Ακοή εμβρύου. Πότε και τι μπορεί να ακούσει το μωράκι σας;

Ακοή εμβρύου. Πότε και τι μπορεί να ακούσει το μωράκι σας;

Αλήθεια πότε μπορεί το μωρό να ακούσει τη φωνή τη δική σας και του συντρόφου σας, πότε πρέπει να του μιλάτε, να του διαβάζετε και να του βάζετε να ακούει μουσική; Είναι φυσικό, ότι όπως αισθάνεστε το μωράκι να μεγαλώνει στην κοιλιά σας, θέλετε να του μιλάτε, να του τραγουδάτε και ενθαρρύνετε και το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.  Και κάνετε πολύ καλά. Στην αρχή του δεύτερου τριμήνου το μωρό μπορεί να ακούει ήχους έξω από το σώμα σας. Οι φωνές, οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούει στη μήτρα,  θα το βοηθήσουν να συνηθίσει στο καινούργιο του περιβάλλον μετά τη γέννησή του.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Πότε αναπτύσσεται η ακοή του

Γύρω στην 6η εβδομάδα της κύησης, αν και το έμβρυο είναι μικρότερο από ένα μπιζέλι, τα κύτταρα στο εσωτερικό του αναπτυσσόμενου κεφαλιού του, έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα δημιουργήσουν τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη.

Παρόλο που ακόμη δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουν τα αυτιά σε ένα υπερηχογράφημα, το συγκρότημα των σωλήνων που συνθέτουν το εσωτερικό του αυτιού, έχει αρχίσει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο των κυττάρων μέσα στο κεφάλι. Την 9η εβδομάδα, μικρές προεξοχές θα εμφανιστούν στις πλευρές του λαιμού του μωρού σας αν και δεν είναι στην τελική τους θέση ακόμη, θα προχωρήσουν σταδιακά και θα γίνουν αυτά τα μικροσκοπικά και τόσο χαριτωμένα αυτάκια του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου, τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το εσωτερικό αυτί συνδέεται με τους νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία των ήχων και τα μικροσκοπικά οστά του μέσου αυτιού, τα οποία αντιλαμβάνονται τις δονήσεις των ηχητικών κυμάτων, παίρνουν μορφή.

Γύρω στην 16η εβδομάδα της κύησης είναι πιθανό οι δομές αυτές να είναι εδραιωμένες αρκετά ώστε το μωρό να ξεκινήσει να ακούει κάποιους περιορισμένους θορύβους. Όπως το γουργούρισμα του στομάχου σας, και τον αέρα των πνευμόνων σας όπως αναπνέετε.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακούει όλο και περισσότερους θορύβους από τον έξω κόσμο και μέχρι την 24η εβδομάδα έχει αποδειχτεί ότι το μωράκι γυρίζει το κεφαλάκι του προς τη φωνή ή τους θορύβους!

Σαν τι ακούγεται εκεί μέσα;

Ο ήχος ταξιδεύει καλύτερα στον ανοιχτό χώρο, μπορείτε να ακούσετε κάποιον που σας φωνάζει σε ανοικτό πεδίο, παρά όταν έχετε το κεφάλι σας μέσα στο νερό στη θάλασσα ή στην πισίνα. Είναι το ίδιο και με το μωρό που μεγαλώνει μέσα στο αμνιακό υγρό και έχει επίσης γύρω του το δικό σας σώμα. Έτσι ακόμη και όταν τα αυτιά του έχουν αναπτυχθεί πλήρως, οι ήχοι που ακούει στη μήτρα είναι υπόκωφοι.

Δοκιμάστε να βάλετε το χέρι σας πάνω στο στόμα σας. Πείτε στο σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Μετά αρχίστε να μιλάτε. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο ήχος που ακούει το μωρό στη μήτρα. Θα παρατηρήσετε ότι, παρόλο που ξεχωρίζετε τις αποχρώσεις μίας πρότασης, μπορεί να μην καταλάβετε ορισμένες λέξεις.

