Αυτές είναι οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Αυτές είναι οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Χημικές ουσίες που στον παρελθόν έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές δυσλειτουργίες συνδέονται τώρα με τη μείωση των αποθεμάτων βιταμίνης D στον οργανισμό, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρησηJournal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η έκθεση στους λεγόμενους ενδοκρινικούς διαταράκτες (EDCs) έχει συσχετιστεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, κυρίως στα παιδιά και τις εγκύους, όμως για πρώτη φορά εντοπίζεται σχέση με τη βιταμίνη D στον ενήλικο πληθυσμό.

Κοινοί ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε πληθώρα προϊόντων, όπως συσκευασίες φαγητού, πλαστικά είδη και καλλυντικά. Η επίδρασή τους στα επίπεδα έλλειψη βιταμίνης D κρίνεται σημαντική, κυρίως λόγω της αξίας της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία, την ανάπτυξη του σκελετού αλλά και την καρδιαγγειακή υγεία. Ο οργανισμός μας τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και επίσης τη λαμβάνουμε μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα μανιτάρια και ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα (π.χ. γάλα, δημητριακά). Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τη νοητική κατάπτωση στους ηλικιωμένους, τις χρόνιες ημικρανίες στους νέους και την κακή έκβαση της υγείας για τα άτομα με διαβήτη και καρκίνο.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 4.667 ενήλικες και κάλυπταν διάστημα πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες έδιναν τακτικά δείγματα αίματος και ούρων, τα οποία αναλύθηκαν ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D και τα επίπεδα έκθεσης στους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Η σημαντική έκθεση στις φθαλικές ενώσειςσυσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό να είναι χαμηλά, κυρίως στις γυναίκες. Επίσης, εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στη δισφαινόλη Α και στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μόνο στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Λώρεν Τζονς, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επισημαίνει ότι η έκθεση στους ενδοκρινικούς διαταράκτες είναι τόσο διαδεδομένη παγκοσμίως που «το ενδεχόμενο τα χημικά αυτά να μειώνουν ακόμη και σε μικρό βαθμό τα επίπεδα βιταμίνης D έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία».

http://onmed.gr

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία

Τι έχουν πάθει οι γυναίκες; Γιατί είναι πάλι στην μόδα η τέλεια μαμά;

Μια έκτρωση σου αλλάζει τη ζωή