Αυτό που όλοι οι γονείς κάνουν στα παιδιά και οι ψυχολόγοι το απαγορεύουν!

ψυχολόγοι το απαγορεύουν

Τι κάνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά και οι ψυχολόγοι έχουν εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή τους; Οι ξυλιές στο παιδί, έστω και απαλά ως ένδειξη τιμωρίας, απαγορεύονται από τους ψυχολόγους καθώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Όλοι το έχουν κάνει έστω και μια φορά. Οι ξυλιές στο παιδί, όμως, απαγορεύονται αφού θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο μέλλον, στην ανάπτυξη του παιδιού και στην ψυχική του υγεία.

Μέχρι στιγμής είναι νόμιμες οι ξυλιές στο παιδί από τους γονείς, στα πλαίσια του λογικού (αν υπάρχει μια “βαθμίδα”), αυτό που χαρακτηρίζεται ως “λογική τιμωρία” είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά.

Παρ’ όλα αυτά, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως δεν είναι μια θετική μέθοδος ώστε να επιβληθείς στο παιδί. Επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και στέλνεις λάθος μηνύματα για τη βία. Αυτή η τόσο μικρή “πράξη” και φαινομενικά μια απλή τιμωρία, ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετήσουν επιθετικές συμπεριφορές και βίαιους τρόπους.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε απ’ την κυβέρνηση της Ουαλίας η απαγόρευση να δίνουν ξυλιές στο παιδί, ζητώντας από τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Η παιδική φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children δηλώνει ότι όλα τα παιδιά έχουν «το δικαίωμα στην προστασία από τη βία, την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την παραμέληση»  και περιγράφει την πράξη της παραβίασης των δικαιωμάτων ενός παιδιού ως μορφή «παιδικής κακοποίησης».

Πολλοί γονείς μπορεί να χάσουν τον έλεγχο

Οι απλές ξυλιές στο παιδί μπορεί πολύ συχνά να ξεφύγουν. Πολλές φορές οι γονείς ξεφεύγουν από τον έλεγχο, είναι κουρασμένοι, σε απόγνωση και συχνά ξεσπούν πάνω στα παιδιά. Δεν έχουν την υπομονή να ασχοληθούν κι έτσι ακολουθούν αυτή τη μέθοδο για να τιμωρήσουν τα παιδιά και να τα κάνουν να ηρεμήσουν.

Όχι. Πρέπει να ακολουθείς άλλες μεθόδους και να δείχνεις στα παιδιά σου μέσω της συζήτησης γιατί είναι κακό αυτό που έκαναν. Μάθε στο παιδί ότι όλα λύνονται μέσω της συζήτησης, βάλε του όρια. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι κοντά στο παιδί, θα έχετε καλές σχέσεις και θα βοηθήσεις την ανάπτυξη του παιδιού με τον καλύτερο τρόπο.