Επίσης δοκιμάστε να τραγουδήσετε με το στόμα σας καλυμμένο, θα δείτε ότι ακούτε την μελωδία καθαρά και δυνατά αλλά όχι και τα λόγια.

Βέβαια όσο πιο δυνατός είναι ένας ήχος, τόσο καλύτερα τον ακούει το μωρό. Το γαύγισμα του σκύλου, μία κόρνα ή σειρήνα θα ακουστεί πιο καλά από την ήσυχη μουσική υπόκρουση. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Οι ήχοι που θα ακούει και θα συνηθίσει στη μήτρα, θα το τρομάζουν λιγότερο όταν γεννηθεί.

Η φωνή της μητέρας είναι σαφέστερη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πιο ευδιάκριτη φωνή που είναι ικανό το μωρό να καταλαβαίνει είναι η δική σας. Ενώ οι περισσότεροι ήχοι μεταδίδονται μέσω του αέρα και στη συνέχεια μέσα από τη μήτρα σας, όταν μιλάτε, ο ήχος της φωνής σας αντηχεί μέσα από τα οστά και το υπόλοιπο σώμα και γίνεται έτσι πιο δυνατός. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του!

Έτσι όταν διαβάζεται δυνατά, μιλάτε και τραγουδάτε, θα βοηθήσετε το μικρούλι σας να γνωρίσει τη φωνή σας.

Όμως και οι μπαμπάδες δεν πρέπει να στενοχωριούνται. Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και άλλες φωνές και ήχους που ακούν συχνά, έτσι θα αναγνωρίζουν και τη δική τους. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα νεογέννητα μωράκια αντιδρούν διαφορετικά σε λέξεις και ήχους που είχαν συχνά  επαναληφθεί σε όλο το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν άκουγαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και από το εσωτερικό της μήτρας, αποδεικνύεται ότι οι βαθύτεροι και χαμηλοί σε ένταση ήχοι είναι πιο κατανοητοί από τους δυνατούς και τσιριχτούς ήχους. Έτσι όταν του διαβάζετε ή του τραγουδάτε, μαθαίνει τη φωνή σας!

Πως μπορείτε να υποστηρίζετε την ακοή του μωρού σας στη μήτρα;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι η ακοή του μωρού αναπτύσσεται κανονικά; Το καλύτερο είναι απλά να αρκείστε στους ήχους της φυσιολογικής ζωής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε μία συναυλία που θέλετε να παρακολουθήσετε ή να διοργανώσετε ένα θορυβώδες πάρτι προς τιμή του μωρού που θα κρατάτε σε λίγο στην αγκαλιά σας.

Ο θόρυβος έχει ίσως τη δυνατότητα να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο μωρό, όταν είναι πολύ δυνατός, παρατεταμένος και επαναλαμβανόμενος. Έτσι, αν εργάζεστε σε ένα θορυβώδη χώρο εργοστασίου οκτώ ώρες την ημέρα για παράδειγμα, αξίζει να μιλήσετε με το αφεντικό σας για την προσωρινή μεταφοράς σας σε κάποιο άλλο πιο ήσυχο περιβάλλον.

Ίσως έχετε ακούσει ότι αν το έμβρυο ακούει κλασική μουσική θα ενισχύσει το IQ του ή θα του προσφέρει τις βάσεις για μία καλύτερη εκπαίδευση. Όμως επιστημονικά, δεν υπάρχει καμία τέτοια απόδειξη. Έτσι ασφαλώς δεν του κάνετε κακό, βάζοντας την αγαπημένη σας μουσική, είτε είναι κλασική, μπαλάντες, ή rock , ή ότι άλλο σας αρέσει.

Απλά το μωρό σας θα μπορούσε να μάθει να αγαπά τη μουσική.

Πηγή:paidorama.com