Αισθητηριακή ανάπτυξη σε ένα νεογέννητο

Κείμενο από τον Στέλιο Μαντούδη* για το babyradio

Σύμφωνα με το Στέλιο Μαντούδη αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, οι ικανότητες του βρέφους μπορεί να είναι περιορισμένες ως προς το τι μπορεί να κάνει, ωστόσο διαθέτει πέντε αισθήσεις που αναπτύσσονται γρήγορα και το βοηθούν να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Τα βρέφη μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από τις πέντε αισθήσεις

Η Αφή είναι η πρώτη αίσθηση. Το άγγιγμα, η τρυφερή αγκαλιά σε συνδυασμό με παλινδρομική αιώρηση ησυχάζει το βρέφος.

Η Όσφρηση είναι η πιο πρωτόγονη αίσθηση. Το βρέφος διακρίνει και προτιμά τη μυρωδιά της μητέρας. Ένα ρούχο της μητέρας δίπλα στην κούνια που κοιμάται είναι αρκετό για να το ηρεμήσει.

Η Ακοή είναι ανεπτυγμένη και μπορεί να αναγνωρίζει ήχους, τραγουδάκια, νανουρίσματα που τραβούν το ενδιαφέρον του περισσότερο από κάθε άλλο είδος ήχου.

Η Όραση είναι η αίσθηση που δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, ωστόσο το βρέφος κοιτάζει πάντα προς τη μεριά που υπάρχει ένα φωτεινό ερέθισμα και το παρακολουθεί με το βλέμμα του.

Πως να εξασκήσετε την αισθητηριακή ανάπτυξη σε ένα βρέφος 3-6 μηνών

Βοηθήστε το μωράκι σας να αγγίζει ό,τι υπάρχει γύρω του. Μαλακά, σκληρά υλικά, ανάγλυφα του διεγείρουν την αίσθηση της αφής.

Βάλτε του μουσική απαλή, χαλαρή, που θα το κάνει να νιώσει γαλήνη και ηρεμία. Μικρά μουσικά δεκάλεπτα καθημερινά θα το κάνουν να χαλαρώνει και να είναι χαρούμενο.

Τοποθετήστε το στο relax με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπει τα πάντα γύρω του. Έτσι, θα το μάθετε να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει και θα είναι σε εγρήγορση.

Κάντε του μασάζ με απαλές κρέμες χαμομηλιού, λεβάντας, λεμονιού. Θα του φτιάξει τη διάθεση και θα ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του σώματός του.

Το ξύπνημα των αισθήσεων

Το νεογέννητο μωράκι σας θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την τρυφερή σας φροντίδα και την καθημερινή επανάληψη των αισθητηριακών ερεθισμάτων επισημαίνει ο κος Μαντούδης. Ο εγκέφαλός του ωριμάζει πιο γρήγορα. Μεταξύ των κυττάρων σχηματίζεται μεγάλος αριθμός συνθέσεων. Εντοπίζει ταχύτερα κάθε αισθητηριακό ερέθισμα και βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η γνώμη του ειδικού

Η αισθητηριακή ανάπτυξη είναι η πρώτη ικανότητα που ξυπνά όλο το δυναμικό του νεογνού.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou