Αγαπημένο μου αγόρι, επειδή γεννήθηκες πρώτος δεν σημαίνει οτι πρέπει να είσαι σε όλα πρώτος…

πρώτο μου παιδί

Σήμερα ο γιος μου έγινε μεγάλος αδερφός. Σήμερα είδαμε στο υπερηχογράφημα την εικόνα του νέου μέλους της οικογένειας μας και ακούσαμε την καρδιά του να χτυπάει.

Κοίταξα το ένα μωρό δίπλα μου που μουρμούριζε και το μικρό φασολάκι στην κοιλιά μου και ένιωσα περίεργα. Ο μικρός μου γιος θα γίνει και επίσημα μεγάλος αδερφός. Τι κάναμε; 

Το νέο μωρό έχει ΠΗΤ 13 μήνες και μια εβδομάδα μετά από τη γέννηση του πρώτου. Δεν ανησυχώ μήπως δεν τα καταφέρω με τον άντρα μου. Σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Είμαστε καλοί γονείς.Ανησυχώ όμως για το γιο μου. Είναι έτοιμος να γίνει μεγάλος αδερφός;

Πάντα θέλαμε πολλά παιδιά, οπότε ξέραμε εξ αρχής ότι θα γίνει μεγάλος αδερφός μια μέρα. Είμαι και εγώ η μεγαλύτερη από τα αδέρφια μου και μπορώ να καταλάβω το ρόλο που πρόκειται να αναλάβει.

Όλες οι θέσεις στην οικογένεια έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όσον αφορά το να είναι κανείς πρωτότοκος σίγουρα έχει και τα καλά, και τα κακά του. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Θα πρέπει να προσέχεις τα αδέρφια σου και να είσαι υπεύθυνος γι αυτά. Εγώ πολλές φορές ένιωθα σαν μαμά, παρά παιδί. Και το κυριότερο… Πρέπει πάντα να είσαι πρώτος σε όλα για να δίνεις το καλό παράδειγμα…

Δείτε τι έχω σκοπό να του πω κάποια στιγμή:

Πρέπει να είσαι γενναίος για να περπατάς πάντα πρώτος. Τις περισσότερες φορές εσύ είσαι αυτός που θα δοκιμάσει κάτι, που θα κάνει κάτι για πρώτη φορά. Ως μαμά, θα σε δω πολλές φορές να κάνεις κάτι για πρώτη φορά χωρίς να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είσαι το πρώτο μου παιδί και μαζί θα δουλέψουμε τους φόβους και τις ανησυχίες σου. Ίσως χρειάζεται απλά να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να βουτήξεις στο άγνωστο και για τους 2 μας. Θέλει κουράγιο να είσαι πάντα ο πρώτος. Αλλά σου υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντα δίπλα σου να σε βοηθάω και να σου δίνω όσο κουράγιο χρειάζεσαι.

Καθώς ανοίγεις τον δρόμο, άνοιξε τον με ευγένεια. Έχεις το τεράστιο βάρος να δημιουργήσεις τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν πιθανώς και τα αδέλφια σου. Είναι ταυτόχρονα μια ευλογία και κατάρα. Μερικές φορές θα είναι ενοχλητικό, επειδή εσύ θα παιδευτείς και εκείνοι θα τα βρουν όλα έτοιμα. Προσπάθησε όμως να μην νιώθεις ζήλεια ή απογοήτευση. Να είσαι ευγενικός με αυτούς. Να είστε ανοιχτός σε αυτούς. Δείξτε τους τον τρόπο και αγάπησε τους μέσα από τα ταξίδια τους.

Να θυμάσαι ότι από δω και πέρα θα είσαι ένας δάσκαλος. Δίδαξε με αγάπη.  Από τη στιγμή που τα μικρά σου αδέλφια επιστρέψουν από το νοσοκομείο, όλες τις ημέρες της ζωής σας, θα σε παρακολουθήσουν. Ο τρόπος που χαμογελάς και γελάς, κλαις και τραυματίζεσαι, παίζεις και περπατάς και μιλάς, ο τρόπος που αγκαλιάζεις και ιδιαίτερα ο τρόπος που αγαπάς. Κάθε στιγμή θα εξεταστεί και ένα μικρό μάθημα θα γίνει σε αυτούς. Έτσι, η ελπίδα μου για εσένα είναι ότι θα αγκαλιάσεις τον ρόλο σου ως δάσκαλος και ακόμα και όταν το βάρος είναι μεγάλο, θα βρεις έναν τρόπο να μεταδώσεις τα μαθήματα με αγάπη, υπομονή και συγχώρεση.

Απλά επειδή ήρθες πρώτος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι σε όλα πρώτος. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρεις, γιατί ήταν πάντα το μεγαλύτερο βάρος για μένα: δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος. Δεν χρειάζεται να είσαι σε όλα πρώτος. Δεν χρειάζεται να είσαι το πιο φωτεινό αστέρι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως με απογοητεύσεις. Και σου υπόσχομαι ότι και εγώ η ίδια δεν θα έχω παραπάνω απαιτήσεις από εσένα – και θα το δουλέψω σκληρά αυτό για να τα καταφέρω. Θέλω μόνο να καταφέρεις να είσαι γενναίος, δίκαιος και να αγαπάς αληθινά. Και αυτό είναι το μόνο που περιμένω από εσένα – τίποτα περισσότερο!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή