Αυτισμός: Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια του σε βρέφη (2-18 μηνών)

Αυτισμός: Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια του σε βρέφη (2-18 μηνών)

Παρατήρησε τη συμπεριφορά του παιδιού σου και ζήτησε βοήθεια εγκαίρως! Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Είναι βέβαιο πως το τελευταίο πράγμα που θέλει να πιστέψει ένας γονιός είναι ότι το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση του αυτισμού, όμως, το να εντοπίσει κανείς ανησυχητικά σημάδια εγκαίρως (ιδανικά, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών), μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο αποτελεσματικές μπορούν να αποβούν οι μέθοδοι παρέμβασης.

Σας το προτείνουμε… Μια ωδή στη μητρική αγάπη και τη ζωή!

Παρόλο που ο αυτισμός είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών, λέγεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή στα βρέφη μεταξύ 12-18 μηνών, οπότε και ο εγκέφαλος θεωρείται πιο «εύπλαστος», πιο δεκτικός σε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Να θυμάσαι ότι οι πρώιμες ενδείξεις του αυτισμού περιλαμβάνουν την απουσία μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς και όχι την παρουσία μιας μη φυσιολογικής. Συχνά εκλαμβάνονται από τους γονείς ως σημάδια ενός «καλού» μωρού, ήσυχου και ανεξάρτητου.

Παρατήρησε, λοιπόν, τη συμπεριφορά του παιδιού σου, δώσε βάση στο ένστικτό σου, ξέχνα την προσέγγιση «ας περιμένουμε και θα δούμε πώς θα πάει» και συμβουλέψου αμέσως τον παιδίατρό σου όταν το μωρό σου:

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις στα δύο πρώτα έτη της ζωής περιλαμβάνουν το να μην σε κοιτάει όταν το ταΐζεις, να μην ακολουθεί το χέρι σου όταν του δείχνεις κάτι, να μην κάνει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σου, να μην αποζητά ή να μην ανταποκρίνεται στο αγκάλιασμα, να μην παίζει με τα άλλα παιδιά και να μην μιμείται τις κινήσεις ή τις εκφράσεις σου.

Τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα αυτισμό. Χρήζουν, όμως, απαραίτητα περαιτέρω διερεύνησης.

Δείτε και το βίντεο που είναι αρκετά κατατοπιστικό

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Οι γονείς μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του αυτισμού στα παιδιά

Καίριος ο ρόλος των γονέων στην εξέλιξη ενός παιδιού με σοβαρό αυτισμό