Η αδερφή σου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνες!

Η αδερφή σου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνες!

Η αδερφή σου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Είμαι το μεσαίο παιδί σε μια οικογένεια που έχει μόνο κόρες, έτσι ξέρω καλά το πώς οι αδελφές μπορούν να σε βγάλουν εκτός εαυτού μέσα σε ένα λεπτό και να γίνουν οι καλύτερες σου φίλες αμέσως μετά. Στο τέλος της ημέρας, ήμασταν μια αγαπημένη – έστω και εντελώς δυσλειτουργική – οικογένεια και έχω μάθει πολλά για τον κόσμο και τον εαυτό μου χάρη σε αυτές.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη από τις αδελφές. (Ακόμα και όταν δανείζεται το αγαπημένο σου πουλόβερ για δέκατη φορά.)

“Σας βοηθούν να αναπτύξετε κοινωνικές δεξιότητες, όπως επικοινωνία, συμβιβασμό και διαπραγματεύσεις”, λέει ο Alex Jensen, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικογενειακής Ζωής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και συγγραφέας της έρευνας σχετικά με τις αδελφικές σχέσεις. “Ακόμη και οι αδερφικές συγκρούσεις, εάν είναι μικρές, μπορούν να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη.”

Εδώ είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους είναι φοβερό να έχουμε μια αδελφή, σύμφωνα με την επιστήμη:

Η αδερφή μπορεί να δώσει μια ώθηση ψυχικής υγείας

Χρειάζεστε βοήθεια; Καλέστε την αδερφή σας. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο  Journal of Family Psychology έδειξε ότι η αδελφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμησή σας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Brigham Young University διαπίστωσαν ότι οι αδελφές βοηθούν στην προστασία από την «αίσθηση της μοναξιάς, της έλλειψης αγάπης, της ενοχής, του συνειδητού και του φόβου».

“Αυτό που γνωρίζουμε δείχνει ότι οι αδελφές παίζουν ρόλο στην προαγωγή της θετικής ψυχικής υγείας”, λέει ο Jensen στο Motherly, “και αργότερα στη ζωή κάνουν συχνά περισσότερα για να διατηρήσουν τις οικογένειες σε επαφή μεταξύ τους μετά την παρέλευση των γονιών”.

… και να σας κάνει πιο συμπονετικούς

Η ίδια μελέτη του Brigham Young University ανακάλυψε ότι η ύπαρξη μιας αδελφής μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευγενής, πιο δοτική. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδελφές προωθούν θετικές κοινωνικές συμπεριφορές όπως συμπόνια και αλτρουισμό όταν δείχνουν αγάπη και στοργή.

“Ακόμα κι αν υπάρχουν καυγάδες, εφ ‘όσον υπάρχει αγάπη, το θετικόπρότυπο θα κερδίσει”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ABC News η συγγραφέας της μελέτης Laura Padilla-Walker, καθηγήτρια στο School of Family Life της BYU. “Εάν τα αδέλφια μπαίνουν σε έναν καυγά, πρέπει να ρυθμίζουν τα συναισθήματα. Αυτή είναι μια σημαντική ικανότητα για τη ζωή. “

Μια αδερφή σας βοηθά να ακονίσετε αυτές τις διαπροσωπικές δεξιότητες

Αποδεικνύεται ότι μια αδελφή θα μπορούσε να σας διδάξει πολλά για την επίλυση των συγκρούσεων, την ενσυναίσθηση και την φροντίδα των άλλων. Σύμφωνα με τον Jeffrey Kluger, συγγραφέα του The Sibling Effect, θα μπορούσατε να μάθετε πώς να χειρίζεστε σκληρά επιχειρήματα ή διάχυτες κλιμακούμενες καταστάσεις αλληλεπιδρώντας με την μεγαλύτερη αδελφή σας. Από την άλλη πλευρά, ο Kluger λέει ότι η ύπαρξη ενός νεότερου αδελφού που είναι ανασφαλής ή χρειάζεται καθοδήγηση μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ενθουσιώδης και ευαισθητοποιημένος σε άλλους.

… καθώς και τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας

Η έρευνα έχει βρει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με αδελφές είναι καλύτεροι στην επικοινωνία με τις γυναίκες από εκείνους που είχαν μόνο αδέρφια. (Αυτό ισχύει και αντίστροφα.)

“Μια έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη ενός αδελφού που είναι διαφορετικό φύλο από εσάς μπορεί να σας προσφέρει ένα πραγματικό όφελος στην εφηβεία”, λέει ο Jensen Motherly. “Πολλά από αυτά τα αδέρφια έρχονται πιο κοντά κατά τη διάρκεια των εφήβων χρόνων, επειδή γίνονται καλές πηγές πληροφοριών για το αντίθετο φύλο.”

Μια αδελφή σας διδάσκει να είστε ανεξάρτητοι και φιλόδοξοι

Μια έρευνα του 2009 που διενήργησαν βρετανοί ψυχολόγοι αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με τουλάχιστον μία αδελφή ήταν πιο αποφασισμένοι και πιο ανεξάρτητοι από εκείνους που μεγάλωσαν με αδέρφια. Μιλώντας στο Daily Mail, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Tony Cassidy του Πανεπιστημίου του Ulster, δήλωσε: «Είναι η εγγενής επιθυμία να θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε φορά, να πετυχαίνουμε νέους στόχους. Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι στην οικογενειακή κατάσταση που έχει κορίτσια, που οδηγεί σε περισσότερη ενθάρρυνση για να επιτευχθεί και να είναι ανεξάρτητη».

… και πώς να επιτευχθεί ισορροπία

Η ίδια έρευνα του 2009, στην οποία συμμετείχαν 571 άτομα ηλικίας 17 έως 25 ετών, διαπίστωσε ότι οι αδελφές μπορούν να βοηθήσουν τα αδέλφια τους να φτάσουν στην εσωτερική ειρήνη. Συγκεκριμένα, άτομα με τουλάχιστον μία αδελφή ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ζητήματα στη ζωή τους και είχαν λιγότερο άγχος. Με τη σειρά τους, ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι από τους ομολόγους τους.

Γιατί ακριβώς οι αδελφές – και όχι τα αδέλφια – σας βοηθήσουν να επιτύχετε ισορροπία, όμως;
Όλα έχουν να κάνουν με συναισθηματική έκφραση, είπε ο Cassidy στο Daily Mail. Οι γυναίκες ανοίγουν “κανάλια επικοινωνίας και δημιουργούν μια πολύ πιο εκφραστική κατάσταση και αυτό είναι θετικό”, είπε. “Η συναισθηματική έκφραση είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή ψυχολογική υγεία και μια αδερφή μπορεί να το προωθεί αυτό στις οικογένειες”.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή