Αυτές είναι οι συχνότερες ενδείξεις για καισαρική τομή!

Αυτές είναι οι συχνότερες ενδείξεις για καισαρική τομή!

Η καισαρική τομή θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, που καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή ενός φυσιολογικού τοκετού.

Τοκετός με καισαρική τομή είναι η έξοδος του εμβρύου από τη μήτρα, η οποία γίνεται μετά από τομή των κοιλιακών τοιχωμάτων και της μήτρας και ενώ η επίτοκος βρίσκεται σε αναισθησία (τοπική ή γενική). Τοκετός με καισαρική τομή μπορεί να γίνει:

  • Προγραμματισμένα, εφόσον προϋπάρχει λόγος που εμποδίζει τη μητέρα να γεννήσει φυσιολογικά (προγραμματισμένη καισαρική τομή).
  • Έκτακτα, ως αποτέλεσμα δυσκολιών που -σπάνια- προκύπτουν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού (έκτακτη καισαρική τομή).

Παλιότερα, αν μία γυναίκα είχε γεννήσει το πρώτο παιδί με καισαρική τομή και οι υπόλοιπες εγκυμοσύνες κατέληγαν σε καισαρική. Στις μέρες μας αυτό δεν αποτελεί πάντα κανόνα, αφού μια γυναίκα που έχει ήδη γεννήσει με καισαρική τομή είναι δυνατό την επόμενη φορά να γεννήσει φυσιολογικά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Οι συχνότερες ενδείξεις για να γίνει μια καισαρική τομή:

  • Όταν ο πλακούντας είναι προδρομικός ή επιπωματικός. Σε αυτή την περίπτωση ο πλακούντας καλύπτει μέρος ή και ολόκληρο τον τράχηλο εμποδίζοντας την έξοδο του εμβρύου μέσω του τραχηλικού στομίου.
  • Σε επιβραδυνόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου (IUGR).
  • Σε υπερτασική νόσο στην εγκυμοσύνη, προεκλαμψία, εκλαμψία.
  • Όταν η μητέρα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, που συνήθως συνοδεύεται και από ύπαρξη μεγάλου εμβρύου.
  • Όταν παρατηρείται εμβρυική δυσχέρεια κατά τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού (εμβρυικοί καρδιακοί παλμοί κάτω από το φυσιολογικό όριο).
  • Σε περίπτωση πρόπτωσης ομφάλιου λώρου.
  • Σε πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.

Καισαρική. Πότε επιβάλλεται;Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επέμβαση

  • Όταν υπάρχουν ανατομικές ή άλλες δυσκολίες, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατο ένα φυσιολογικό τοκετό: σε περίπτωση μικρής (στενής) πυέλου, σε μεγάλα ινομυώματα ή άλλους όγκους της μήτρας, σε ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, όταν το έμβρυο είναι αρκετά μεγάλο για να περάσει μέσα από την πύελο (κεφαλοπυελική δυσαναλογία, κ.ά.), σε ανώμαλο σχήμα του εμβρύου (εγκάρσιο, λοξό) και ανώμαλη προβολή του εμβρύου (όταν δηλαδή το έμβρυο δεν κατεβαίνει με κεφαλική προβολή, αλλά με προσωπική, μετωπική ή ανώμαλη ισχιακή).
  • Όταν υπάρχει λοίμωξη των γεννητικών οργάνων της μητέρας (π.χ. ενεργός ερπητική κολπίτιδα), οπότε υπάρχει κίνδυνος κατά την έξοδο του εμβρύου διαμέσου του κόλπου αυτό να κολλήσει μικρόβια (αυξημένος κίνδυνος νεογνικής λοίμωξης).
  • Σε περιπτώσεις παθήσεων της μητέρας, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φυσιολογικός τοκετός (αναπνευστικά, καρδιολογικά προβλήματα, κ.ά.).
  • Όταν έχει προηγηθεί εγχείρηση στη μήτρα για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. αφαίρεση ινομυωμάτων, κ.ά.). Σε αυτή την περίπτωση συνεκτιμώνται διάφοροι παράγοντες (π.χ. έκταση και βάθος τομής). Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν προηγηθεί εγχειρήσεις στα γεννητικά όργανα.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που μια καισαρική τομή γίνεται σε συνδυασμό με κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση. Δηλαδή σε περίπτωση μεγάλων ινομυωμάτων γίνεται πρώτα η έξοδος του εμβρύου από την μήτρα και στη συνέχεια ακολουθεί αφαίρεση των ινομυωμάτων.
  • Συνήθως σε περίπτωση δίδυμων και πολύδυμων κυήσεων.
  • Όταν η πρωτότοκη μητέρα βρίσκεται σε πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία.
  • Σε περίπτωση έναρξης πρόωρου τοκετού (λόγω μικρού εμβρύου ή και ανωριμότητας του τραχήλου και των υπολοίπων γεννητικών οργάνων). Λέγοντας ότι ο τράχηλος είναι ανώριμος, σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμος να διασταλεί, για να μπορεί να περάσει το κεφαλάκι του μωρού.
  • Σε περίπτωση βαριάς ευαισθητοποίησης στον παράγοντα Rhesus.

Κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν αποτελούν πάντα απόλυτη ένδειξη, για να γίνει μια καισαρική τομή. Ο γιατρός είναι αυτός που θα αποφασίσει τον ασφαλέστερο τρόπο να γεννηθεί το παιδί, εφόσον αξιολογηθεί το ιστορικό και η τωρινή κατάσταση της επιτόκου.

Υπάρχουν διάφορα είδη καισαρικής τομής, όπως η χαμηλή εγκάρσια και η κάθετη. Ποιο είδος τομής θα κάνει ο μαιευτήρας, εξαρτάται κάθε φορά από την περίπτωση. Συνηθέστερη, όμως, είναι η χαμηλή εγκάρσια καισαρική τομή.

Πρέπει να τονιστεί, πως όπως κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και η καισαρική τομή ενέχει μία σειρά κινδύνων, επομένως θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι θα πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος που βεβαιώνεται ιατρικά και όχι ως προσωπική επιλογή της εγκύου.

Πηγή: yeskid.gr

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο: Δείτε πως γίνεται η επέμβαση καισαρικής λεπτό προς λεπτό !

Επισκληρίδιος αναλγησία : Όσα πρέπει να προσέξετε πριν την επιλέξετε