Οι αλλαγές και η ψυχολογία της εγκύου στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης

Οι αλλαγές και η ψυχολογία της εγκύου στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης

Τι αλλάζει από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο στο σώμα, στις σχέσεις, την ψυχολογία μιας γυναίκας που εγκυμονεί; Όλα είναι πολύ πιο ήρεμα πια…

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τα συναισθήματα, που βιώνει η γυναίκα είναι συχνά έντονα, ενώ και η διάθεσή της εμφανίζει κατά καιρούς απότομες διακυμάνσεις.

Η ψυχική αυτή κατάσταση της γυναίκας επόμενο είναι να θέσει τρόπον τινά σε δοκιμασία τη σχέση της με τον σύντροφό της, αλλά και τις διαπροσωπικές της σχέσεις γενικότερα, τόσο με τους οικείους της, όσο και με τον ευρύτερο περίγυρό της.

Τι αλλάζει από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο;

Το δεύτερο τρίμηνο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά πιο «ήρεμο» από το «τρικυμιώδες πρώτο τρίμηνο. Οι περισσότερες γυναίκες που διανύουν το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης περιγράφουν τη διάθεσή τους ως πιο «ανάλαφρη», τουλάχιστον εν συγκρίσει με το πρώτο τρίμηνο.

Για ποιους λόγους η έγκυος εμφανίζεται πιο ήρεμη στο δεύτερο τρίμηνο;

  1. Μειώνεται ο φόβος της αποβολής

Οι πιθανότητες αποβολής κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι στατιστικά υψηλές. Ο κίνδυνος αυτός όμως ελαττώνεται σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο. Έτσι η έγκυος «απαλλάσσεται» από το ψυχολογικό αυτό βάρος.

  1. Τα «δυσάρεστα» συμπτώματα του πρώτου τριμήνου υποχωρούν

Το βασικό ενοχλητικό σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου, που ταλαιπωρεί αρκετά μεγάλο ποσοστό των εγκύων, είναι η ναυτία με ή χωρίς εμέτους. Η ένταση του συμπτώματος αυτού ήδη από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου μειώνεται αισθητά και σταδιακά στην πλειονότητα των γυναικών εξαφανίζεται.

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις, που η υπερέμεση κύησης συνεχίζει να υφίσταται και στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτές όμως αποτελούν μάλλον τη μειοψηφία των εγκύων.

Οι περισσότερες γυναίκες αντίθετα αναφέρουν, πως σε σημαντικό βαθμό επιστρέφει η όρεξή τους και μπορούν να φάνε, χωρίς να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, του πρώτου τριμήνου.  Βέβαια συχνά οι αλλαγές στην όσφρηση και στη γεύση της γυναίκας, επηρεάζουν και το είδος των τροφών, που προτιμά.

  1. Ξεκινάει η «επικοινωνία» της εγκύου με το έμβρυο

Όταν μιλάμε για «επικοινωνία» μητέρας και μωρού, δεν αναφερόμαστε σε κάποιο είδος «διάλογο», που ξεκινά. Όμως στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά το μωράκι κάνει αισθητή την παρουσία του!

Η καταγραφή από τη μητέρα για πρώτη φορά των εμβρυϊκών κινήσεων αποτελεί και ένα σημαντικό ορόσημο του δεύτερου τριμήνου. Όπως λέμε η μέλλουσα μαμά «ακούει» για πρώτη φορά το μωρό της. Η στιγμή της πρώτης αυτής «επικοινωνίας» είναι συγκλονιστική και φαίνεται πως σε σημαντικό βαθμό αποτελεί και την αφετηρία της σφυρηλάτησης του δεσμού μητέρας και παιδιού.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς πότε η έγκυος θα νιώσει για πρώτη φορά το μωρό να σκιρτάει στην κοιλιά της. Συνήθως η πρωτοτόκος νιώθει τα πρώτα σκιρτήματα στο διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ των 18 και 20 εβδομάδων κύησης.

Η πολυτόκος αντίθετα (ως πιο «έμπειρη», θα μπορούσε να πει κανείς), μπορεί να αισθανθεί για πρώτη φορά το μωρό της μεταξύ των 15 και 17 εβδομάδων.

Υπάρχουν όμως και οι γυναίκες, που αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις ήδη από τις 13 εβδομάδες της κύησης, όπως και οι γυναίκες, που χρειάζεται να περιμένουν μέχρι ακόμα και τις 25 εβδομάδες.

  1. Αρχίζει να φαίνεται η κοιλιά

Το πρώτο φούσκωμα στην κοιλιά εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του τέλους του πρώτου τριμήνου και της αρχής του δευτέρου. Τότε η μήτρα, που έχει πλέον περίπου το μέγεθος ενός πεπονιού, αρχίζει για πρώτη φορά να προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης.

Η εμφάνιση της «κοιλίτσας» είναι και ένα από τα πρώτα σημάδια, που κάνουν τη γυναίκα να «αισθανθεί» πλέον έγκυος και να αρχίσει να συνειδητοποιεί την ύπαρξη της εγκυμοσύνης της από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε εξετάσεις, είτε αιματολογικές για την επιβεβαίωση της κύησης, είτε σε υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η συνειδητοποίηση αυτή είναι επόμενο να επηρεάσει την ψυχική της κατάσταση. Συνήθως, μόλις η γυναίκα δει το φούσκωμα αρχίζει να αισθάνεται εντονότερη την γλυκιά προσμονή μέχρι να πάρει το μωράκι της αγκαλιά.

Σπανιότερα, κάποιες έγκυοι αρχίζουν, όταν τα φούσκωμα εμφανιστεί, να αισθάνονται εντονότερο το βάρος των ευθυνών, που τις περιμένει. Έτσι τροφοδοτείται το άγχος τους. Οι γυναίκες αυτές δεν αποτελούν την πλειοψηφία και – ευτυχώς – το άγχος τους αυτό αντιμετωπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεσματικά, αν ενθαρρυνθούν να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματά τους.

  1. Βελτιώνεται η σεξουαλική ζωή

Ο κατευνασμός του φόβου της αποβολής, ο οποίος δρα ανασταλτικά σε ό,τι αφορά την ερωτική επιθυμία αφενός, αλλά και η αύξηση των κολπικών υγρών αφετέρου, ενδέχεται να αυξήσουν αισθητά την ερωτική διάθεση της γυναίκας.

Αρκετές μάλιστα γυναίκες αναφέρουν πως στο δεύτερο τρίμηνο μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα σε οργασμό ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.

Η σεξουαλική επαφή στην κύηση θεωρείται ασφαλής, εκτός αν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις όπως:

Η σεξουαλική επαφή συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων του ζευγαριού, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος της συντροφικότητας. Η υγιής σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε άλλη περίοδο της ζωής, δρα ως ένα φυσικό αγχολυτικό, αφού επικουρεί στην αποφόρτιση της όποιας έντασης δοκιμάζει τη σχέση του ζευγαριού, υποβοηθώντας παράλληλα και την καλλιέργεια κλίματος εφορίας μεταξύ των συντρόφων.

Πηγή:  mytwins.gr