Aυτά είναι τα “καλά” του αυτισμού!

Aυτά είναι τα “καλά” του αυτισμού!

τα "καλά" του αυτισμού

Στα περισσότερα άρθρα μας «μιλάμε» για προβληματισμούς, δυσκολίες και ελλείμματα. Προτείνουμε διεξόδους, δίνουμε συμβουλές διαχείρισης και τρόπους διαχείρισης των ιδιαιτεροτήτων που έχουν τα αυτιστικά παιδιά. Αυτή τη φορά θα αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, για να μιλήσουμε για τα θετικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, τα οποία συνήθως προσπερνάμε και παραμένουμε στις δυσκολίες. Αποφάσισα λοιπόν να δω το όλο θέμα από την ανάποδη, να μοιραστώ ορισμένες από τις σκέψεις μου σχετικά με τα πλεονεκτήματα των αυτιστικών παιδιών.
Η παρακάτω λίστα, θα θυμίσει σε όλους μας πως μπορούμε το ποτήρι να το βλέπουμε…μισογεμάτο!

Δε ζηλεύουν
Τα αυτιστικά παιδιά δε ζηλεύουν τ’ αδέρφια ή τους συμμαθητές τους. Δε θέλουν την ίδια τσάντα ή το ίδιο παιχνίδι επειδή το πήρε ο φίλος του. Δε νιώθουν άσχημα επειδή το δικό τους παιχνίδι είναι πιο μικρό ή πιο φθηνό. Αν αυτό που έχουν τα ικανοποιεί, το παιχνίδι του διπλανού δεν τους «λέει» απολύτως τίποτα.

Δεν ακολουθούν τη μόδα
Ένα αυτιστικό παιδί δεν ασχολείται με μάρκες ή μόδες. Πολύ ευχαρίστως θα φορέσει ένα ρούχο που του αρέσει και δεν θ’ απαιτήσει να πάρει καινούριο επειδή το φοράνε όλα τα άλλα παιδιά στο σχολείο. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να μην το «τσιμπάει» και γενικότερα ενοχλεί η υφή ενός ρούχου. Δεν κουράζονται να φορούν τα παλιά τους ρούχα, όσο κι αν αυτά έχουν παλιώσει.

Δεν γκρινιάζουν
Σύμφωνοι, μπορεί να φωνάζουν και να φέρονται ώρες ώρες σαν αγρίμια, αλλά δεν γκρινιάζουν ούτε κάνουν μουτράκια για να το κρατήσουν «μανιάτικο» όταν διαφωνήσετε σε κάτι. Οι φωνές κάποια στιγμή τελειώνουν, η γκρίνια όμως μπορεί να συνεχιστεί για ώρες και να γίνει πολύ πιο κουραστική.

Ο αυτισμός στα παιδιά: Κάντε το τεστ των 5 ερωτήσεων

Δεν είναι άπληστα
Ικανοποιούνται με όσα τους προσφέρεις, όπως δώρα γενεθλίων για παράδειγμα, δίχως να ασχολούνται με το αν πήραν παραπάνω ή λιγότερα δώρα από τ’ αδέρφια τους. Αν μία χρονιά τους πάρετε τρία δώρα και τους κάνετε ένα πάρτι έκπληξη και την επόμενη χρονιά τους πάρετε απλώς ένα δώρο, θα είναι τρισευτυχισμένα. Σε αντίθεση με ένα άλλο παιδί που πιθανότατα θα ένιωθε «ριγμένο», καθώς μειώθηκε ο αριθμός των δώρων του.

Γιατί;
Η πιο ενοχλητική και τρομακτική ερώτηση που κάνουν συνήθως τα παιδιά. Ένα αυτιστικό παιδί θα την κάνει σπάνια. Του αρκεί να γνωρίζει για παράδειγμα ότι θα επισκεφθείτε τη γιαγιά και ότι εκεί θα πάτε με το αυτοκίνητο. Δεν θα αρχίσει γιατί το ένα και γιατί το άλλο, καθώς ήδη γνωρίζει όσα χρειάζεται για να αισθανθεί άνετα. Ακόμη κι αν κάποια απορία του σας ξαφνιάσει, μια απλή και ρεαλιστική απάντηση, του είναι αρκετή.

Ρουτίνα
Η ρουτίνα αρέσει στα αυτιστικά παιδιά. Αυτό συμφέρει και τους γονείς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι σπάνια θα υπάρξουν ανατροπές. Ένα παιδί θα δυσανασχετήσει αν η τηλεόραση προβάλλει σε επανάληψη το προηγούμενο επεισόδιο της αγαπημένης του σειράς ή αν δεν μπορέσετε να ενοικιάσετε το DVD με την ταινία που σας ζήτησε. Ένα αυτιστικό παιδί θα είναι πλήρως ικανοποιημένο βλέποντας για 57η φορά την αγαπημένη του ταινία. Προσοχή βέβαια, γιατί όσο βολικό κι αν είναι αυτό για το γονιό, για το παιδί μακροπρόθεσμα είναι ζημιογόνο.

Διατροφή
Πολλά αυτιστικά παιδιάείναι εξαιρετικά εκλεκτικά στο φαγητό και έχουν πολύ περιορισμένο διαιτολόγιο. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. Το φαγητό που τους αρέσει, θα το φάνε δίχως παράπονο τρεις συνεχόμενες μέρες. Οπότε δεν χρειάζεται να προβληματιστείτε αν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε: το ίδιο με χθες αρκεί.

Μπορεί να παίξει και μόνο του
Γυρίζοντας κουρασμένοι από τη δουλειά, πρέπει να μαγειρέψετε, να καθαρίσετε, να σιδερώσετε κ.λ.π, ενώ το πιτσιρίκι σας ζητά απεγνωσμένα να παίξετε μαζί του. Για ένα παιδί με αυτισμό, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί να παίξει για λίγο και μόνο του, έως ότου μπορέσετε να του αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας, χωρίς να γκρινιάξει.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Πηγή: 4disabled.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτισμός: Αυτά είναι τα σημάδια που προειδοποιούν τον γονέα

Αυτισμός: Πως χειρίζονται οι γονείς τη διαγνώση;