Αναιμία (έλλειψη σιδήρου) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γιατί είναι πιο πιθανό να πάθω αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, ειδικά κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, οπου οι ανάγκες για σίδηρο αυξάνονται σημαντικά, από τα 18mg στα 27mg ανά ημέρα. Χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο, επειδή έχετε περισσότερο αίμα που κυκλοφορεί στις αρτηρίες σας και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεϊνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Η ανεπάρκεια σιδήρου σημαίνει ότι τα εσωτερικά σας όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Το μωρό σας χρειάζεται επίσης σίδηρο να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο για τις περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν μια εγκυμοσύνη με χαμηλά επίπεδο σιδήρου και η αυξημένη πίεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετή για να προκαλέσει αναιμία. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν την λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ως προληπτικό μέτρο, ενώ άλλοι προτιμούν να περιμένουν να δουν εάν είναι απαραίτητο.
Χρειάζεται να ελεγχθώ για αναιμία;
Όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχονται για αναιμία σε διάφορες φάσεις της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να μην έχουν πρόβλημα αρχικά, αλλά να εμφανίσουν κατά τη διαδικασία. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γίνει έλεγχος του ποσοστού των κυττάρων του αίματος και της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σου, σε συνδυασμό με τις αποθήκες σιδήρου (φεριτίνη), προκειμένου να γίνει διάγνωση του επιπέδου της αναιμίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση και ζάλη είναι κοινά συμπτώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται απαραίτητα με την αναιμία. Πιο συγκεκριμένα οι κίνδυνοι της αναιμίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν χλωμά νύχια, χείλη και μάτια, αρρυθμίες, δυσκολία στην αναπνοή, κεφαλαλγία και ευερεθιστότητα. Ωστόσο, εάν έχετε μια ήπια περίπτωση αυτής της κατάστασης, ίσως δεν αντιμετωπίσετε τυχόντα ειδικά συμπτώματα.
Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;
Το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου εάν διαγνωστείτε με αναιμία. Η θεραπευτική δόση κατά της αναιμίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανότατα θα είναι περίπου 60 έως 120 mg την ημέρα, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο σε ακραίες περιπτώσεις. Είναι καλύτερα να πάρετε αυτά τα συμπληρώματα με νερό ή χυμό πορτοκάλι, αλλά όχι με γάλα, καθώς το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση σιδήρου. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να θεραπευτείτε πλήρως από την αναιμία σας, αλλά θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα μέσα σε λίγες ημέρες.
Πιο συχνά, τα συμπληρώματα σιδήρου οδηγούν σε δυσκοιλιότητα και επιδείνωση αυτού που μπορεί ήδη να βιώνετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Λιγότερο πιθανό είναι να προκαλέσουν καούρα, κοιλιακή δυσφορία, ναυτία και εμετό. Δοκιμάστε διαφορετικές ώρες της ημέρας να παίρνετε το συμπλήρωμά σας για να δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.
Μήπως η αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάσει το μωρό μου;
Αν δεν πάσχετε από κάποια ακραία περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου, το μωρό σας θα λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, καθώς το σώμα σας ανταποκρίνεται πρώτα στις ανάγκες του μωρού σας και έπειτα στις δικές σας. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης για το νεογνό.
Πώς μπορώ να προλάβω την αναιμία;
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, αυγά, σιτάρι, φακές, σταφίδες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (για να αναφέρουμε μόνο μερικά), σε συνδυασμό με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, μούρα, φραγκοστάφυλλα, πιπεριές) βοηθάτε τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.
Πηγή:thermida.com