Αναπνοές στον τοκετό

Οι αναπνοές στον τοκετό είναι από τις πιο διαδεδομένες και αγαπημένες μεταξύ των γυναικών μεθόδους ανακούφισης του πόνου. Βασίζονται και ξεκίνησαν από την μέθοδο Lamaze το 1960. Από τότε και μετά έχουν βελτιώσει αισθητά την εμπειρία των γυναικών στο τοκετό. Η συμμετοχή και το αποτέλεσμα της γέννησης είναι γίνεται με την αναπνοή. Πάνω από το 49% των γυναικών δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν τις ανάσες αποτελεσματικά στην διάρκεια του τοκετού.

Η μαία μας Γεωργία Λεζέ μοιράζεται μαζί σας τα μυστικά της αναπνοής στον φυσιολογικό τοκετό.

Με ποιο τρόπο βοηθάνε οι αναπνοές στον τοκετό;

Οι αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν στον τοκετό σας πάρα πολύ αρκεί να της χρησιμοποιήσετε!

  •  Συμβάλλουν σημαντικά στη καλύτερη δική σάς οξυγόνωση και του μωρού σας.
  • Σας βοηθούν εξαιρετικά καλά να συγκεντρώνεστε στο σώμα σας και να δουλεύετε μαζί με τις συσπάσεις στη εξέλιξη του τοκετού σας.
  • Με την βοήθεια και άλλων μεθόδων όπως η αλλαγή θέσεων και στάσεων, η κίνηση σύμφωνα με τις δικές σας επιλογές, η χρήση του νερού, το μασάζ και η επιβολή ενός ήσυχου περιβάλλοντος μπορούν να σας βοηθήσουν στη γρηγορότερη εξέλιξη του τοκετού σας.Ειδικά στα αρχόμενα στάδια η βαθιά κοιλιακά αναπνοή που συνίσταται να αποπερατώνεται από τη επίτοκο είναι εξαιρετικά βοηθητική στην προώθηση της εμπέδωσης, της έναρξης και φυσιολογικής συνέχειας του πρώτου σταδίου διαστολής (μέχρι περίπου τα 4 -6 εκατοστά)
  • Οι αναπνοές αποτελούν μια άριστη μέθοδο αποβολής του άγχους, μείωσης των κατεχολαμινων στο σώμα, διατήρησης του ελέγχου από εσάς στη διάρκεια του τοκετού και και αποτελεσματικότερης συνεργασίας σας με το σώμα σας που προσπαθεί να γεννήσει το μωρό σας.
  • Η χρήση των αναπνοών στον τοκετό φαίνεται να μειώνει την ανάγκη ιατρικών παρεμβάσεων, την χρήση φαρμάκων (φαρμακευτική αναλγησία με επισκληρίδιο ή ωκυτοκίνη για πρόκληση τοκετού) ή ακόμη και τον κίνδυνο της καισαρικής στιγμής λόγω αδυναμίας εξέλιξης τοκετού ή δυστοκίας.
  • Είναι εκπληκτικά εκτονωτικές οι αναπνοές στον τοκετό.
  • Είναι εργαλείο και όπλο σας για να συγκεντρώνεστε καλύτερα στο έργο του σώματός σας.

Πώς βοηθάνε οι αναπνοές στον τοκετό;

Η αναπνοή σας είναι το πιο άμεσο και εύκολο προς χρήση, βοηθητικό εργαλείο στον τοκετό. Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στην ενδογενές ανάγκη του ανθρώπου να χρησιμοποιεί την ανάσα του. Με την αναπνοή παράγετε διάφορους ρυθμούς αναπνοών, για την απόσπαση της προσοχής από το σημείο που πονάτε. Έτσι και η χρήση της στον τοκετό είναι εύκολη. Η αναπνοή μας υπάρχει πάντα διαθέσιμη και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να την χρησιμοποιήσετε για να διοχετεύσετε αλλού την προσοχή σας. Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε στο σώμα σας, να χαλαρώσετε σωματικά και πνευματικά και να βοηθήσετε στην εξέλιξη του τοκετού σας.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αναπνοές στον τοκετό σας;

Η αναπνοή σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεκινώντας με μια προσπάθεια λήψης βαθιάς αναπνοής. Ακολουθώντας ένα ρυθμό και βάθος κατάλληλο με την ένταση των συσπάσεων που αισθάνεστε. Στην συνέχεια και όσο αυτή ανεβαίνει μπορείτε να αυξήσετε το ρυθμό σάς κάνοντας πιο ρηχές αναπνοές. Το σώμα και η μαία σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν.

Εν συντομία τρία είδη αναπνοών αναγνωρίζονται στον τοκετό από τις επίτοκες ανάλογα το στάδιο τοκετού.

  • Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή
  • Η διαφραγματική αναπνοή
  • Η αναπνοή κεράκι

Κάθε μια προσφέρει μοναδικό πλεονέκτημα με την εξέλιξη του τοκετού για την διαχείριση του πόνου σας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αναπνοών που πρέπει να κάνετε ανά σύσπαση. Ούτε συγκεκριμένος ρυθμός που πρέπει να αναπνέετε. Εσείς γνωρίζετε τι μπορεί να σας βοηθήσει και μαζί με την μαία σας θα μπορέσετε να βρείτε το δικό σας ρυθμό.

Που μπορείτε να μάθετε τις αναπνοές στον τοκετό;

Οι “Νέοι Κύκλοι μαθημάτων για νέους γονείς” είναι τα πιο πολύτιμα μαθήματα προετοιμασίας για τον τοκετό, τον θηλασμό και την φροντίδα του μωρού σας! Θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά που χρειάζεστε σε όλα τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν και θα απαντήσουμε μαζί κάθε απορία και προβληματισμό σας! Οι Νέοι Κύκλοι μαθημάτων για νέους γονείς περιέχουν πλήρη θεματολογία και καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις της νέας καθημερινότητας με το μωρό σας! Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Για μια γυναίκα που γεννάει, η μαία είναι σαν την καλύτερή της φίλη στην αίθουσα τοκετού