Αυξήθηκε η βία στην οικογένεια λόγω κρίσης;

Αυξήθηκε η βία στην οικογένεια λόγω κρίσης;

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η ανεργία και το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί η οικονομική κρίση είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από το 70% ανδρών και γυναικών έχουν υποστεί ψυχολογική κακοποίηση και 25-30% σωματική επίθεση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας; 

[babyPostAd]Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία κατάσταση στην οποία ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί σωματικές ή ψυχικές βλάβες σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας με βασικό του στόχο να ικανοποιηθεί η ανάγκη του να ελέγξει το θύμα, να κυριαρχήσει πάνω του και να το εξουσιάσει. Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιορίζεται στη σωματική κακοποίηση. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Περιλαμβάνει την ψυχολογική, τη συναισθηματική, τησεξουαλική ακόμα και την οικονομική κακοποίηση και μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του.

Είναι και οι άνδρες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας; 

Οι άντρες υφίστανται ψυχολογική κακοποίηση σε μεγαλύτερο ποσοστό λόγω του προβλήματος της ανεργίας που φέρνει υποτιμητικά σχόλια, χαρακτηρισμούς και καταπίεση κυρίως από την πλευρά των συντρόφων τους. Η λεκτική βία με συνεχείς προσβολές, απαξιωτική συμπεριφορά, διαρκή υποτίμηση και εκφοβισμό είναι μία μορφή ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης.

Ο θύτης είναι συνήθως ένα άτομο υπεράνω υποψίας. Η ενδοοικογενειακή βία αγγίζει τα άτομα όλων των μορφωτικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπέδων. Υπάρχουν ενδείξεις, τις οποίες όμως τις περισσότερες φορές απλά αγνοούμε, όπως συχνές εντάσεις με ασήμαντες αφορμές ή έντονες αντιδράσεις θυμού με ξεσπάσματα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας; 

Σωματικά, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί που να απαιτούν ιατρική φροντίδα, μέχρι και την απόκτηση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας οδηγείται στην κατάθλιψη. Εκτός από την κατάθλιψη, τα θύματα βιώνουν συνήθωςάγχος και πανικό. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ταραγμένο ύπνο με εφιάλτες, αναβιώνουν τις σκηνές της επίθεσης και αποφεύγουν ερεθίσματα που σχετίζονται με την κακοποίηση. Η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχολογική επίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η μετατραυματική διαταραχή του στρες, στην περίπτωση που το θύμα βιώνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε έχουν αλλάξει τη ζωή μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Οι άνθρωποι αισθάνονται θυμό για τις αδικίες που υφίστανται σε καθημερινή βάση, ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, απογοήτευση για τα όνειρα που δεν μπορούν να κάνουν, για τα σχέδια που θα πραγματοποιηθούν. Νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε στις συνεχείς αλλαγές. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν κλειστούς, ευερέθιστους, να δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε ο ένας απέναντι στον άλλο. Η σωματική κούραση λόγω των πολλών ωρών εργασίας, που συχνά δεν έχουν αντίκρυσμα, και η ψυχολογική πίεση που βιώνουν οι άνθρωποι φέρνουν ένταση με αποτέλεσμα είτε να γινόμαστε εσωστρεφείς- κι αυτό είναι μια μορφή βίας προς τον ίδιο μας τον εαυτό- είτε να ξεσπάμε ο ένας στον άλλο. Η κρίση φέρνει βία.

Το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Να στραφούμε ακόμα περισσότερο στους αγαπημένους μας ανθρώπους, να έρθουμε πιο κοντά, να στηρίζουμε και να σεβόμαστε πιο πολύ από ποτέ ο ένας τον άλλο. Το μόνο αντίδοτο στη βία είναι η αγάπη.

Πηγή: Boro.gr