Τσουρέκι. Μία λέξη η οποία τρομοκρατεί οποιονδήποτε μπαίνει ως πρωταγωνιστής στην κουζίνα.
Οι γυναίκες φοβούνται το αποτέλεσμα. Αν θα φουσκώσουν, αν θα μυρίζουν ωραία, αν θα κάνει κλωστές το τσουρέκι ή αν θα μοιάζει με ψωμί.
Οι άντρες από την άλλη, δύσκολα ζητάνε τέτοιο γλυκό, επειδή κάποια θεία-μητέρα-γιαγιά τους έχει πιπιλίσει το μυαλό για το πολύ δύσκολο εγχείρημα
Λοιπόν, σήμερα καταρρίπτουμε το μύθο τσουρέκι, σιγά τα ωά!
Ακολουθεί συνταγή τρόμος στον τρομοτόμο της μαγειρικής, η οποία κατέχει την τρίτη θέση, μιας και προηγούνται τα μελομακάρονα στην πρώτη θέση και η ζύμη πίτσας στη δεύτερη, συνταγές τις οποίες απομυθοποιήσαμε επίσης.
Λίγα σημεία είναι αυτά που αν τους δώσεις βάση, το αποτέλεσμα θα πλησιάσει το 100% των προσδοκιών.
Όταν την επαναλάβεις, τότε έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι.
Μεταξύ μας, αν έχεις μίξερ το οποίο έχει γάντζο και ζυμώνει, τότε φτιάξε μια παγωμένη καφεδιά και κάλεσε τους όλους στην κουζίνα.
Να σημειώσουμε ότι ο γάντζος είναι το εργαλείο για τις “δυνατές” ζύμες και είναι επίσης αυτός ο οποίος δημιουργεί τις κλωστές στη ζύμη.
Ας τα πάρουμε όμως, με τη σειρά.
Θα αποδείξουμε ότι οι συνταγές είναι παιχνιδάκι και ότι απλά κάποιοι βαριόντουσαν και μας πουλούσαν θεωρία.
Ξεκινάμε με 4 μυστικά επιτυχίας.
Μυστικό Νο1 – Μίξερ.
Εάν δεν έχεις μίξερ το οποίο ζυμώνει και σου αρέσουν τέτοιες “δυνατές” ζύμες, μπορείς να βρεις στην αγορά μίξερ με 1200W λίγο πάνω από τα 100 ευρώ και να κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Ένα τέτοιο έχω στην κουζίνα μου και δύο χρόνια τώρα με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο.
Αν δεν έχεις, δε χάλασε ο κόσμος. Όταν θα ρίξεις τα υλικά στη λεκάνη, θα τα “γυρίσεις” ίσα μέχρι να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα.
Δε θέλει πολύ ζύμωμα -είτε είναι στο χέρι, είτε στο μίξερ- γιατί η ζύμη χάνει υγρά και σφίγγει.
Στο τέλος του ζυμώματος θα ζυμώνεις τη ζύμη, όχι όπως π.χ. στα κουλουράκια. Θα πιάνεις τη ζύμη με το χέρι σου, θα την τραβάς και θα την αφήνεις. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις όλη τη ζύμη.
Αυτή η τεχνική θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν οι κλωστές στο τσουρέκι, οπότε όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο καλύτερα.
Εάν θέλεις κίνητρο για τη διαδικασία αυτή, απλά σκέψου ποιον θα ήθελες να του τραβάς τα μαλλιά.
Μυστικό Νο2 – Αλεύρι
Το αλεύρι είναι το κλειδί για τη μυρωδιά και την υφή της ζύμης.
Αν τσιγκουνευτείς τα λεφτά στο αλεύρι, η εκδίκηση της ζύμης απέχει μόνο λίγες ώρες.
Ένα απλό αλεύρι δε θα δώσει πολύ φούσκωμα, δε θα τραβήξει όλα τα υγρά της ζύμης και θα καταλήξεις να φτιάχνεις λουκουμάδες με άρωμα “τσουρέκι”.
Η κατηγορία που πρέπει να κινηθείς είναι στο “έξτρα δυνατό” ή “super” ή να ζητήσεις ειδικό αλεύρι για τσουρέκι.
Το γενικής χρήσης ή τα μαλακά άλευρα δεν κάνουν.
Μυστικό Νο3 – Μαγιά
Εννοείται θα έχουμε μαγιά νωπή και όχι ξερή. Προτίμησε να αγοράσεις τη μέρα που θα τη χρειαστείς, για να μη μείνει άδικα πολλές μέρες στο ψυγείο.
Η φρέσκια μαγιά θα δώσει το ιδιαίτερο άρωμα που χρειάζονται τα τσουρέκια μας.
Μυστικό Νο4 – Αυγά, βούτυρο, ζωικό γάλα
Στη συνταγή μας θα τα αφήσουμε στα ψυγεία των καταστημάτων. Δεν τα χρειαζόμαστε και θα το δεις.
Σε αυτή τη συνταγή δε θα μας δημιουργηθούν απορίες για το πόσο τέλεια βγήκαν τα τσουρέκια μας χωρίς αυτά τα υλικά, αλλά απορίες σχετικά με το γιατί άλλοι χρησιμοποιούν αυγά, βούτυρο και ζωικό γάλα.
