Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν όσες γεννάνε μωρά μεγάλου βάρους

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν όσες γεννάνε μωρά μεγάλου βάρους

καρκίνο του μαστού

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έχουν όσες γεννάνε μωρά μεγάλου βάρους. Σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που γεννάνε μεγάλου βάρους μωρά στην πρώτη γέννα τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού αργότερα.

[babyPostAd] Πρώτη φορά στα παγκόσμια δεδομένα γίνεται αυτή η συσχέτιση ενώ μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την πρόληψη του καρκίνου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Ράντεκ Μπουκόφσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, υποστηρίζουν ότι η γέννηση ενός μεγαλόσωμου μωρού (πάνω από 3,75 κιλά) φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών (οιστρογόνων και άλλων) στο αίμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα άλλων ορμονών (των αντι-οιστρογόνων). Ο συνδυασμός αυτός γενικά, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου σε επόμενο στάδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τοκετών περίπου 25.000 γυναικών και βρήκαν ότι οι γυναίκες με τα βαρύτερα νεογέννητα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 25% να έχουν αυξημένες τις ορμόνες αυτές

Συγκεκριμένα όσες γυναίκες γέννησαν τα πιο μεγάλα μωρά, είχαν κατά μέσο όρο δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσες γέννησαν τα μικρότερα μωρά. Ο αυξημένος κίνδυνος για την μητέρα είναι άσχετος με το βάρος της ίδιας και ανεξάρτητος σε σχέση με τους λοιπούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία της γυναίκας κατά τον πρώτο τοκετό, η ηλικία της όταν είχε έμμηνο ρύση για πρώτη φορά και η ηλικία της που επήλθε η εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές, επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν κι άλλες μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα, ώστε να επιβεβαιωθούν ή όχι τα συμπεράσματά τους, ενω συμπληρώνουν ότι ο συχνός θηλασμός του μωρού, η απόκτηση περισσότερων παιδιών από ένα, ο έλεγχος του βάρους της γυναίκας, η υγιεινή διατροφή της και η σωματική άσκηση είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της επικίνδυνης ασθένειας.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γέννα με καισαρική: Ο σοβαρός κίνδυνος για τις γυναίκες μετά τον τοκετό

5 Συμβουλές για μην επεμβαίνουν ο παππούς και η γιαγιά στην ανατροφή του παιδιού μας…

Σχέση μητέρας και παιδιού, εξάρτηση και αποχωρισμός