Αυτή είναι η ξεχωριστή «συνταγή» του μητρικού γάλακτος!

Αυτή είναι η ξεχωριστή «συνταγή» του μητρικού γάλακτος!

Το γάλα μιας μητέρας μπορεί να περιέχει διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, ανάλογα με το φύλο του μωρού της, για να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες ανάπτυξης.

Το γάλα φόρμουλα θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένο αντίστοιχα για τα αγόρια και τα κορίτσια, ώστε να αντανακλούν το μητρικό γάλα των μητέρων που παράγεται ανάλογα με το φύλο του μωρού τους, λένε οι ερευνητές.

Δοκιμές στο μητρικό γάλα πιθήκων και ανθρώπων έδειξαν ότι τα επίπεδα του λίπους, πρωτεΐνης, βιταμινών, σακχάρων, ανόργανων αλάτων και ορμονών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το παραγόμενο μητρικό γάλα για κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα είναι σημαντικά διαφορετικό.

Η σύσταση του μητρικού γάλακτος έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στην συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία του, που μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το μητρικό γάλα μπορεί να προσαρμοστεί από τη φύση για να ικανοποιεί τις διάφορες ανάγκες ανάπτυξης των δύο φύλων.

Τα ευρήματα έχουν οδηγήσει μερικούς ερευνητές να προτείνουν ότι το γάλα φόρμουλα θα πρέπει να τροποποιηθεί για αγόρια και κορίτσια, ώστε να ταιριάζει με τις διαφορές που φαίνονται στο μητρικό γάλα.

«Έχουμε καλούς λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί με το ένα είδος φόρμουλας,» δήλωσε η καθηγήτρια Katie Hinde, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μιλώντας στο συνέδριο στο Σικάγο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, η καθηγήτρια Hinde περιέγραψε την πορεία της έρευνας της σε πιθήκους, όπου οι μητέρες παρήγαγαν γάλα με 35% περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες για τα αρσενικά μωρά και ακόμη πιο πλούσιο μητρικό γάλα όταν το αρσενικό ήταν πρωτότοκο.

Αλλά όταν οι μητέρες θήλαζαν θηλυκά βρέφη, το γάλα τους ήταν λιγότερο λιπαρό και είχε περισσότερο ασβέστιο, πιθανώς για να ενισχύσει την ταχύτερη ανάπτυξη του σκελετού τους. Οι μητέρες παρήγαγαν περισσότερο γάλα συνολικά για τα θηλυκά μωρά τους και κατά τη διάρκεια του θηλασμού τους, αυτά έλαβαν την ίδια ποσότητα λίπους όπως τα αρσενικά.

«Το μητρικό γάλα για τα αγόρια και τα κορίτσια μπορεί να είναι διαφορετικό και η διαφορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη ανάλογα πόσο κοντά είναι η μητέρα στην περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικία της,» δήλωσε η καθηγήτρια Hinde.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές πορείες, οπότε αν δεν παίρνουν ό,τι χρειάζονται, η ανάπτυξη τους δεν θα είναι η βέλτιστη.»

Σε μια άλλη μελέτη, η καθηγήτρια Hinde εξέτασε τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στο μητρικό γάλα και πως αυτή επηρεάζει την συμπεριφορά των μωρών. Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους, όπου το μητρικό γάλα περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης και αυτό έκανε τα θηλυκά μωρά πιο ευερέθιστα και πιο δύσκολο να ηρεμήσουν.

Η καθηγήτρια Hinde μέτρησε τα επίπεδα της κορτιζόλης στο μητρικό γάλα μητέρων-πιθήκων και εξέτασε 108 μωρά ηλικίας ενός μήνα και αργότερα, όταν τα μωρά ήταν 3 ή 4 μηνών. Βρήκε κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διαφορές. Τα θηλυκά μωρά γίνονταν πιο νευρικά όταν η κορτιζόλη ήταν υψηλή στην αρχή του θηλασμού. Τα αρσενικά μωρά συμπεριφέρθηκαν πιο νευρικά όταν η κορτιζόλη αυξήθηκε κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Στο σύνολό τους, οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες παράγουν διαφορετικής σύστασης μητρικό γάλα για αρσενικά και θηλυκά μωρά και ότι εκείνα ανταποκρίνονται στο μητρικό γάλα που πίνουν με τον δικό τους τρόπο.

Η καθηγήτρια Hinde είπε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε όχι μόνο πώς και γιατί το μητρικό γάλα ποικίλλει για τα αγόρια και τα κορίτσια, αλλά και γιατί τα συστατικά του μητρικού γάλακτος τα επηρεάζουν με διαφορετικούς τρόπους.

mommydotcom.gr

Αυτές είναι οι πιο θανατηφόρες φράσεις σε έναν γάμο!

Positive parenting : Προσέξτε πολύ τι θα πείτε στο παιδί σας!

Νυχτερινός θηλασμός: Είναι τελικά τόσο σημαντικός;