“Αλλά μαμά, ήσουν τόσο απασχολημένη…!”

“Αλλά μαμά, ήσουν τόσο απασχολημένη…!”

έχεις πάντα τόσες δουλειές

Πριν από μερικές εβδομάδες σκούπιζα την κουζίνα μου ενώ το έψηνα το μεσημεριανό στο φούρνο. Κοίταξα για να δω τα δυο μικρά μου κορίτσια να περπατούν κάτω από το διάδρομο προς τα δωμάτιά τους, έτσι σκέφτηκα ότι είχα μερικά επιπλέον λεπτά για να κάνω κι άλλα πράγματα ενώ έπαιζαν.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]

Αφού τελείωσα την ηλεκτρική σκούπα, πήγα στο πλυντήριο για να απλώσω τα ρούχα και να διπλώσω μερικές πετσέτες. Η μεγαλύτερη κόρη μου με φώναξε να πάω και να την βοηθήσω με κάτι στο δωμάτιό της. «Θα είμαι εκεί μέσα σε λίγα λεπτά!» της φώναξα, καθώς συνέχισα να διπλώνω. “Θα πάω μόλις τελειώσω να διπλώνω αυτές τις πετσέτες”, είπα στον εαυτό μου. Αφού τελείωσα με το δίπλωμα, έφερα μερικές από τις καθαρές πετσέτες στο μπάνιο και παρατήρησα ότι το μπάνιο ήθελε συμμάζεμα. Καθώς άρχισα να τακτοποιώ, η κόρη μου με φώναξε ξανά. “Μαμά, έρχεσαι; Σε χρειάζομαι πραγματικά!” “Ναι, γλυκιά μου, απλά δώστε στη μαμά ένα ακόμα λεπτό. Πρέπει να το τελειώσω αυτό.”

Πέρασαν μερικά ακόμη λεπτά και έτρεξα γρήγορα στο φούρνο για να βεβαιωθώ ότι το φαγτηό μου δεν κάηκε, ανακάτεψα τη σάλτσα μου στην κατσαρόλα και άρχισε να περπατάω προς το δωμάτιο της κόρης μου.

Αναρωτιέμαι με τι χρειάζεται τώρα. Μακάρι να μπορούσε να αρχίσει να κάνει κάποια πράγματα από μόνη της, ώστε να μπορέσω να προλαβαίνω περισσότερα εδώ», σκέφτηκα.

Πήγα στο δωμάτιο εγκαίρως για να δω την κόρη μου με ένα βλέμμα τρόμου στο πρόσωπό της. Γρήγορα σηκώθηκε και έκρυψε μια πετσέτα πίσω από την πλάτη της, “Λυπάμαι, μαμά”, είπε καθώς τα δάκρυα άρχισαν να φτάνουν στα μάτια της.

Πήγα δίπλα της για να δω ακριβώς γιατί λυπάται. Μπλε οδοντόκρεμα κάλυπτε το πάτωμα. Είχε προσπαθήσει να το καθαρίσει, αλλά ξέρετε τι συμβαίνει όταν προσπαθείτε να τρίψετε την μπλε οδοντόπαστα – απλά εξαπλώνεται σε όλο τον τόπο.

Η αρχική μου αντίδραση ήταν σκληρή. “Πώς στο καλό έγινε αυτό;”

Αλλά το κορίτσι μου … Η απάντηση της με αποστώμωσε. “Είχα μερικά φράουλες στα δόντια μου και απλά ήθελα να τις καθαρίσω. Σε φώναξα να έρθεις να με βοηθήσεις … αλλά μαμά, ήσουν πολύ απασχολημένη.”

Η καρδιά μου βυθίστηκε. Έκατσα κάτω και την αγκάλιασα. “Έχεις δίκιο, γλυκιά μου. Η μαμά ήταν πολύ απασχολημένη. Αλλά δεν έπρεπε να είμαι. Λυπάμαι πολύ. Ας το καθαρίσουμε μαζί”.

Έτσι λοιπόν καθίσαμε, μητέρα και κόρη, δίπλα-δίπλα, να καθαρίσουμε. Εκείνη το πάτωμα, αλλά εγώ, καθάρισα την πολυάσχολη καρδιά μου. Και ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι υπήρχαν πολλά που έπρεπε να καθαριστούν.

Πρέπει να θυμόμαστε! Τα παιδιά μας μας χρειάζονται. Θέλω να πω, όλοι πρέπει να έχουμε καθαρά εσώρουχα, σωστά; Αλλά αυτό που μου δίδαξε η κόρη μου με την μπλε οδοντόκρεμα είναι να είναι διαθέσιμη πρώτα ως μαμά. Επειδή το τελευταίο πράγμα που θέλω να με θυμούνται τα παιδιά μου είναι “πολύ απασχολημένη”.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή