Αυτές είναι οι φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ΠΟΤΕ σε ένα παιδί
Συμβαίνει συχνά να λέμε πράγματα στο παιδί μας χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να το πληγώνουμε, να του προκαλούμε άσχημα συναισθήματα ή να το φορτώνουμε στερεότυπα που θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Η Dr. Tovah Klein συγγραφέας του βιβλίου «How Toddlers Thrive» επισημαίνει πως οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να λένε τις εξής φράσεις:
[babyPostAd]«Δεν το κάνουμε έτσι, έλα να σου δείξω πώς». Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο δεν του αφήνουμε χρόνο για να μάθει μια καινούργια δεξιότητα, αλλά και χώρο να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του.
«Μην κάνεις χαζομάρες». Συνήθως αυτό το λέμε όταν η συμπεριφορά του είναι απρόσμενη, π.χ. όταν δεν θέλει να χαιρετίσει κάποιον ή δεν αισθάνεται άνετα. Με αυτόν τον τρόπο όμως αντί να το βοηθάμε με τα δύσκολα συναισθήματά του, του φοράμε μια ταμπέλα που το μπερδεύει.
«Είσαι τόσο ντροπαλό». Οι ταμπέλες που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα αλλά αφορούν μια προσωρινή συναισθηματική κατάσταση δεν είναι καθόλου βοηθητικές για να αισθανθεί καλύτερα.
Πώς θα καταλάβετε ότι σας λένε ψέματα: Λέξεις και φράσεις κλειδιά
«Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να κλαις». Αφενός το κάνουμε να ντρέπεται, αφετέρου υποβαθμίζουμε τα συναισθήματά του.
«Τα μεγάλα αγόρια δεν κλαίνε». Αυτή η φράση έχει να κάνει με τα στερεότυπα και στέλνει το μήνυμα ότι οι γονείς περιμένουν από το αγόρι να είναι σκληρό και να μην εκφράζει τα συναισθήματά του ή ακόμα χειρότερα να μην έχει συναισθήματα.
«Κοίτα πόσο όμορφη είσαι!». Με αυτόν τον τρόπο του στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα για το τι περιμένει ο κόσμος από την κόρη μας ή για το πώς πρέπει να είναι, δηλαδή όμορφη για να είναι αποδεκτή.
«Αυτά τα ρούχα δεν είναι ωραία». Και πάλι στέλνουμε μήνυμα στην κόρη μας ότι πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση και να ακολουθεί πάντα τις επιταγές της μόδας ή τα στάνταρ της ομορφιάς.
«Είσαι σίγουρη ότι θέλεις να το φας αυτό; Θα σε παχύνει». Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για το φαγητό και το βάρος, καθώς όταν ένα παιδί ακούει τον γονιό του να ανησυχεί για την εικόνα του σώματος και το βάρος, θα έχει τις ίδιες ανησυχίες οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.
«Είσαι τόσο έξυπνη». Μπορεί αυτό το σχόλιο να ακούγεται καλό αλλά αν το λέμε στο παιδί μας συχνά δεν του δίνουμε κίνητρα να προσπαθεί ή να μάθει καινούργια πράγματα.
«Με απογοήτευσες τόσο πολύ». Αν ένα παιδί έχει καταλάβει ότι έχει κάνει κάτι άσχημο ή ήδη νιώθει άσχημα, λέγοντάς του κάτι τέτοιο, το φορτώνουμε με ενοχές. Αντιθέτως φροντίζουμε να κατανοήσουμε τι συνέβη και γιατί συνέβη, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί.
Πηγή: altsantiri.gr