Έχουν και τα σπερματοζωάρια ημερομηνία λήξης!
Η γονιμότητα θεωρείται μερικές φορές ως ευθύνη των γυναικών, αλλά η αρσενική πλευρά της εξίσωσης είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, μπορεί να πάει κάτι άσχημα με το σπέρμα; Σίγουρα ! Το σπερματικό υγρό δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά η ισχύς του μπορεί να ποικίλει λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων.
Μετά την απελευθέρωσή του, οι πιθανότητες του σπέρματος να παραμείνει βιώσιμο, ελαττώνονται αμέσως. Αν είναι μέσα σε ένα σώμα γυναίκας ή σε μια καλλιέργεια εργαστηριακή, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό για περίπου πέντε ημέρες, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Εκτός όμως του σώματος ή της εργαστηριακής καλλιέργειας, το σπέρμα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Βασικά, όταν το σπερματικό υγρό εκτίθεται στον αέρα, το σπέρμα θα πεθάνει αμέσως μόλις στεγνώσει, όπως εξηγείται από την Healthline. Με αυτή την έννοια, το σπέρμα αρχίζει να πεθαίνει αμέσως μετά την επαφή του με τον αέρα.
Τι γίνεται αν βάλουμε αυτούς τους κολυμβητές σε πάγο; Το κατεψυγμένο σπέρμα μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ίσως επ ‘αόριστον, σύμφωνα με τον κατάλογο Sperm Bank. Μόλις αποψυχθεί, η διάρκεια ζωής του είναι λίγο μικρότερη από το φρέσκο σπέρμα. Γενικά, ένα κατεψυγμένο σπέρμα που αποψύχεται ζει για περίπου μία ημέρα, όπως σημειώνει η Τράπεζα Σπέρματος της Καλιφόρνιας. Όταν χρησιμοποιείται κατεψυγμένο σπέρμα για σπερματέγχυση, η χρονική στιγμή με τον κύκλο ωορρηξίας μιας γυναίκας είναι κρίσιμη, επειδή το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρότερο από το συνηθισμένο.
Εκτός από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, η βιωσιμότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την πλευρά της παραγωγής. Με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι σαν το αρσενικό βιολογικό ρολόι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σίγουρα, οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και είναι δυνατό για κάποιους να αποκτήσουν παιδιά σε ηλικία 70 ετών. Ωστόσο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τείνει να μειώνεται με την ηλικία και το σπέρμα ενός μεγαλύτερου ανθρώπου μπορεί να παρουσιάσει περισσότερες ενδείξεις βλάβης του DNA. Σε πολλές περιπτώσεις, η υγεία του σπέρματος τείνει να κορυφωθεί πριν από τη μέση ηλικία.
Σίγουρα, το σπέρμα δεν χαλάει σαν το γάλα. Αλλά οτιδήποτε, από την έκθεσή του στον αέρα μέχρι την πατρική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική βιωσιμότητα του σπέρματος. Η συνειδητοποίηση αυτών των παραγόντων μπορεί να καταστήσει ευκολότερο να γνωρίζουμε πότε το σπέρμα πιθανότατα θα γονιμοποιήσει επιτυχώς ένα ωάριο.
Πηγή: Maternacare.gr