Αν και η επιληψία είναι μια διαδεδομένη νόσος υπάρχουν ακόμα αρκετοί μύθοι γύρω από αυτή. Μια λίστα 15 σημείων του Epilepsy Foundation τονίζει 12 λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν ευρέως σχετικά με τη νόσο.
- Δεν είναι δυνατό να καταπιεί κάποιος τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι φυσικώς αδύνατο να συμβεί αυτό.
- Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζετε αντικείμενα με βία στο στόμα κάποιου που παθαίνει κρίση. Σε καμία περίπτωση! Βάζοντας με τη βία αντικείμενα στο στόμα κάποιου που παθαίνει επιληπτική κρίση είναι ένας καλός τρόπος να του σπάσετε τα δόντια, να του πληγώσετε τα ούλα ή ακόμα και του σπάσετε το σαγόνι. Η σωστή βοήθεια που πρέπει να προσφέρετε είναι απλή. Πρέπει απλά να γυρίσετε τον πάσχοντα στο πλευρό, να κρατήσετε το κεφάλι του, προστατεύοντάς τον από τραυματισμούς και να ελέγχετε ότι αναπνέει σωστά.
- ΜΗΝ δένετε ή περιορίζετε με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον που πάσχει από επιληπτική κρίση. Οι περισσότερες κρίσεις τελειώνουν μόνες τους σε δευτερόλεπτα ή το πολύ σε λίγα λεπτά. Μπορείτε αντιθέτως να προστατέψετε τον πάσχοντα ακολουθώντας τις απλές οδηγίες για πρώτες βοήθειες.
- Η επιληψία ΔΕΝ είναι μεταδοτική. Απλά δεν γίνεται να κολλήσετε επιληψία από κάποιον που πάσχει.
- Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει επιληψία. Οι κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών τόσο συχνά όσο και στα παιδιά. Οι κρίσεις σε ηλικιωμένους είναι συχνά απότοκες άλλων παθήσεων υγείας, όπως τα εγκεφαλικά και οι καρδιοπάθειες.
- Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από επιληψία μπορούν να κάνουν σχεδόν όσα πράγματα μπορούν να κάνουν και τα υγιή άτομα. Ωστόσο, κάποιοι πάσχοντες με συχνές κρίσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να δουλεύουν, να οδηγούν ή μπορεί να έχουν διάφορα άλλα προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής τους.
- Τα άτομα που πάσχουν από επιληψία ΜΠΟΡΟΥΝ να αναλάβουν δουλειές υψηλής ευθύνης. Πάσχοντες από επιληψία μπορούν να βρεθούν σε όλους τους τομείς της ζωής. Μπορεί να εργάζονται στον τομέα των επιχειρήσεων, στην κυβέρνηση, στις τέχνες και σε κάθε άλλο τομέα. Αν το στρες αλληλεπιδρά με τις κρίσεις τους, μπορούν να εκπαιδευθούν σε τεχνικές ελέγχους του άγχους τους στην εργασία. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα είδη εργασίας που οι πάσχοντες με επιληψία δεν μπορούν να αναλάβουν, για λόγους ασφαλείας. Πέρα από αυτό, η επιληψία δεν πρέπει να επηρεάζει την είδος της εργασίας και την ευθύνης που το άτομο έχει.
- Ακόμα και με τα σύγχρονα φάρμακα, η επιληψία ΔΕΝ μπορεί να ιαθεί . Η επιληψία είναι χρόνια πάθηση, η οποία σε πολλά άτομα μπορεί να θεραπευθεί επιτυχώς. Δυστυχώς, οι διάφορες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές σε όλα τα άτομα. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από μη καλά ελεγχόμενη επιληψία. Υπάρχει ακόμα ανάγκη για περισσότερη έρευνα και καλύτερες θεραπείες.
- Η επιληψία ΔΕΝ είναι σπάνια. Υπάρχουν τουλάχιστον δυο φορές περισσότερα άτομα με επιληψία στις ΗΠΑ από ότι άτομα εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία, πολλαπλή σκλήρυνση και κυστική ίνωση μαζί. Η επιληψία μπορεί να εμφανίζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις που προσβάλλουν τον εγκέφαλο, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η νοητική υστέρηση, ο αυτισμός, η νόσος Alzheimer και οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί.
- ΜΠΟΡΕΙ κανείς να πεθάνει από επιληψία. Αν και οι θάνατοι από επιληψία συμβαίνουν σπάνια, η επιληψία είναι μια σοβαρή νόσος και οι πάσχοντες μπορεί να πεθάνουν από τις κρίσεις. Το πιο συχνό αίτιο θανάτου είναι ο SUDEP (αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος στην επιληψία). Αν και υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν ξέρουμε για τον SUDEP, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα σε κάθε 1000 άτομα που πάσχουν από επιληψία πεθαίνει από SUDEP κάθε χρόνο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να πεθάνουν από παρατεταμένες κρίσεις (status epilepticus). Περίπου 22 000 με 42 000 θάνατοι στις ΗΠΑ κάθε έτος συμβαίνουν λόγω αυτών των επειγόντων καταστάσεων.
- Το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, οι κρίσεις είναι συνήθως στερεότυπες, κάτι που σημαίνει ότι τα ίδια πράγματα ή συμπεριφορές εμφανίζονται στο ίδιο άτομο κάθε φορά που επέρχεται μια κρίση. Η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να είναι ακατάλληλη όσον αφορά το χρόνο και τον τόπο, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει βλάβη σε κάποιον.
- Τα άτομα με επιληψία συνήθως δεν έχουν σωματικούς περιορισμούς στο τι μπορούν να κάνουν. Κατά τη διάρκεια και μετά από μια κρίση, το άτομο μπορεί να έχει πρόβλημα να κινείται ή να κάνει τις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν σωματικά προβλήματα λόγω άλλων νευρολογικών νόσων. Πέρα από τα προβλήματα αυτά, ο πάσχων που δεν είναι σε κρίση δεν εμφανίζει άλλους σωματικούς περιορισμούς.
Πηγή : epilepsyportal.wordpress.com