Αδράνεια είναι ξεκούραση, την έχουμε ανάγκη

μαμάδες όταν μένουν για λίγο μόνες

Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μου αρέσει να κοιμάμαι όποτε το σώμα μου έχει ανάγκη να κοιμηθεί. Μου αρέσει να χουζουρεύω και να περνάω ώρες στις οποίες δεν αναλώνομαι με θέρμη σε κάποια δραστηριότητα. Γιατί ακόμα και αυτές οι ώρες της αδράνειας, ακόμα και αυτές, σημαίνουν πολλά για έναν άνθρωπο. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Νεύτωνας κάτω από ένα δέντρο καθόταν μέχρι που του έπεσε το μήλο στο κεφάλι και ανακάλυψε το γνωστό νόμο περί βαρύτητας.

Μαθαίνουμε πως δεν πρέπει να παίρνουμε ανάσα. Εκπαιδευόμαστε στο να προσφέρουμε διαρκώς, να μη σταματάμε ποτέ, να αγωνιζόμαστε ακούραστα και αγόγγυστα. Πρέπει να γινόμαστε έρμαια της σωματικής κούρασης, διότι η ξεκούραση και η πολύωρη αδράνεια ταυτίζεται στην κοινωνική αντίληψη με την τεμπελιά και την οκνηρία.

Το να μην κάνεις στην πραγματικότητα, εμπεριέχει μία απίστευτη ομορφιά. Αποδεσμεύεσαι από το άγχος της ώρας, την αγωνία του χρόνου, την πίεση των επιτακτικών υποχρεώσεων. Ακόμα και η αδράνεια, κρύβει μέσα της τη δύναμη της αλλαγής, καθώς μέσα από την έλλειψη υπερβολικών σκέψεων, έχεις τη δυνατότητα να έρθεις κοντά και πιο ειλικρινά στον εαυτό σου.

Η αδράνεια δεν είναι ντροπή. Είναι η ξεκούραση του σώματος και του νου, το άδειασμα από  την ατελείωτη εισροή πληροφοριών που μας βομβαρδίζει καθημερινά στη ζωή μας. Είναι η ευκαιρία να αισθανθείς ελεύθερος από κάθε εξωτερικό περιορισμό, να αδειάσεις από όλα αυτά που σε βαραίνουν.

Όσο περίεργο και αν διαβάζεται, η αδράνεια μπορεί ακόμα και αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία, στη γέννηση της έμπνευσης και τη γνώση. Διότι μέσα σε ένα ξεκούραστο μυαλό οι σκέψεις και οι ιδέες θα είναι σαφώς ορθότερες από ένα μυαλό το οποίο βάλλεται από άπειρες έννοιες και άγχη.

Να μην αισθάνεσαι ενοχές όταν αδρανείς. Η αδράνεια είναι απαραίτητη για την υγεία του ανθρώπου, τα παιδιά τα ίδια πρέπει να χαίρονται την παιδικότητά τους και όχι και να βάλλονται από ατελείωτες υποχρεώσεις. Η αδράνεια γεννά τις μεγάλες σκέψεις, ναι, από το τίποτα μπορεί να γεννηθεί το σπουδαίο!