Αχ, αυτοί οι κολικοί! Να πώς θα βοηθήσετε τα μωράκια σας

Αχ, αυτοί οι κολικοί! Να πώς θα βοηθήσετε τα μωράκια σας

Δεν ξέρετε πόσο σας καταλαβαίνουμε! Να έχεις δύο μωράκια, πότε να κλαίει το ένα και πότε το άλλο, και αυτό το κλάμα να μην σταματάει ποτέ… Και εσύ να νιώθεις αδύναμη που δεν μπορείς να τα βοηθήσεις και τόσο εξαντλημένη…

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Πρόσφατα διαβάσαμε μια έρευνα που έγινε στη Σουηδία σύμφωνα με την οποία αυτό που μπορεί να ανακουφίσει τα μωρά από τους κολικούς είναι ο… βελονισμός! Υπάρχει ελπίδα, μαμάδες!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε γιατί 1 στα 5 μωρά υποφέρουν από κολικούς, τι είναι ακριβώς οι βρεφικοί κολικοί και τι να κάνουμε για τα διδυμάκια μας.

Τι είναι οι βρεφικοί κολικοί:

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν ένα μωράκι κλαίει έντονα για πολλή ώρα, χωρίς συγκεκριμένο λόγο κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής του.

Φυσιολογικά, ένα μωράκι μπορεί να κλαίει μέχρι και 2 ώρες την ημέρα τους πρώτους μήνες ζωής. Τα μωράκια με κολικούς κλαίνε πάνω από 3 ώρες την ημέρα, για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει παθολογικό αίτιο.

Οι κολικοί ξεκινούν συνήθως από τη 2η εβδομάδα ζωής και υποχωρούν μόνοι τους κατά τον 3ο – 4ο μήνα ζωής.

Τι προκαλεί τους κολικούς:

Το ακριβές αίτιο για τους κολικούς είναι άγνωστο. Φαίνεται όμως ότι κατά το επεισόδιο ενός κολικού συμβαίνουν επώδυνοι σπασμοί του εντέρου.

Έχει βρεθεί ότι η αλλεργία στο γάλα αγελάδος, η δυσανεξία στη λακτόζη, ο αέρας που καταπίνουν τα μωράκια και η διατροφή της θηλάζουσας μαμάς μπορεί να επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου και να προκαλούν δυσφορία.

Το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό ίσως αυξάνει την πιθανότητα για κολικούς.

Πρόσφατα έχει βρεθεί ότι μπορεί ν’ αποτελούν μία πρώιμη μορφή ημικρανίας.

Σε τι διαφέρουν οι κολικοί από το φυσιολογικό κλάμα ενός μωρού;

–  Το κλάμα είναι πιο έντονο και γοερό και συνήθως συμβαίνει τις απογευματινές /βραδινές ώρες.

– Κατά το επεισόδιο του κολικού, οι γονείς δεν μπορούν εύκολα να ανακουφίσουν το μωράκι τους.

– Το μωράκι μπορεί να τεντώνει και να μαζεύει τα πόδια στην κοιλίτσα, να έχει σκληρή / φουσκωμένη κοιλίτσα, να έχει σφιχτά χεράκια, να αποβάλλει αέρια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από τον παιδίατρό σας, ο οποίος από το ιστορικό και την εξέταση του μωρού σας θα αποκλείσει κάποιο παθολογικό αίτιο, που μπορεί να προκαλεί παρόμοιο έντονο κλάμα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τα διδυμάκια μου;

– Κρατήστε τα μωράκια στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιππο, ώστε να ακουμπούν το σωματάκι τους πάνω σας και να νιώθουν ασφάλεια. Ένα εσείς, ένα ο μπαμπάς!

– Τυλίξτε τα (λίγο σφιχτά) σε μια κουβερτούλα.

– Κάντε μασάζ στην κοιλίτσα τους.

– Τοποθετείστε ένα ζεστό πανάκι στην κοιλίτσα τους.

– Κάντε τους ένα ζεστό μπανάκι.

– Κάντε μια βόλτα με το αυτοκίνητο

– Τοποθετείστε τα μωράκια σας κοντά στον ήχο ενός πλυντηρίου / στεγνωτήρα /  απορροφητήρα / σεσουάρ ή οτιδήποτε παράγει ρυθμικό ήχο / βορβορυγμό (τους αρέσει πολύ, το έχετε δοκιμάσει;)

– Κατά το γεύμα τους, φροντίστε να τα ρεύετε συχνά ώστε να μην καταπίνουν αέρα.

Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας, ίσως σας προτείνει:

Κάντε λίγη υπομονή, ακόμα. Το ξέρουμε ότι νιώθετε πτώμα και τα νεύρα σας είναι κουρέλια. Αλλά, σας λέμε αλήθεια, θα περάσει!

Πηγή:   mytwins.gr