saranow Schuitz, μαμά blogger του Hint Mama, ο σύζυγός της βασικά που έγραψε το άρθρο, είχε μία φοβερή ιδέα. Αφήστε επιπλέον πιπίλες στο κρεβατάκι του μωρού ενώ κοιμάται και έτσι όταν αυτή που έχει στο στόμα του πέσει και αυτό αρχίσει να κλαίει, θα βρει άμεσα μια άλλη δίπλα του. Αυτό φυσικά θα το κάνετε ενώ το μωρό κοιμάται για να μην σας αντιληφθεί. Για την ακρίβεια το άρθρο αναφέρει να περιμένετε περίπου μία ώρα από την ώρα που κοιμήθηκε το μικρό σας.
Χαλαρωτικό μασάζ
Ναι μπορεί εσείς να το έχετε μεγαλύτερη ανάγκη απ’ ότι το μωρό σας αλλά ένα μασάζ είναι ιδανικό για να ηρεμήσει και να σταματήσει το μικρό να κλαίει. Η κλινική Mayo λοιπόν έγραψε έναν οδηγό για το πω σαν κάνουμε σωστά μασάζ στο μωρό μας. Το κλειδί είναι η δημιουργία μίας ήρεμης ατμόσφαιρας και να τοποθετηθεί το μωρό σε ένα σημείο άνετο και σταθερό. Ξαπλώστε το ανάσκελα και μιλήστε του με ήρεμη φωνή, έπειτα κάντε μασάζ σε όλο το σώμα με απαλές κινήσεις για περίπου ένα λεπτό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λαδάκι, άοσμο και βρώσιμο, ειδικό για μωρά.
Δέστε το σαν ντολμαδάκι
Όταν δεν αισθάνεστε καλά, δεν θέλετε να κουρνιάσετε αγκαλιά με μία κουβέρτα στο κρεβάτι, μέχρι να τελειώσουν όλα; Το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά λοιπόν! Για να ηρεμήσετε το μωρό σας μία λύση είναι να το τυλίξετε ολόκληρο μέσα στην κουβέρτα του. Τυλίξτε το σφιχτά, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλά βοηθητικά βίντεο για να μάθετε τον τρόπο. Μέσα σε αυτό το «σακούλι» το μωρό νιώθει ασφαλές, ζεστό και οι συνθήκες μοιάζουν αρκετά με αυτές που είχε στη κοιλιά της μαμάς του για 9 μήνες.
Αφήστε τη μουσική να κάνει τη δουλειά της
Ένας από τους καλύτερους τρόπους χαλάρωσης του μωρού είναι η μουσική. Όχι δεν είναι ανάγκη να παίζουν όλη μέρα στο repeat τα παιδικά τραγουδάκια, αρκεί να είναι τραγούδι. Βάλτε λοιπόν τα αγαπημένα σας τραγούδια σε μία λίστα και αφήστε τη να παίζει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ίσως γιατί σύμφωνα με μία μελέτη νοσοκομείο των ΗΠΑ μία ομάδα παιδιών με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, κάτω των 3 ετών, που ερευνήθηκε, παρουσίασε σημαντική μείωση του καρδιακού ρυθμού και του πόνου, όταν άκουγαν μουσική για 10 λεπτά.
Κάντε δουλειές του σπιτιού
Ίσως σκέφτεστε ότι το να βάλετε ηλεκτρική σκούπα την ώρα που το μωρό κλαίει δεν είναι και πολύ λογικό, αλλά έχετε άδικο. Ο θόρυβος που προκαλείται από τις διάφορες συσκευές μπορεί να είναι αυτός που θα ηρεμήσει και το παιδί σας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ο θόρυβος αυτός μπορεί να κοιμίσει το μωρό, να μειώσει τον καρδιακό παλμό της μητέρας και να ανακουφίσει τα νεογέννητα. Μην φοβάστε λοιπόν ότι τέτοιου είδους θόρυβοι θα βλάψουν τα αυτιά του μωρού σας, γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, και ξεκινήστε αμέσως τη φασίνα!
Κρατήστε την ψυχραιμία σας
Είναι αλήθεια ότι όταν εσείς απογοητεύεστε και δεν ξέρετε τι να κάνετε ενώ το μωρό σας κλαίει, αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το μωρό σας αντιλαμβάνεται και αντιδρά ακόμη παραπάνω. Γι’ αυτό αφήστε το μωρό να κλαίει για 5 λεπτά, για να καταλάβετε τυχόν τις προθέσεις του και για να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Αν το μωρό συνεχίσει να κλαίει, βάλτε το σε ένα ασφαλές μέρος, όπως την κούνια του, και πηγαίνετε κάπου ήσυχα για λίγα λεπτά. Είναι αναγκαίο να ηρεμήσετε εσείς η ίδια και να φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας, πριν επιστρέψετε στο μωρό.
Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας
Αν το μωρό δεν σταματά να κλαίει, ίσως είναι σημάδι ότι υποφέρει από κολικούς. Ο κολικός εκφράζεται με ανεξέλεγκτο κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό. Όταν λοιπόν το παιδί, πριν τους 5 μήνες, κλαίει για 3 ώρες συνεχόμενα ή 3 ή περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον τρεις βδομάδες, μάλλον υποφέρει από κολικούς ή από αέρια στην κοιλιά του. Σε ποσοστά 8-40% των μωρών υποφέρουν από κολικούς. Γι΄ αυτό, αν έχετε υποψία για κάτι τέτοιο, επισκεφτείτε το παιδίατρό σας, για να σας λύσει το πρόβλημα και να εξετάσει το μωρό σας.
Πηγή: all4mama.gr