Μια μεγάλη, παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «HYDRA», ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο.
Η επιχείρηση διήρκεσε περισσότερους από επτά μήνες και είχε ως στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου.
Κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας σε 32 χώρες παγκοσμίως
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία συνολικά 78 χρήστες-δράστες, τα ηλεκτρονικά ίχνη των οποίων προκύπτουν σε 32 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Πιο αναλυτικά, εκτός από τη χώρα μας, εντοπίστηκαν ίχνη παιδόφιλων του ίδιου διεθνούς κυκλώματος σε Γερμανία, Ρωσία, Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Κίνα, Τσεχία, Ιράν, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Βραζιλία, Περού, Βενεζουέλα, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Κολομβία, Γεωργία, Λίβανο, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδά, Πορτογαλία, Μεξικό, Μπαχάμες, Αυστρία, Σλοβενία και Βέλγιο.
Για τη διαδικτυακή έρευνα η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποίησε το ειδικό πρόγραμμα TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό ιχνών χρηστών του διαδικτύου που διακινούν παιδικό πορνογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, απέστειλε ό,τι στοιχεία διέθετε στις προαναφερθείσες χώρες και στις INTERPOL και EUROPOL.
Τρεις συλλήψεις στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην Ελλάδα σχηματίστηκαν τρεις αυτοτελείς δικογραφίες και συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία στα Ιωάννινα και την Αττική τρία άτομα, από τα οποία δύο Έλληνες, ηλικίας 34 και 25 ετών, και ένας υπήκοος Βουλγαρίας, 47 ετών. Εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων μέσω του διαδικτύου.
Ο 34χρονος οδήγησε στους υπόλοιπους
Ειδικότερα, στις 21-11-2013, έπειτα από διαδικτυακή έρευνα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε την εγκληματική δράση 34χρονου υπηκόου Ελλάδας, ο οποίος διακινούσε σκληρό παιδικό πορνογραφικό υλικό, μέσω ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων PEER TO PEER (P2P), στο διαδίκτυο.
Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση των διαδικτυακών ευρημάτων και ιχνών του 34χρονου συλληφθέντος στη Δυτική Αττική και σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές πραγματοποιήθηκε μέσα στο χρονικό διάστημα από 28-11-2013 έως και 22-01-2014 στοχευμένη διαδικτυακή διεισδυτική έρευνα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων, με απώτερο στόχο την εύρεση και τον εντοπισμό και άλλων χρηστών, που κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Μέλος του κυκλώματος με κεντρικό ρόλο ο παιδίατρος από τα Ιωάννινα
Επιπλέον, στις 28-04-2014 συνελήφθη στα Ιωάννινα ο 47χρονος παιδίατρος Zahariev Zvetloza, υπήκοος Βουλγαρίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε αποθηκευμένο σε διάφορα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα πλήθος αρχείων «σκληρού» υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Με σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 47χρονου παιδιάτρου.
Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με χρήση διαδικτύου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια.
Ο παιδίατρος κατείχε κεντρικό ρόλο σε κλειστή ομάδα χρηστών του συγκεκριμένου προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προγράμματα απόκρυψης ηλεκτρονικής ταυτότητας και κρυπτογράφησης, για να καλύπτουν την παράνομη δράση τους στο διαδίκτυο.
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Interpol τα στοιχεία από τους υπολογιστές του 25χρονου
Ακολούθως, στις 25-04-2014 συνελήφθη στην Αττική και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα 25χρονος φοιτητής, στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του οποίου βρέθηκαν αποθηκευμένα αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Τα διακινούμενα αρχεία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστούν περαιτέρω, ενώ για πολλά από αυτά προέκυψε ότι αποτελούσαν πρωτοεμφανιζόμενο υλικό, «σκληρής» παιδικής πορνογραφίας.
Τα συνολικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επιχείρηση για τις προαναφερθείσες χώρες έχουν ήδη αποσταλεί στην INTERPOL και στην EUROPOL προκειμένου να εντοπιστούν οι υπόλοιποι χρήστες του προγράμματος και ο ακριβής αριθμός αρχείων που κατέχουν καθώς και για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα παιδικής πορνογραφίας.
Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Πρωτοφανής επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.
Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχεδιάζει, οργανώνει, συντονίζει και υλοποιεί μια τόσο μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό.
«Το μήνυμα και ο απόηχος της επιχείρησης είναι ότι οι αρχές επιβολής του νόμου επαγρυπνούν. Κανένας παιδόφιλος δεν παραμένει στο απυρόβλητο. Η εγκληματική δράση τους αποκαλύπτεται και λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη» ανέφεραν ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης.
Τρίτη σε τζίρο παγκοσμίως η παιδική πορνογραφία
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η παιδική πορνογραφία είναι τρίτη σε τζίρο μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Ειδικά για το 2013, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα κέρδη από τη διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού ανήλθαν σε 3,5 δις ευρώ. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι προκειμένου κάποιος να δει online ένα βίντεο παιδικού βιασμού μπορεί να πληρώσει από 10.000 έως 12.000 ευρώ!
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στους νομοπαρασκευαστές, θα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει και στη γειτονική Ιταλία, να μπλοκάρονται δηλαδή οι σελίδες με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας και οι χρήστες που τις πληκτρολογούν να μην μπορούν να εισέλθουν. Ωστόσο, αυτό είναι «θέμα της Πολιτείας» τόνισε.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, εκτιμάται ως ιδιαιτέρως θετική η ψήφιση νόμου με τον οποίο δίνεται στους αστυνομικούς η δυνατότητα ανακριτικής διείσδυσης σε chat rooms. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ, στα οποία θα φαίνονται ως παιδιά και θα συνομιλούν με επίδοξους παιδόφιλους, προκειμένου να τους παγιδέψουν.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το πώς εκτιμά το γεγονός ότι και οι τρεις συλληφθέντες στην Ελλάδα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικού όρους, ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε πως αρνείται να σχολιάσει θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας των εισαγγελικών λειτουργών.
zougla.gr
Εάν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας