Η κορυφαία παγκοσμίως σε θέματα υγιεινής καθηγήτρια δρ Lisa Ackerley, είναι κατηγορηματική: «τα μικρόβια και οι ιοί που κατακάθονται στα ρούχα κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν πεθαίνουν εύκολα στο πλύσιμο. Δεν πεθαίνουν μάλιστα σχεδόν καθόλου στους 40 βαθμούς. Χρειάζεται υψηλότερη θερμοκρασία πλυσίματος.»
Μάλιστα η καθηγήτρια και οι συνεργάτες της, πήρε δειγματοληπτικά, 100 παιδικά ρουχαλάκια. Τα μισά τα έπλυναν στους 40 βαθμούς κελσίου και τα υπόλοιπα τα άφησαν άπλυτα. Στη συνέχεια συνέκρινε τα 2 δείγματα. Οι βακτηριακές και μικροβιακές αναλύσεις έδειξαν ότι ανάμεσα στα 2 δείγματα, εκείνα που πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, είχαν μόλις κατά 14% λιγότερα μικρόβια και βρωμιές από εκείνα που έμειναν άπλυτα.
Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε ότι ακόμη και εκείνα που πλύθηκαν εμφάνισαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα σε ποσοστό 25%. «Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι για την υγεία μας», τόνισε η καθηγήτρια.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν πρέπει να πλένονται μαζί εσώρουχα με πετσέτες σε χαμηλή θερμοκρασία διότι τα βακτήρια περνούν στις πετσέτες ζωντανά. Επίσης ακόμη και στα πεντακάθαρα εσώρουχα υπάρχει 0,1 γραμμάριο κοπράνων, έστω και εάν δεν φαίνεται. Η σαλμονέλα οι νοροιοι και το e coli εμφανίζουν ανθεκτικότητα.
Η Lisa Ackerley συνιστά πως η θερμοκρασία που πρέπει να πλένουμε είναι το λιγότεροι οι 60 βαθμοί κελσίου. Επίσης είναι σημαντικό τα ρούχα να απλώνονται στον ήλιο αφού οι υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξολοθρεύσει μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Ιδανικό είναι, τονίζει, μια φορά το μήνα να βάζουμε πλυντήριο στους 90 βαθμούς δίχως ρούχα μέσα. η πλύση αυτή καθαρίζει το πλυντήριο.
πηγή: InVitro