Αυξάνονται ανησυχητικά οι διακοπές κύησης στην Ελλάδα

Οι εκτρώσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 50% στα χρόνια της κρίσης και οι αυτόματες αποβολές έχουν διπλασιαστεί. Οι γεννήσεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί σε ποσοστό 30% από την έναρξη της κρίσης και οι εξωσωματικές κυήσεις κατά 20%. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο συνέδριο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες επιστήμονες, η κρίση επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών και κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, όμως αλλάζει και τις συμπεριφορές, ιδιαίτερα των νέων.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταθλήτρια στις αμβλώσεις. Πριν από δέκα χρόνια ήταν 200.000 ετησίως σε πληθυσμό 11 εκατ., ενώ σήμερα ανέρχονται σε 300.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο διακόπτονται 140 κυήσεις στις 1.000. Η διακοπή των κυήσεων αφορά κατά κύριο λόγο γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη ένα ή δύο παιδιά. Στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα», που λειτουργεί και ως μαιευτήριο αναφοράς για τους επιστήμονες, λόγω της κρίσης οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%. «Ενα πακέτο προγεννητικού ελέγχου σε δημόσιο νοσοκομείο για ανασφάλιστη έγκυο κοστίζει κάτι λιγότερο από 500 ευρώ, ενώ μια καισαρική 1.000 ευρώ. Τα ποσά μάλιστα είναι μεγαλύτερα για τις μετανάστριες. Εκείνες για μια καισαρική θα πληρώσουν 1.500 ευρώ» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μαιευτήρας γυναικολόγος. «Αν βάλετε και το κόστος ανατροφής ενός παιδιού καταλαβαίνετε εύκολα γιατί τα ζευγάρια παίρνουν τέτοιες αποφάσεις» συμπληρώνει ο ίδιος.

Πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε φάρμακα διακοπής κυήσεως στο σπίτι, τα οποία λαμβάνουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρεατσάς επισήμανε ιδιαίτερα τον διπλασιασμό των παλίνδρομων κυήσεων από 2% σε 4%. Απέδωσε το γεγονός στην οικονομική κρίση, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για το άγχος και την ανασφάλεια αλλά και για την πλημμελή παρακολούθηση της εγκύου και της υγείας της.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ένας στους 3-4 εφήβους είναι σεξουαλικά ενεργός, χωρίς, όμως να χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Η πιο συνήθης από τις επιπτώσεις αυτές είναι η εμφάνιση του ιού των κονδυλωμάτων, HPV. Ο ιός, που αποτελεί τον μοναδικό αιτιολογικό παράγοντα για την πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημειώνει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά στη χώρα μας σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε.

«Υπάρχει μείωση των εκτρώσεων στην Ελλάδα στην εφηβική ηλικία και πιστεύω ότι σχετίζεται με την καμπάνια που συνόδευσε τη χορήγηση του εμβολίου για τον HPV. Ομως τα στατιστικά χρήσης του εμβολίου είναι χαμηλά. Πρέπει οι Ελληνίδες μητέρες να πειστούν ότι είναι ασφαλές και να το χορηγήσουν στα παιδιά τους» λέει ο κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί το 35% των γυναικών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία αγγίζει το 95%. Η νόσος είναι δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης στην πλέον παραγωγική ηλικία της γυναίκας, μεταξύ 15 και 44 ετών, ενώ οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου, καθώς και τα γεννητικά κονδυλώματα, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε νεαρότερες γυναίκες, 16-25 ετών. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αν εισάγονταν μάθημα σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση θα είχαμε λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και λιγότερες μολύνσεις. Νομίζω ότι τα παιδιά σήμερα είναι πιο ενημερωμένα από την προηγούμενη γενιά, όμως δεν παύει να υπάρχει πρόβλημα» λέει η κ. Ευγενία Στεργιώτη, μαιευτήρας γυναικολόγος, διδάκτωρ του παν. Αθηνών.

Η γενική γραμματέας Ισότητας κ. Φωτεινή Κούβελα, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας. κ. Ξανθό προγραμματίζουν την ενσωμάτωση Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού στα Κέντρα Υγείας με σκοπό να διασφαλίζεται ο έλεγχος και η χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού, η τοποθέτηση σπιράλ, ο απαραίτητος έλεγχος και η παραπομπή προς τεχνητή διακοπή κύησης σε νοσοκομειακή μονάδα εφόσον χρειάζεται.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr