Αμνιακό υγρό | Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Aμνιακό υγρό

Τα μωρά είναι ίσως καλύτεροι «κολυμβητές» από ότι νομίζουμε, καθώς σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρίσκεται μέσα σ ένα σάκο με νερό και κολυμπάει.

Του Δρ. Νίκου Ναούμ, Χειρουργού Γυναικολόγου, Ειδικευμένος στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία

Το υγρό αυτό ονομάζεται αμνιακό και αποτελείται από ανόργανα και οργανικά άλατα, από τα οποία το 50% είναι πρωτεΐνες.

Τι είναι το αμνιακό υγρό;

Στην αρχή της εγκυμοσύνης το υγρό αυτό είναι καθαρό, μετά όμως αλλάζει όψη και θολώνει, καθώς δημιουργούνται προσμίξεις από κύτταρα, σμήγμα και άλλες οργανικές ουσίες, με αποτέλεσμα να παίρνει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα του.

Η σημασία του αμνιακού υγρού.

Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η σημασία του αμνιακού υγρού για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, είναι τεράστια!

Δημιουργείται από τη μητέρα και συντελεί στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ ταυτόχρονα το βοηθά να κινείται καλύτερα στον περιορισμένο χώρο της κοιλιάς.

Παράλληλα, προστατεύει το έμβρυο από χτυπήματα που μπορεί να συμβούν στη μήτρα, κρατάει τη θερμοκρασία του εμβρύου στα σωστά επίπεδα, το προστατεύει από λοιμώξεις κ.α.

Το αμνιακό υγρό, αποτελεί και ένα θρεπτικό υλικό για το έμβρυο, ενώ λειτουργεί και ως φυσικό λιπαντικό για τον τοκετό.

Η ποσότητα

Η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι πάνω-κάτω συγκεκριμένη, ενώ μπορεί να επηρεαστεί από την παραγωγή ούρων από το έμβρυο ή από προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι περίπου 1 λίτρο, αλλά όσο προχωράει η εγκυμοσύνη το υγρό λιγοστεύει.

Αν το αμνιακό υγρό αγγίζει τα ανώτατα όρια, τότε ίσως ευθύνεται το σάκχαρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου.

Οπότε σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, θα πρέπει να ελέγχει τόσο το σάκχαρο, όσο και την ποσότητα του αμνιακού υγρού.

Σε περιπτώσεις που η ποσότητα επηρεάζει τη γυναίκα και της δημιουργεί ναυτίες, οιδήματα, πρήξιμο στα πόδια κ.α. τότε ο γιατρός ενδεχομένως να κρίνει ότι καλό θα ήταν να αφαιρεθεί λίγο αμνιακό υγρό.

Ας μην ξεχνάμε, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλα λειτουργούν –ή πρέπει να λειτουργούν- σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή!

Οπότε και το αμνιακό υγρό, παίζει τον σημαντικότατο ρόλο του, τόσο στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και στη διευκόλυνση της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού.