Οι προλήψεις στην Ελλάδα σχετικά με την εγκυμοσύνη
1.Οι γυναίκες που γεννούν συνέχεια κορίτσια, βαφτίζουν αγόρια, για να αποκτήσουν κι αυτές αγόρι, συνδυάζοντας το γεγονός ότι κρατούν συχνά ξένα αγόρια με την απόκτηση δικού τους. Στην απόκτηση αγοριού θεωρείται ότι συντελεί και το να δίνουν τα ονόματα Σταμάτα και Αγόρω στο τελευταίο κορίτσι που γεννήθηκε, από τα οποία ονόματα το πρώτο περιέχει την ευχή των γονέων να σταματήσουν τα κορίτσια και το άλλο την ευχή να είναι αγόρι το επόμενο παιδί.
–
2.Οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά κρύβουν την εγκυμοσύνη τους, γιατί έτσι πιστεύεται ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι όμορφο. Η πρόληψη εξηγείται από την ευνόητη ντροπή που αισθάνονται οι έγκυοι σε συνδυασμό με τις προλήψεις για τη βασκανία.
3.Αν η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γίνεται ομορφότερη, πιστεύεται, συνδυάζοντας την έννοια της ομορφιάς με το ωραίο φύλο, ότι θα φέρει στον κόσμο κορίτσι.
4.Αν η έγκυος θέλει να τρώει γλυκά, θα γεννήσει αγόρι, ενώ αν θέλει ξινά, θα γεννήσει κορίτσι. Η πρόληψη πιθανόν προέκυψε από το ευχάριστο ή δυσάρεστο συναίσθημα που θα φέρει το φύλο του νεογέννητου, αφού είναι γνωστό ότι σε ορισμένους ιδίως τόπους τα αγόρια είναι πιο επιθυμητά από τα κορίτσια. Για τον ίδιο λόγο, αν η έγκυος επιθυμεί να τρώει κρέας, θα αποκτήσει αγόρι, ενώ αν θέλει ψάρι, θα κάνει κορίτσι.
–
5.Αν το προηγούμενο παιδί της εγκύου μοιάζει με κορίτσι (κοπελλοφέρνει), θεωρείται, κατά μεταφορά, ότι το επόμενο παιδί θα είναι κορίτσι, αν όμως μοιάζει με αγόρι (παιδοφέρνει), η γυναίκα θα κάνει αγόρι.
6.Αν η έγκυος ακούσει φωνή κουκουβάγιας, θεωρείται, συνδυάζοντας το γένος της λέξης κουκουβάγια με το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί, ότι θ’ αποκτήσει κορίτσι, αν όμως ακούσει μπούφο, σύμφωνα με την ίδια μεταφορά, θα γεννήσει αγόρι.
7.Αν καεί κάπου το πρόσφατα ραμμένο ρούχο της εγκύου, θεωρείται σημάδι ότι θα γεννήσει κορίτσι, σύμφωνα με ευνόητη μεταφορά.
8.Αν της ζητήσουν ξαφνικά να δείξει το χέρι της κι αυτή δείξει την παλάμη, αυτό προμηνύει ότι κυοφορεί κορίτσι σύμφωνα πάλι με ευνόητη μεταφορά, όπως, αντίθετα, αν δείξει το πάνω μέρος του χεριού της, είναι προμήνυμα ότι θα κάνει αγόρι. Σαν οιωνοί για το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί χρησιμεύουν τα σχήματα που παίρνουν κομμάτια στύψης όταν τα ρίξουν στη φωτιά.
–
9.Η έγκυος γυναίκα δεν τρώει καρπούς που φυτρώνουν από τον ίδιο μίσχο, γιατί, κατά μεταφορά, πιστεύεται ότι θα γεννήσει δίδυμα. Επίσης δεν πρέπει να ρίχνει στον χώρο της φωτιάς το ξύλο ανάποδα, δηλαδή με το χοντρό μέρος προς τα κάτω και το λεπτό προς τα πάνω, γιατί, πάλι κατά μεταφορά, πιστεύεται ότι ανάποδα θα γεννήσει και το μωρό.
–
1o.Δεν της επιτρέπεται επίσης η έγκυος να βαφτίσει παιδί, κυρίως για να αποφύγει να κρατήσει τόσο βάρος πάνω από την κοιλιά της. Επιπλέον αν πρέπει να δει νεκρό, γιατί το νεογέννητο, όπως πιστεύουν, θα έχει κίτρινο χρώμα. Η πρόληψη πάντως δημιουργήθηκε για να προστατέψει την υγεία της εγκύου με την αποφυγή των συγκινήσεων.
–
11.Οι έγκυοι θεωρείται ότι προστατεύονται από τον Άγιο Ελευθέριο, του οποίου τη γιορτή τιμούν αυστηρά, λόγω του ομόηχου του ονόματός του προς τη λέξη που δηλώνει τη γέννηση (ελευθερώνομαι). Για τον ίδιο λόγο τιμούν και τη γιορτή του Αγίου Ευσταθίου, ο οποίος συντελεί ώστε να ζήσει (να σταθεί) το παιδί, του Αγίου Συμεών, που βοηθά να μην υπάρξει κάποιο ελάττωμα (σημαδεμένο), και του Αγίου Σπυρίδωνα, για να μην έχει το παιδί εξανθήματα (σπυριά).
Για τη στήριξη των συνηθειών αυτών μάλιστα υπάρχει η γενικότερη πρόληψη ότι την κατσαρόλα ή γενικά τα οικιακά αντικείμενα, που συνήθως είναι μαυρισμένα, αν πρέπει τη μέρα εκείνη να τ’ αγγίξει η έγκυος, για να μη μεταδοθεί η μαυρίλα στο βρέφος . Αν όμως από απροσεξία κάνει κάτι τέτοιο, τότε τρίβει τα χέρια τη στους γλουτούς της, ώστε
το άσχημο σημάδι να πάει τουλάχιστον στο σημείο εκείνο.
Τις πιστεύετε?
Κατερίνα Π.