Τα δικά μας τσουρέκια από την άποψη αυτή είναι “αμαρτωλά”, γιατί πάνε κόντρα στην παράδοση.
Tip: Εάν θέλουμε να κάνουμε κάποιο τσουρέκι γεμιστό, τότε θα φτιάξουμε κορδόνια ζύμης, θα τα ανοίξουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, θα αλείψουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας και θα τα ξανακλείσουμε.
Υλικά
για τα τσουρέκια:
1 κιλό έξτρα δυνατό αλεύρι ειδικό για τσουρέκι
50γρ φρέσκια μαγιά
200 γρ. ζάχαρη (ή κατά βούληση)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
200γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. νερό στους 40oC – 45oC
7 γρ. μαχλέπι έτοιμο τριμμένο (ή κατά βούληση)
5 γρ. μαστίχα έτοιμη τριμμένη (ή κατά βούληση)
για την επάλειψη: (πριν το ψήσιμο)
γάλα σόγιας bio
για το γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικά)
200 γρ. νιφάδες σοκολάτας υγείας
50 γρ. γάλα σόγιας
για το γλάσο λεμονιού: (προαιρετικά)
400 γρ. ζάχαρη άχνη
χυμό από 4 λεμόνια
για τη γέμιση: (προαιρετικά)
“σταγόνες” κουβερτούρας
μαρμελάδα κάστανο
μαρμελάδα ροδάκινο
μερέντα νηστίσιμη
για επικάλυψη: (προαιρετικά)
φιλέ αμύγδαλο
σουσάμι
Χρόνος
~3 ώρες περίπου
Επίπεδο δυσκολίας
1/5 το ζύμωμα με μίξερ
3/5 το ζύμωμα με το χέρι
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη ανακατεύουμε 200 γραμμάρια αλεύρι, τη μαγιά, το νερό και 100 γραμμάρια από τη ζάχαρη.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Εάν δεν υπάρχει κάποιο αρκετά ζεστό σημείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 30oC και αφήνουμε το αφήνουμε μέσα.
Εάν η μαγιά μας είναι καλή, ο μύκητας μας θα πάρει δύναμη από τη ζάχαρη και θα κάνει τα μαγικά του.
Σημάδι αποτελούν οι φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος.
Σημ. εάν φουσκώνει αργά το μίγμα μας, δεν απογοητευόμαστε αλλά περιμένουμε παραπάνω.
2. Προσθέτουμε στη ζύμη το υπόλοιπο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη μαστίχα και ξεκινάμε ζύμωμα. Μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά το αλεύρι τότε μόνο προσθέτουμε το λάδι.
Συνεχίζουμε ελαφρύ ζύμωμα μέχρι να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
3. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο για 1 ώρα τουλάχιστον.
4. Πλάθουμε τα σχήματα της αρεσκείας μας και τοποθετούμε τώρα ένα – ένα τα τσουρέκια επάνω σε ξεχωριστά αντικολλητικά χαρτιά, όπου θα τα αφήσουμε να πάρουν το τελικό φούσκωμα για άλλη 1 ώρα πριν μπούνε στο φούρνο.
Με τη διαδικασία να τα βάλουμε από τώρα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, κερδίζουμε κάποιο πιθανό “ξεφούσκωμα” κατά το σήκωμα και τη μεταφορά τους στο ταψί.
5. Πριν βάλουμε τα τσουρέκια στο φούρνο, τα αλείφουμε με το γάλα της σόγιας. Ρίχνουμε αρκετό γάλα βοηθώντας τα τσουρέκια μας να αποκτήσουν μια όμορφη γυαλάδα.
Εάν θέλουμε να ρίξουμε φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι, το κάνουμε αφού έχουμε αλείψει το τσουρέκι με το γάλα.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150oC για περίπου 30-40 λεπτά.
Ο χρόνος ψησίματος ποικίλλει ανάλογα το σχήμα και το πάχος του κάθε τσουρεκιού.
Εμπειρικά θα πω, πως μετά τα 15-20 λεπτά θα πρέπει να είμαστε δίπλα στον φούρνο και να τσεκάρουμε.
7. Βγάζουμε τα τσουρέκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αμέσως τα τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά για αρκετές μέρες. Αν μείνει κάποιο τσουρέκι δηλαδή…
Εάν θέλουμε να κάνουμε το γλάσο σοκολάτας:
Ρίχνουμε τις νιφάδες μαζί με το μισό γάλα σε μπεν-μαρί ή σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτουμε σιγά-σιγά επιπλέον γάλα, για να γίνει η σοκολάτα όσο ρευστή θέλουμε. Απλώνουμε επάνω από το τσουρέκι.
Εάν θέλουμε να κάνουμε το γλάσο λεμονιού:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την άχνη. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό από το λεμόνι ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Προσθέτουμε τόσο χυμό μέχρι να γίνει ελαφρώς ρευστό. Απλώνουμε επάνω από το τσουρέκι.
Καλές και ειρηνικές γιορτές.
Πηγή:eyedoll.gr